Politică

Despărțirea de Marian Oprișan: Radiografia PSD Vrancea după alegerea lui Nicușor Halici la conducere

Ionel Sclavone
21 nov 2022 5634 vizualizări

PSD Vrancea și-a ales noua conducere, la finalul săptămânii trecute, în prezența principalilor lideri de la nivel central, în frunte cu președintele Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Mihai Tudose și secretarul general Paul Stănescu. În unanimitate de voturi, la conducerea organizației a fost desemnat un triumvirat format din Nicușor Halici, președinte și Angel Tîlvăr, respectiv Cristi Misăilă prim-vicepreședinți. Mai mult, în structura de conducere au fost aleși 17 vicepreședinți, din rândul primarilor. Practic, putem spune, s-a optat pentru o formulă reprezentativă, de compromis care să împace pe toată lumea și să pună capăt disputelor interne.

Alegerea noii echipe de conducere a PSD Vrancea, cu Nicușor Halici președinte, pune capăt oficial epocii Marian Oprișan. Fostul baron PSD, omul care a lăsat o amprentă puternică asupra organizației în ultimele două decenii, nici nu a participat la conferința județeană de alegeri.

Absența sa a fost motivată de președintele Marcel Ciolacu însă, cu siguranță, nu programul încărcat l-a împiedicat pe Marian Oprișan să fie în sală. Mai curând, cei din conducerea actuală a PSD au dorit să dea un mesaj către electorat că organizația a intrat într-o nouă etapă și a rupt-o cu trecutul. Un astfel de mesaj era absolut necesar pentru alegătorii vrânceni, mai ales că Nicușor Halici, Angel Tîlvăr și Cristi Misăilă, echipa de conducere nou aleasă, provin din cadrele promovate de Marian Oprișan și sunt priviți cu suspiciune.

Este drept că lucrurile nu sunt așezate la nivelul organizației și o pot lua razna în orice moment, cum se mai întâmplă când este înlăturat un lider autoturitar, așa cum a fost Oprișan. De altfel, în ultimii doi ani, din momentul preluării conducerii interimare de către Nicușor Halici, PSD Vrancea a cunoscut mai multe confruntări interne pentru putere. Exponenții principali, cei mai vizibili, au fost Nicușor Halici și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Despre cei doi se spune că nu se înțeleg încă de pe vremea când împărțeau conducerea prefecturii Vrancea.

Însă nici unul dintre ei nu a reușit să se impună decisiv și să preia puterea. Iar războaiele interne prelungite și dezbinarea dintre diferitele tabere nu fac bine partidului care și-a propus un scor cât mai mare la viitoarele alegeri.

Acesta a și fost motivul, confirmat de prim-vicepreședintele Mihai Tudose, pentru care conducerea centrală s-a implicat și a impus o conducere colectivă. Triumviratul Nicușor Halici președinte, Angel Tâlvăr și Cristi Misăilă prim-vicepreședinți.

Cei trei sunt obligați să lase deoparte neînțelegerile și să colaboreze în vederea câștigării viitoarelor alegeri, așa cum se întâmpla pe vremea lui Oprișan. Aceluiași scop i se subscrie și cooptarea celor 17 primari, între cei mai importanți din PSD, în conducerea organizației, ca vicepreședinți. Din acest moment, tot Mihai Tudose a spus-o, disidența în organizația județeană PSD Vrancea nu mai este o opțiune și nu vor mai exista scuze pentru cei care aleg să tragă într-o altă direcție.

Lipsa lui Daniel Nicolaș din structura de conducere a PSD Vrancea

Nu putem trece mai departe fără a atrage atenția asupra unui aspect care nu a fost remarcat în relatările de până acum, despre alegerile din PSD Vrancea. Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, unul dintre cei mai vechi din partid, nu a prins nici o funcție de conducere.

Iar acest lucru arată că aranjamentele sale și blaturile cu PNL sunt cunoscute, dar nu agreate. În trecut dat drept favorit la preluarea conducerii PSD Vrancea, Daniel Nicolaș pare să-și fi pierdut influența. Chiar dacă la conferința județeană s-a așezat chiar în spatele lui Marcel Ciolacu.

