Politică

Deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan, propus ministru al dezvoltării regionale în guvernul Orban

Ziarul de Vrancea
24 oct 2019 4483 vizualizări

Conform informațiilor furrnizate de site-ul g4media.ro, premierul desemnat, Ludovic Orban, a definitivat lista miniștrilor pe care îi va propune în Guvernul monocolor PNL pe care intenționează să îl conducă dacă va obține votul de învestitură al Parlamentului. Pe lista miniștrilor noului cabinet apare și deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan în postul de ministru al dezvoltării regionale.

Lista miniștrilor și programul de guvernare urmează să fie supuse aprobării liderilor liberali, care se vor reuni în ședința Biroului Politic Național (BPN) începând cu ora 13:00. Ulterior, Ludovic Orban va depune la Parlament cele două documente în vederea dezbaterii și votului într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului care ar putea avea loc săpmâna viitoare sau chiar, potrivit social-democraților, peste două săptămâni.

Componența Guvernului Orban:

  1. Prim-ministru – Ludovic Orban
  2. Vicepremier – Raluca Turcan
  3. Ministerul Educației și Cercetării – Monica Anisie (președinta PNL Sector 2, profesoară de liceu, secretar de stat în Guvernul Cioloș)
  4. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil Popescu (deputat PNL, inginer)
  5. Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu (consilier prezidențial, diplomat de carieră)
  6. Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă (general, șeful Statului Major al Apărării)
  7. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru (președinta PNL București, ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș)
  8. Ministerul Dezvoltării Regionale – Ion Ștefan (deputat PNL, inginer electromecanic)
  9. Ministerul Mediului – Costel Alexe (președintele PNL Iași, doctor în climatologie și meteorologie)
  10. Ministerul Infrastructurii (Transporturi + Comunicații) – Lucian Bode (deputat PNL, ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu)
  11. Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu (liderul senatorilor PNL, finanțist)
  12. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (deputat PNL, fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu și Boc)
  13. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (deputat PNL, doctor în medicină veterinară)
  14. Ministerul Sănătății – Victor Costache (șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano din Sibiu)
  15. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela (senator PNL, absolvent de studii politehnice și juridice)
  16. Ministerul Fondurilor Europene – Sorin Maxim (directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest)
  17. Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (deputat PNL, jurnalist și actor)
  18. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe (deputat PNL, fost purtător de cuvânt al partidului)
  19. Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache (deputat PNL, jurist)
  20. Citește și: De câte voturi mai are nevoie Ludovic Orban pentru a deveni prim-ministru: Doar fără Pro România, Guvernul ar avea șanse să fie învestit, însă dacă nici PMP nu-l susține, cel mai probabil va fi respins

Marţi şi miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR şi Pro România pentru a obţine din partea acestor formaţiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în şansele Executivului de a trece de Parlament.

„Eu mă menţin încrezător. Continuăm discuţiile. Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim”, a spus Orban,

În urma discuţiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP şi USR au spus că există şanse de a susţine învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vot vota Guvernul PNL.

* Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după cea de a două rundă de negocieri cu premierul desemnat, că va merge în Biroul Politic Executiv al partidului, unde va susţine să se dea votul în favoarea învestiturii Guvernului PNL.

* De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că sunt şanse serioase ca Guvernul Orban să treacă în săptămânile care urmează şi a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie în privinţa susţinerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare şi lista cu propunerile de miniştri.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a susţinut că o decizie privind învestirea Cabinetului Orban va fi luată în Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, iar preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că a ajuns la un acord cu reprezentanţii PNL şi, probabil, la finele săptămânii, formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie finală de susţinere a noului guvern.

* „Nu era nicio surpriză faptul că noi, cei de la Pro România, nu vom vota pentru învestirea Guvernului PNL”, a precizat, în schimb, liderul Pro România, Victor Ponta.

