Politică

Discuții după propunerea pe lista de miniștri ai ipoteticului guvern Cioloș a Corinei Atanasiu, președintele USR Focșani

Ziarul de Vrancea
20 oct 2021 2288 vizualizări
Corina Atanasiu / Foto: Facebook.com
Corina Atanasiu / Foto: Facebook.com

Site-ul edupedu.ro publică pe acest subiect un articol cu titlul: Cine este Corina Atanasiu, pe care USR o propune ministru al Educației în guvernul Cioloș: Licențiată în științele educației, dar fără experiență în domeniu, expertă în fonduri europene și reprezentantă a unei organizații de părinți.

De asemenea, în mediul online local au fost făcute publice mai multe comentarii după ce Corina Atanasiu, președintele USR Focșani, a fost propusă pe lista finală de miniștri în ipoteticul guvern Cioloș.

Corina Atanasiu este programată pentru audieri în Parlament astăzi, marți 19 octombrie 2021, de la ora 17:30.

Ce se precizează în articolul publicat pe site-ul edupedu.rodupă propunerea pe lista de miniștri ai guvernului Cioloș a Corinei Atanasiu, președintele USR Focșani

Cine este Corina Atanasiu, pe care USR o propune ministru al Educației în guvernul Cioloș: Licențiată în științele educației, dar fără experiență în domeniu, expertă în fonduri europene și reprezentantă a unei organizații de părinți

Premierul desemnat Dacian Cioloș cere votul parlamentului pentru un guvern în care, la portofoliul Educației, este propusă Corina Atanasiu, fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul PNL – USR-PLUS, condus de Florin Cîțu începând din iarnă. Cu o extinsă activitate în domeniul proiectelor europene, Corina Atanasiu este, din informațiile Edupedu.ro, pentru a doua oară în cărți pentru a prelua acest portofoliu. Dacă ar deveni ministru, ea ar fi prima reprezentantă a unei organizații a părinților – nu a sistemului de educație – care ajunge în acest post: deși este deținătoare a unei licențe în științele educației în anii ’90, activitatea sa în domeniu s-a limitat, potrivit propriului CV, doar la câteva proiecte de finanțare și, mai recent, la un ONG al părinților, lansat la începutul anului trecut în prezența Danielei Vișoianu de la Coaliția pentru Educație, consilier parlamentar și fost consilier al ministrului Monica Anisie.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Atanasiu este autoarea propunerilor de măsuri pe educație din documentul cu care Dacian Cioloș a mers la Cotroceni, întâlnire în urma căreia Cioloș a fost numit premier desemnat. Concret, propunerile vizează o vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie, și este inclusă în capitolul propuneri de „măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”, aplicabile „imediat”.

Ea este a doua oară în cărți pentru portofoliul Educației, la propunerea USR. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, acum un an, când USR-PLUS și PNL negociau formarea guvernului de coaliție ce avea să fie condus de Florin Cîțu, USR-PLUS lua în calcul trei posibile nominalizări, în cazul în care i-ar fi revenit Ministerul Educației: Radu Szekely (care a fost numit secretar de stat și acum a rămas în minister pe post de consilier al ministrului); Dragoș Iliescu, profesor și doctor în psihologie; respectiv Corina Atanasiu.

În zona educației, în ultimii ani aceasta din urmă s-a remarcat prin lansarea Federației Părinților și Aparținătorilor din România – FePAL, la începutul anului trecut, ea fiind președinte al acestei organizații. În CV-ul său, ea menționează doar activități de “Voluntariat’ în cadreul FePAL, între 2019-2021. La lansarea oficială, a fost invitată ca speaker și Daniela Vișoianu, consilier al fostului ministru al Educației Monica Anisie, actualmente consilier parlamentar, după cum se precizează pe site-ul Coaliției pentru Educație. Despre Daniela Vișoianu și conexiunile acesteia în zona educației, politicii și energiei, Edupedu.ro a scris pe larg aici.

Studii de științe ale educației, fără activități în învățământ. Experiență în fonduri europene

Potrivit propriului CV depus ca secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Corina Atanasiu a studiat științele educației în perioada 1994-1998, cu licența luată la Facultatea de Sociologie, Psihologie, Pedagogie și Asistență Socială a Universității din București. Un deceniu mai târziu, între 2005-2007, a urmat un master în Administrație Publică la aceeași facultate, apoi, între 2018-2020, a urmat un master în politici publice la SNSPA. Nu a avut niciodată activități în sistemul de educație, după cum reiese din CV, ci doar unele tangențe prin câteva proiecte europene.


