Politică

Drept la replică solicitat de Corina Atanasiu, Președinte USR Focșani

Ziarul de Vrancea
2 mar 2021 2442 vizualizări

Dreptul la replică se referă la articolul USR a făcut publice motivele invalidării protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani

Drept la replică

Referitor la articolul de presă publicat, în data de 28 februarie 2021, pe www.ziaruldevrancea.ro precum și în ediția tipărită a Ziarului de Vrancea din data de 1 martie 2021, în care se afirmă în mod eronat că aș fi participat la negocierea și aș fi semnat așa zisul protocol PNL-USR-PLUS.

Precizez că am fost menționată în articol fără să fiu contactată în vederea verificării informației și fără a avea posibilitatea unei intervenții care să lămurească contextul. Ca atare, doresc să fac următoarele precizări:

1. Conform prevederilor Statutului USR, acest așa-zis protocol nu intră în aria de competență a Biroului Județean al USR Vrancea. Constituirea unei echipe de negociere la nivelul județului a fost doar un mijloc insidios ce a urmărit să anuleze de facto exprimarea politică a organizațiilor locale și să desființeze unul dintre principiile democratice esențiale ce ne deosebește fundamental de celelalte partide, cel al principiului autonomiei locale.

2. Alegerea viceprimarilor la Focșani nu trebuia să presupună în mod obligatoriu un protocol ci putea fi și o înțelegere verbală stabilită la nivelul conducerilor locale. Este vorba doar de o operațiune tehnică, consensuală care vizează atingerea unui obiectiv punctual ca efect al unui interes politic comun și nimic mai mult. Referitor la constituirea unei majorități în Consiliul Local, noi, cei de la organizația municipală, ne-am exprimat un punct de vedere adoptat de conducerea organizației și comunicat public imediat după alegerile locale.

În esență, un astfel de protocol nu se parafează fără asumarea transparentă a unui program de guvernare locală în care să se regăsească interese și nevoi comunitare clar definite, obiective publice asumate. De asemenea, nu există niciun punct programatic asumat de USR în fața electoratului care să se regăsească în acest “document” adoptat pe furiș. Trebuie să terminăm cu circul politic ieftin jucat pentru “ochii” media și cu “plătitul de polițe personale”, în spatele cărora interesul personal și corupția transpartinică să înflorească. Inepția cu voucherele de 1 și 8 martie a reușit să ne pună într-o lumină nefavorabilă, în condițiile în care USR trebuie să își mențină activ rolul de avertizor de integritate la nivel local.

3. Nici Biroul Municipal Focșani al USR, care este competent în încheierea unui astfel de protocol și nici eu, în calitate de președinte al organizației municipale, nu am fost informați de demersul unilateral al unei părți a conducerii județene care, practic, a pus pe tava PNL Focșani votul celor doi consilieri locali USR. Eu nu am semnat acest așa-zis protocol, așa cum eronat se afirmă în articol, ci, dimpotrivă, am inițiat demersul care a condus la sesizarea Biroului Național USR de către Biroul Municipal Focșani. Sancționarea semnatarilor aproape cu unanimitate de voturi (niciun vot împotrivă, doar o singură abținere) de către conducerea centrală – Biroul Național al USR, desființarea protocolului și atribuirea competenței Secretariatului General de a aviza pe viitor toate protocoale locale din toată țara demonstrează că am avut dreptate când am atras atenția asupra caracterului profund nestatutar a acțiunii politice asumate de unii colegi.

4. În ceea ce privește ”curiozitatea” numărul 3 exprimată de articol, apreciez că aceasta este partizană și tendențioasă, întrucât nu menționează faptul că și viceprimarul PNL a fost ales și rămâne în funcție, situație care nu ar fi fost posibilă fără voturile celor două consiliere locale ale USR.

Vă mulțumesc,

Corina Atanasiu, Președinte USR Focșani

Precizări 

Stimată doamnă Corina Atanasiu, președinte USR Focșani

După cum observați am publicat textul integral al dreptului dumneavoastră la replică, deși în conținutul său înțelegeți să aduceți acuzații cel puțin neelegante Ziarului de Vrancea. Și ocoliți lămuriri pe care-ar fi fost normal să le aduceți în legătură cu subiectul invalidării protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, în opinia noastră unul de interes public.

Spre exemplu, nu oferiți nici o explicație pentru faptul că nici până la această dată, la mai mult de o săptămână, de când BP USR a invalidat amintitul protocol, nici USR Focșani, nici USR Vrancea n-a transmis vreo comunicare oficială pe acest subiect. Ține desigur de relația dumneavoastră ca formațiune politică cu fostul partener din acest protocol, că nici pe el nu l-ați anunțat „c-ați redevenit independenți”. Dar atitudinea spune multe, totuși, despre ce viitor se prefigurează în privința colaborării dintre cele două formațiuni politice guvernamentale, pe plan local în CL Focșani și CJ Vrancea.

Am înțeles că nu v-ați numărat printre semnatarii protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani și că vă mândriți că sunteți principalul declanșator al  „desființării ” sale. Totuși, din informațiile noastre, printre negociatori v-ați numărat. De ce nu ați ieșit public atunci când a fost anunțată semnarea protocolului, să spuneți despre el ce afirmați acum? Oricine v-ar putea acuza, trebuie să recunoașteți, c-ați așteptat să vă ”„vedeți cu sacii în car”, pentru ca apoi să înceapă „să nu vă mai placă de morar”.

Este greu de crezut că dumneavoastră în calitate de președinte al USR Focșani, ați aflat de „inepția cu voucherele de 1 și 8 martie” doar după ce aceasta a fost votată. Și atunci se pune întrebarea nu cumva faptul că s-a produs votul respectiv, este exact ce-ați așteptat? Ca să realizați ulterior exact ceea ce-ați povestit, mândră înțelegem, în dreptul la replică?    


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.