* Potrivit calculelor liberalilor, după discuţiile de miercuri, Guvernul ar fi susţinut de 221 de parlamentari, din cele 233 de voturi necesare, însă Ludovic Orban a precizat că mai sunt negocieri cu peste 25 de parlamentari. Lista Cabinetului Orban ţine cont de toate discuţiile purtate cu partenerii şi va fi consultată cu preşedintele Klaus Iohannis, a precizat premierul desemnat. Orban a anunţat că va transmite o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului pentru a propune un calendar cât mai rapid de învestire a Guvernului.

„Calendarul de învestitură normal că este, din punctul meu de vedere, fiind o nevoie urgentă pentru învestirea guvernului, un calendar cât mai rapid. Luni să fie Birourile permanente reunite, luni după-amiază şi în cursul zilei de marţi să fie audierea miniştrilor sau marţi să fie audierea miniştrilor, iar miercuri să se convoace plenul pentru realizarea votului de învestitură”, a propus Orban.

* Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că votul de învestitură pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie şi că există „şanse mici ca acest guvern să fie învestit în perioada următoare”.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului, în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. (…) Prin urmare, cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a spus Simonis.

* Conform Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Text informații:g4media.ro

Citiți și câteva informații despre deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan

Ion Ştefan, în vârstă de 50 de ani, este de profesie inginer electromecanic şi originar din comuna vrânceană Milcovul. Este membru PNL de şase ani, iar din decembrie 2016 este deputat în Parlamentul României.Ion Ştefan deține împreună cu fratele său Coman Ștefan grupul de firme Balcanic Prod, care activează în domeniul fabricării de ambalaje plastice, cea mai mare societate de profil din ţară.Cele patru firme Balcanic au avut o cifră de afaceri de multe milioane de euro,și are 135 de angajaţi. Ion Ştefan  locuieşte în Focşani, la casă şi  mai deţine, conform declarației de avere, împreună cu soţia, fratele şi un cumnat un apartament în municipiul Iaşi. Deţine patru hectare de teren arabil în comuna Milcovul şi 1000 mp de teren la Lepşa, teren cumpărat în anul 2003. Are un depozit bancar de 91.917 lei.Ion Ştefan  a primit anul trecut o indemnizaţie de 120.042 de lei de la Parlamentul României şi a obţinut aproape 6 milioane de lei ca dividende de la firmele Balcanic, unde este acţionar. Ca parlamentar, a avut 6 luări de cuvânt, a iniţiat 60 de propuneri legislative.

Citiți și:Un alt vrâncean printre propunerile de miniștri din componența cabinetului Orban

Deputatul ieşean Costel Alexe, aflat la al doilea mandat de parlamentar, este propunerea lui Ludovic Orban pentru funcţia de ministru al Mediului. Costel Alexe este preşedintele PNL Iaşi, funcţie pe care a ocupat-o după ce a fost promovat în politică în perioada în care filiala judeţeană era controlată de Relu Fenechiu. Alexe, în vârstă de 36 de ani, este parlamentar din partea liberalilor din 2012. Născut în Adjud, ministrul desemnat este vicepreşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic. Înainte de a ajunge deputat, Costel a condus Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, instituţie la care lucrase anterior şi pe funcţia de consilier juridic. Din CV-ul său aflăm că, în perioada 2004-2005, în timpul studiilor, Alexe lucra ca operator sondaje de opinie. În ceea ce priveşte studiile, Costel Alexe este absolvent al Facultăţii de Geografie si Geologie, specializarea din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Ulterior, deputatul a absolvit un master în Mediul Actual si Dezvoltare Durabila, Biodiversitate şi Arii protejate pentru ca în 2012 să devină doctor în Climatologie şi Meteorologie. Costel Alexe este căsătorit cu Raluca Alexe, formator la o firmă privată din Iaşi. Cei doi au împreună doi băieţi. Familia Alexe are patru terenuri şi trei apartamente, dar şi credite de 100.000 de euro şi 140.000 de lei, titrează Adevarul.ro


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.