În aceeași situație ca Daniel Nicolaș mai sunt și alți primari social-democrați, de exemplu, cel din Vârteșcoiu, Viorel Mîrza. Acesta este considerat, de asemenea, un apropiat al lui Cătălin Toma care l-a ajutat, ca și pe Nicolaș, să-și câștige ultimele două mandate mai ușor. Și la Odobești, ca și la Vârteșcoiu, dar și în alte localități conduse de primari PSD, liberalii au avut candidați de paie, lipsiți de șanse.

Spre deosebire de Nicolaș, primarul din Vîrteșcoiu a fost cooptat în conducerea organizației, semn că este considerat recuperabil. Mai mult, astfel, Nicușor Halici și colegii evită formarea unui pol disident în jurul lui Daniel Nicolaș care să pună bețe în roate la alegerile următoare.

Cristi Misăilă un pretendent la scaunul lui Nicușor Halici

Pe de altă parte, am fi naivi să credem că luptele pentru putere vor înceta. Cu siguranță, se poate observa cu ochiul liber, chiar dacă s-au îmbrățișat în văzul lumii, Nicușor Halici și Cristi Misăilă nu vor face pace. Se vede în ochii lui Misăilă că obiectivul său final nu este funcția de prim-vicepreședinte PSD – singura și cea mai importantă pe care a obținut-o până în prezent.

El urmărește chiar poziția de președinte, doar că nu are suficientă forță politică și nici experiență pentru a se impune. În plus, Cristi Misăilă are nevoie de cu totul alte abilități decât cele pe care le-a demonstrat ca primar, ca să preia organizația PSD Vrancea.

În Consiliul Local Focșani, acolo unde a avut principalele confruntări, în fața consilierilor majorității PNL-USR, primarul a căutat să se impună uneori prin forță, cu ”pumnul în masă”, ceea ce în partid nu-i este de folos. Ca să preia conducerea PSD Vrancea, ar trebui să negocieze cu fiecare șef de organizație locală, să lingușească, să facă favoruri și să se arate dispus la compromisuri. 

Mandatul primit de Nicușor Halici de la Marcel Ciolacu

Pentru conducerea centrală este important ca PSD Vrancea să redevină ce a fost în vremurile bune cu Marian Oprișan, o mașinărie de vot. Obiectivul social-democraților la alegerile din 2024 este de a obține suficient de multe voturi și mandate în Parlament pentru a se menține la guvernare și pentru a da președintele României.

Prin venirea la Focșani, împreună cu toată conducerea partidului, Marcel Ciolacu i-a legitimat pe Nicușor Halici, pe Angel Tîlvăr și pe Cristi Misăilă în fața organizației județene. Toți, fie că le convine sau nu, trebuie să tragă la aceeași căruță cel puțin până după ultima rundă de alegeri din 2024, cele prezidențiale.

Iar alegerea celor 17 primari în structura de conducere a organizației este menită să-i responsabilizeze și să-i determine să se implice în viața partidului și în organizarea alegerilor. A fost preferată această formulă reprezentativă, de compromis care să împace pe toată lumea și să pună capăt disputelor interne.

Practic, Marcel Ciolacu și colegii din conducerea centrală i-au netezit drumul lui Nicușor Halici, iar acum totul depinde de el. Gesionarea relației cu Cristi Misăilă și cu Angel Tîlvăr, dar și cu ceilalți primari și membri ai conducerii va depinde de abilitățile politice ale noului președinte.

Nicușor Halici trebuie să-l facă uitat pe Marian Oprișan, să unească și să țină alături diferitele tabere din organizație, ceea ce nu este deloc simplu. De el va depinde, în cea mai mare măsură, ca în anul 2024, PSD Vrancea să se prezinte în alegeri întărită, capabilă să-și atingă obiectivele, atât cele de la nivel județean, cât și de la nivel central.

În următorii doi ani Nicușor Halici va trebui să-și demonstreze capacitățile de lider, să-i țină uniți și să-i determine să lucreze împreună pe toți membrii de partid. Principala sa provocare, în următoarea perioadă va fi să se impună în fața PNL și a lui Cătălin Toma. Căci, nu greșim dacă vom spune că viitorul politic al lui Nicușor Halici în PSD Vrancea va depinde în mare măsură de recâștigarea președinției Consiliului Județean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.