Politică

Deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici: Polițiștii nu vor bate protestatari „decât dacă opun rezistență”

Ziarul de Vrancea
6 iul 2019 2891 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Nicuşor Halici 
Deputatul PSD de Vrancea, Nicuşor Halici 

Cugetarea politică a săptămânii aparține deputatului PSD de Vrancea Nicușor Halici. Conform site-ului romaniprinlume.info, acesta a declarat miercuri, 03 iulie 2019, în plenul Camerei Deputaților că noul statut al polițiștilor nu permite lovirea protestatarilor, „decât dacă opun rezistență”.

Parlamentarul PSD a făcut aceste afirmații după ce deputatul USR Stelian Ion a criticat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, care „întărește autoritatea polițistului”.

Reprezentantul USR s-a arătat nemulțumit de noile prevederi, deoarece, în opinia sa, prin acest act normativ „s-a dat liber la bătut protestatari pașnici”.

„S-a dat liber la bătut protestatari pașnici, ca să vă comprim așa, într-un cuvânt, în sensul în care organul de poliție are dreptul deja prin acest proiect de lege să lovească, să utilizeze forța fizică, împotriva unui protestatar pașnic, fără prea multe detalii. Pur și simplu. Dacă un protestar se așează jos sau protestează fără să prezinte niciun pericol public în mod concret, în loc să fie luat pe sus, eventual dacă blochează un drum public important și se întâmplă ceva extraordinar de rău, este luat la bastoane. Asta, legal de acum încolo, dacă se va aproba această lege. Este absolut inacceptabil, din punctul nostru de vedere.” – a spus deputatul USR Stelian Ion de la microfonul plenului.

Imediat, deputatul PSD Nicuoșor Halici a luat cuvântul ca să apere adoptarea acestei legi controversate. El a încercat să explice că polițistul român are nevoie de o mai mare autoritate, precizând că protestatarii nu vor fi bătuți, „decât dacă opun rezistență, în cel mai negru scenariu”.

„Sunt persoane care săvârșesc infracțiuni și ajung la un moment dat să fie protejate de alte persoane care nu au săvârșit infracțiuni sau contravenții. Polițiștii n-au ce să facă, nu se pot atinge de persoanele respective, pentru că ei creează un cordon de protecție a persoanelor care săvârșesc infracțiuni sau contravenții. Ce o să facă? O să se uite polițiștii la persoanele care protejează fără să poată să-i îndepărteze sau să aibă posibilitatea să ajungă la infractori?

Nu trebuie să-i bată și nu o să ajungă să-i bată decât dacă opun rezistență, în cel mai negru scenariu. Dar vrem un stat de drept? Păi statele de drept cum reacționează? Instituțiile de forță din statele de drept la care tot ne raportăm cum reacționează, ce fel de proceduri au? Stau polițiștii și se uită zâmbitori, candizi la persoane care împiedică punerea în aplicare a unor proceduri? Sau neutralizarea unor infractori?” – a spus deputatul PSD Nicușor Halici. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice a fost inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, iar Camera Deputaților este for decizional.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a solicitat Ministerului de Interne să clarifice sau să elimine o serie din propunerile de modificare a Legilor Poliției, motivând că ar încălca drepturile omului.

Text informații:romaniprinlume.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.