Politică

Deputatul Forța Dreptei de Vrancea, Ion Ștefan face publice amendamentele depuse la Legea Bugetului de stat pentru anul 2023

Ziarul de Vrancea
14 dec 2022 1533 vizualizări

Prin intermediul unei postări activată pe contul său de facebook, deputatul Forța Dreptei de Vrancea, Ion Ștefan face publice amendamentele depuse la Legea Bugetului de stat pentru anul 2023.”Am propus o serie de amendamente la Legea Bugetului de stat pentru anul 2023, amendamente cu impact asupra vieții românilor și a vrâncenilor, în special, pe care îi reprezint în Parlament. Alături de colegii parlamentari din Forța Dreptei, am elaborat mai multe propuneri pe care le voi susține la comisiile de specialitate și în plen și pe care sper ca toți parlamentarii de Vrancea, indiferent de partidul din care provin, să le susțină.” explică deputatul Forța Dreptei de Vrancea, Ion Ștefan în debutul postării sale.

Astfel, pentru bugetul Ministerului Agriculturii, am propus suplimentarea cu suma de 100.000 mii lei pentru continuarea lucrărilor la Canalul Magistral Siret-Bărăgan pe porțiunea km 0 - km 23, județul Vrancea, până la intersecția cu canalul de evacuare Șoimu. Prin această investiție se realizează condițiile pentru alimentarea cu apă gravitațională pentru amenajarea de irigații Biliești-Slobozia Ciorăști pe o suprafață de 15.000 ha. Se preconizează o alimentare cu apă pentru irigații din Canalul Siret-Bărăgan pentru aproape 43.000 ha.

De asemenea, tot la Ministerul Agriculturii am cerut să intre în vigoare Legea primei de comercializare, lege votată de Parlament, dar amânată. Fermierii vrânceni și români au nevoie de acest sprijin acordat de stat pentru a-și aduce pe piață și la procesatori produsele agricole și zootehnice. Prin derogare de la prevederile art. XXVI din Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în M.Of., partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 se aplică prevederile Legii nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, iar la nivelul bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se constituie un capitol distinct cu titlul „Prima de comercializare”, pentru care se alocă suma de 500.000 mii lei. Punerea în aplicare a Legii nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură are un impact pozitiv major asupra producătorilor din domeniul agricol, oferind un spor de competitivitate produselor românești în contextul economic dificil determinat de scumpirea materialelor utilizate în domeniul agricol. Se asigură astfel autonomia alimentară a consumatorilor români.

Un alt amendament la care am lucrat se referă la alocarea sumei de 300.000 mii lei pentru finanțarea Programului „ElectricUp”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in. Acest amendament este adresat bugetului Ministerului Energiei. Implementarea acestui program contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic. Totodată, se asigură autonomie energetică celor din domeniul Horeca prin utilizarea energiei solare.

De asemenea, alături de colegii parlamentari din Partidul Forța Dreptei propunem suplimentarea bugetului pentru finanțarea Programului ”Casa Verde Fotovoltaice”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, prin Ministerul Mediului, cu suma de 300.000 mii lei.

Un amendament important l-am depus pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor, pentru introducerea unui nou obiectiv de investiții: începerea lucrărilor de construcție la Drumul Expres Focșani-Brăila și alocarea sumei de 50.000 mii lei credite bugetare și 300.000 mii lei credite de angajament pentru execuție investiție. Drumul este denumit generic ”Milcovia Expres” (DX6) şi va avea o lungime de 76 de kilometri și va asigura legătura rutieră a Moldovei de Sud cu podul peste Dunăre de la Brăila și, mai departe cu regiunea Dobrogei și cu Portul Constanța.

Voi susține și suplimentarea bugetului Ministerului Antreprenoriatului și Turismului pentru Programul Start Up Nation cu suma de 1.000.000 mii lei. În contextul economic dificil pe care România îl traversează, cauzat de conflictul de la graniță, dar și de recesiunea economică, stimularea mediului antreprenorial este esențială pentru ca economia națională să poată depăși, cu bine, provocările actuale. Programul Start-Up Nation România este o măsură pe care antreprenorii o așteaptă, pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, în calitate de parlamentar al Forța Dreptei, am mai propus reducerea accizei și a TVA la carburant, pentru a sprijini populația și economia națională. Astfel, am propus introducerea unui aliniat nou la Articolul 69 indice (2), cu următorul cuprins: prin derogare de la prevederile Anexei nr. 1 de la titlul VIII – Accize și alte taxe speciale la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, valoarea accizei la produsele energetice benzină fără plumb și motorină prevăzute la nr. crt. 11 și 12 pentru anul 2023, se diminuează cu 50%, pentru o perioadă de 12 luni, de la 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.

De asemenea, se introduce un aliniat nou la Articolul 69 indice (3) cu următorul cuprins: Prin derogare de la articolul 291 alin. 1 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, cota redusă de 5% TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de produse energetice benzină fără plumb și motorină, pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.

Măsurile impuse au generat o creștere fără precedent la prețurile la energie electrică, gaze naturale și la combustibil și au generat un impact major asupra creșterii prețurilor la utilități publice pentru populație, precum și asupra creșteriii prețurilor la bunurile de larg consum. Toate au determinat o scădere a puterii de cumpărare și au redus standardul de viață al populației. În consecință, s-a ajuns la creșterea ratei inflației. Prin măsurile propuse de parlamentarii Forța Dreptei se oferă o gură de oxigen pentru populație și mediul de afaceri.

Text informații + foto: Ion ȘTEFAN

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.