Politică

Corina Atanasiu (secretar de stat MIPE) „se ia la trântă” cu premierul Cîțu și cu ministrul Drulă, pe spital și autostradă la Focșani

Ziarul de Vrancea
16 mar 2021 4814 vizualizări

Declarație șoc în Coaliția la guvernare făcută duminică, la Focșani, la sediul USR Vrancea, de secretarul de stat la Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene (MIPE) – Corina Atanasiu. Aceasta a catalogat drept „hazardate” mesajele transmise de politicieni ai PNL, dar și ai USR-PLUS în ceea ce privește construcția noului spital județean la Focșani, precum și a autostrăzii A7 „Unirea Principatelor”, care să treacă prin Focșani, proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Atanasiu îi contrazice, printre alții, chiar pe premierul Florin Cîțu, care a spus că în calitate de șef al Guvernului va face „orice pentru investiții”, dar și pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă care a anunțat că până în 2024 vom circula pe Autostrada 7 de la Ploiești spre Buzău, Focșani, Bacău și, mai departe, spre Pașcani. 

Redăm mai jos declarațiile celor trei oficiali, pentru o exactă informare.

Premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei de la Focșani din 6 martie 2021, de la Consiliul Județean Vrancea: „PNRR este menit să ne ajute să facem reformă și să o finanțăm. România are de recuperat decalaje în privința infrastructurii, a transportului feroviar și, în special, în domeniul sanitar. În PNRR sunt alocate sume consistente pentru construcția de spitale noi, inclusiv pentru Focșani. Singura condiție este ca autoritățile locale să finalizeze investiția până în 2026”. 

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, într-un interviu la DigiFm: „Până în 2024 ar trebui să avem mare parte din această autostradă (n.r. A7) gata, dacă nu chiar pe toată”. Autostrada A7 este prinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar costurile pentru cei aproape 430 km care leagă Muntenia de Moldova sunt estimate la 1,7 miliarde de euro. 

Corina Atanasiu, secretar de stat USR la MIPE, în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică, 14 martie, la Focșani: „PNRR nu înseamnă străzi, autostrăzi și ziduri, înseamnă reforme. Unii parteneri din Coaliție au ieșit pe sticlă cu mesaje că aduc autostradă și alte minuni, prin PNRR, la Focșani și în Vrancea. Sunt niște mesaje hazardate! Crește nivelul așteptărilor populației și nu este ok.” 

„Acești bani nu înseamnă străzi, nu înseamnă autostrăzi, nu înseamnă ziduri, înseamnă reforme. Știu că unii parteneri din coaliție au ieșit cu tot felul de mesaje, că aduc autostrăzi, străzi și alte minuni prin PNNR către Vrancea și către Focșani. Sunt niște mesaje hazardate, nu sunt foarte apropiate de realitate. În momentul de față, ministrul Cristian Ghinea și ministerul suntem în discuții cu Comisia Europeană să vedem dacă acceptă să băgăm autostrăzi și alte investiții de genul acesta, care țin de drumuri și poduri, în PNNR. Deocamdată, este doar o discuție, nu este nimic aprobat, nu este nimic sigur, despre care trebuie să ne orientăm către celelalte oportunități pe care le deschide PNNR”, a precizat Corina Atanasiu,  președintele USR Focșani, secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul conferinței de presă susținută duminică la Focșani. Aceasta a dat ca exemplu renovarea clădirilor construite înainte de 1960 și a completat că este destul de sceptică cu privire la faptul că în cazul României se vor face excepții de către Comisia Europeană.

„Știți cum este cu Programul Național de Redresare și Reziliență? Parcă-i Moș Crăciun. Toată lumea-i scrie și se așteaptă să fie un soi de panaceu universal care să rezolve toate problemele sistemului din ultimii 30 de ani. PNNR înseamnă în primul rând reforme, nu metri pătrați de asfalt, nu kilometri de asfalt sau de construcții. Dacă aceste construcții nu sunt atașate unei reforme sistemice consistente, nu vor fi aprobate de Comisia Europeană. Și de asta am atras atenția unor colegi din coaliție, care vin și lansează astfel de idei, crește nivelul așteptărilor populației și nu este ok, pentru că la sfârșitul zilei s-ar putea să nu finanțăm astfel de proiecte prin PNNR, pentru că ele nu reprezintă o reformă. Este atât de simplu.​(..)Nu cred că Comisia Europeană o să facă o excepție atât de mare în cazul României. Noi am început negociere pe acest subiect, iar dacă ajungem la o înțelegere cu Comisia Europeană suntem foarte norocoși. Dar eu sunt destul de sceptică cu finanțarea unor astfel de autostrăzi și străzi prin PNNR”, a mai subliniat Corina Atanasiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.