Politică

De ziua lui, Oprișan a semnat contracte pentru investiții, ”să moară liberalii de ciudă”

Mihai Boicu
14 sep 2017 2470 vizualizări

Șeful Consiliului Județean și al PSD și-a făcut ”cadou” de ziua lui o conferință de presă pentru ai critica pe liberali, care au acuzat că Vrancea nu primește bani de investiții.Marian Oprișan a prezentat drumurile pentru care CJ a obținut finanțare europeană, investițiile incluse în PNDL și continuarea proiectului Vrancea Aqua, ”să moară liberalii de ciudă”, după cum s-a exprimat de mai multe ori.Ascultându-l pe șeful CJ, impresia este că peste Vrancea s-a prăbușit acum un ”munte de bani” pentru investiții, în contradicție cu sărăcia în care se zbate județul 

 

VIDEO preluat de pe contul de Youtube Stefan Borcea

Marian Oprișan a prezentat joi, într-o conferință de presă ținută chiar în ziua în care a împlinit 52 de ani, investițiile pentru care CJ a obținut finanțare din fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Președintele Consiliul Județean a ținut să-i acuze pe liberali că nu au făcut nimic pentru Vrancea și că acuzațiile acestora că în județul nostru nu s-au repartizat fonduri pentru investiții nu sunt adevărate. Pentru a arăta acest lucru, Marian Oprișan a prezentat drumurile care vor fi modernizate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. CJ a solicitat finanțare pentru cinci drumuri, cu valoare totală de peste o 103 milioane de euro și o lungime de 118,118 km. Pentru trei au fost semnatele contractele de finanțare. Este vorba de DJ 205 B Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobești, DJ 202 E limită – jud. Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tîmboești – Bordești și DJ 205 C Focșani – Golești – Vîrșteșcoiu-Odobești. Pentru acest ultim drum, Marian Oprișan a ținut să semneze în fața presei contractulde finanțare. Cele trei drumuri au o valoare a lucrărilor de 211,3 milioane lei (46,9 milioane euro), din care 6,8 milioane lei reprezintă contribuția CJ de 2% și cheltuielile neeligibile. Președintele CJ a precizat că săptămâna viitoare va fi semnat contractul de finanțare pentru DJ 205 R Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești. Cel mai dificil drum care trebuie modernizat este DJ 204 P Gugești – Dumbrăveni – Dragosloveni – Gura Caliței – Dumitrești, din cauza reliefului zonei. Consiliul Județean vrea să realizeze un viaduct cu o lungime de 1145 metri, numai că asemenea cheltuieli nu sunt eligibile pentru finanțare. ”Am solicitat modificarea ghidului de finanțare, Comisia Europeană a aprobat și Ministerul Dezvoltării are obligația ca în 2 săptămâni să modifice acest ghid”, a anunțat Marian Oprișan.

Legea achizițiilor ar putea fi modificată

Alte două proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanțare cu fonduri europene sunt pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a clădirii fostului Tribunal, care va deveni muzeu al Vrancei, cu un muzeu al vinurilor la subsol. Valoarea proiectului este de 4,7 milioane de euro. O altă investiție este Secția de științe ale naturii și Acvariu Casa Tatovici, cu o valoare de 2,5 milioane euro. În evaluare se află Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci. Marian Oprișan a susținut că proiectele cele mai importante cu fonduri europene au fost duse la final de administrația județeană, cel mai important fiind Vrancea Aqua cu o valoare de 104 milioane euro. Continuare acestui proiect are o valoare de aproape 250 de milioane de euro și, potrivit șefului CJ, în urma realizării lui 70% din cetățenii județului ar urma să beneficiez de sisteme moderne de apă și canalizare. Nici deșeurile nu au fost uitate, după ce au apărut probleme pentru că proiectul ”Vrancea Curată” nu a fost finalizat. ”Peste puțină vreme, Vrancea va avea cel mai modern sistem de management al deșeurilor, astfel încât să moară liberalii de ciudă”, a anunțat Marian Oprișan, care parcă a ținut să facă o conferință de presă de ziua lui pentru a se război cu liberalii. Social – democratul a ironizat propunerea inițiată de PNL, ca în mediul privat să se acorde al 13 –lea și al 14 – lea salariu de către companiile care au profit. ”Este  abordare halucinantă, pentru că ei spun că bugetul de stat nu are bani”, a afirmat președintele CJ. Acesta a enumerat investițiile realizate prin PNDL pentru care CJ a primit finanțare. Unul dintre drumurile pentru care s-au alocat fonduri se află în procedura de achiziție publică de aproape un an și în acest context trebuie remarcat că, de regulă, investițiile implementate de CJ au fost realizate, în cel mai bun caz, cu mari întârzieri. ”Guvernul României lucrează la o ordonanță de urgență pentru modificarea legii achizițiilor publice, pentru că legea a fost complet greșită”, a anunțat Marian Oprișan. În opinia acestuia, licitațiile trebuie să țină cel mult 30 de zile în cazul investițiilor mari și cel mult 10 zile pentru alte achiziții. Dacă lăsăm de o parte problemele pe care proiectele derulate de CJ le-au avut de-a lungul timpului, investițiile în infrastructura rutieră, apă și canalizare sunt binevenite. Ascultându-l pe Marian Oprișan, ai impresia că peste Vrancea s-a prăbușit un munte de bani de la Guvern și UE. Asta în condițiile în care județul nostru se află la coada clasamentelor privind dezvoltarea economică. Cu toată infrastructura care va fi creată, Vrancea are toate șansele să rămână acolo, pentru că economia locală este foarte slab dezvoltată, nu sunt locuri de muncă, iar cei mai mulți bani vin de la zecile de mii de vrânceni care muncesc în străinătate. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.