A început să lucreze, în primii ani de facultate, ca lucrător social pentru Salvați Copii. Tot atunci, între 1996-1997, a lucrat pentru un centru educațional destinat copiilor romi din Ferantari, continuat în 1997-1998 cu unul de reinserție a copiilor cerșetori din metrou. 

  • A continuat cele două proiecte, tot în timpul facultății, cu un an de consultanță pe teme de standarde ocupaționale, în cadrul unei comisii temporare din cadrul Ministerului Educației. Ulterior, timp de un deceniu, în perioada 1998-2007, s-a ocupat de coordonare de programe și echipe de asistență tehnică pentru fonduri europene, în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Între timp și ulterior, a lucrat în mai multe proiecte și programe de finanțare, ca expert evaluator sau coordonator de echipe, pentru Salvați Copiii/ Dinamic Cons SRL, Bernard Bruhnes International BBI, WYGI, Ove ARUP&Partners etc. Ea a continuat activitățile de evaluare și consultanță în domeniul fondurilor europene pe parcursul ultimului deceniu.

Din aprilie 2018 până în ianuarie 2021, a fost director executiv la Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială (CAIES – pe site-ul căruia figurează în continuare ca director executiv), iar din septembrie 2020 până în ianuarie 2021 a fost consilier local al municipiului Focșani. În ianuarie a preluat poziția de secretar de stat în cadrul MIPE.

Politic, ea a candidat din partea USR-PLUS la Primăria Focșani în alegerile locale de anul trecut, obținând însă doar postul de consilier. Corina Atanasiu a a fost realeasă președinte al filialei USR-PLUS din Focșani (unde a și fost consilier local) în vara acestui an.

În declarația de avere depusă la începutul anului, ca secretar de stat în cadrul MIPE, ea menționează, la proprietăți, un teren de 255 de metri patrați în București și unul de 431 metri pătrați în Ilfov, o casă cu suprafața de 238 de metri pătrați construită în București, și împrumuturi acordate în nume personal de Asociația Caies (112 mii lei) și Dinamic Cons SRL (138 mii lei), venituri de salariat de la Asociația Caies de 133 mii de lei și 3.285 de lei indemnizație de consilier local 

Citiți și câteva din comentariile apărute în mediul online local după aflarea veștii includerii Corinei Atanasiu pe lista finală de miniștri în ipoteticul guvern Cioloș

C.C: „E prima dată când un ministru propus la Educație nu e profesor.”

MGA: „De parcă ceilalți (profesori de meserie) au făcut ceva!?”

F.V.: „Și dacă Anisie sau Andronescu sau Pop erau profesori, ce au făcut?”

V.C.:”Mai ce fată avem în USR Vrancea și nu știm să o exploatăm, bună și la fonduri europene și la educație...”

I.S.: „Având în vedere unde a ajuns sistemul educațional condus de ”specialiști”, poate nu ar fi rău să vină cineva din afară, care vede lucrurile altfel. Și din câte știu, Corina Atanasiu a mai avut ceva inițiative legate de sistemul de educație, din care unele au fost implementate și apreciate chiar înainte. Și a lucrat și la componenta de educație din programul de guvernare. Deci nu e chiar pe dinafară.”

S.C.: „Dacă e părinte și are copilul la școală, are tot ce-i trebuie pentru a fi Ministru. Profesorii au distrus sistemul de educație și mulți dintre ei chiar țara (direct sau indirect). Profesorilor ar trebui să le fie interzis să facă politică(așa cum se întâmplă și cu alte categorii profesionale)”

C.C.: „S C , deci dacă am mașină, pot viza postul de ministru la Transporturi?”

VMT:”Această doamnă, posibil viitor ministru, a comparat școala online cu ciorba de burtă făcută de bunicul sau tatăl dânsei, care se afla la o vârstă înaintată! Așa că avem speranțe...”

P.C.:”Cât a fost Ministru Secretar de Stat la Fonduri Europene "lăudatorii" doamnei spuneau ca a făcut "lucruri" în acest domeniu! Însuși doamna Atanasiu spunea că "Am scris proiecte pt comunități!". Cine a făcut un proiect știe că ponderea principală este conceperea lui și nu ...scrierea! Doar dacă ești...dactilografa te exprimi așa! Sau dacă-l copii de undeva! Iar acum lăudatorii doamnei spun că a făcut "lucruri" pt educație! Care-s aceste "lucruri" până la urma? Le știe cineva sau răman(e) doar Secret(ar) de Stat? Și dacă e să spun ceva de bine despre Guvernul de azi, cred că actualul Ministru al Educației, S Cîmpeanu este de departe peste potențialul viitor ministru!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.