Politică

Dacian Cioloș la emisiunea „În fața ta”-Digi24 TV | Ce i-a spus lui Grindeanu când i-a predat mandatul de premier

Ziarul de Vrancea
3 nov 2018 910 vizualizări

Fostul premier Dacian Cioloș l-a avertizat pe Sorin Grindeanu - primul dintre cei trei șefi ai Executivului numiți de PSD după câștigarea alegerilor - să fie atent cum tratează justiția. S-a întâmplat în 2016, atunci când Sorin Grindeanu a venit la Palatul Victoria pentru a-și prelua mandatul. Dacian Cioloș crede că Sorin Grindeanu, în mandatul căruia s-a emis controversata ordonanță 13, dar care ulterior a devenit un opozant al lui Liviu Dragnea, a înțeles mesajul la timp.-digi24.ro

Dacian Cioloș a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El a vorbit despre ce presupune funcția de prim-ministru și a explicat și de ce Viorica Dăncilă, de pildă, pleacă în concediu sau în deplasări în momente importante. Iată discuția: 

Citiți și:  Dacian Cioloș: N-aș fi desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier, dacă aș fi fost președinte

- De ce premierul Viorica Dăncilă nu dă o ordonanță pe amnistie și grațiere, deși îi cere Liviu Dragnea, ba, mai mult, de câte ori vin momente tensionate legate de justiție, pleacă în concediu?

Dacian Cioloș: Păi probabil pentru că nu e dânsa adevăratul prim-ministru acolo și atunci faptul că pleacă în concediu sau nu nu încurcă cu nimic ceea ce trebuie să se întâmple acolo. Postul de prim-ministru nu e, în primul rând, un post politic, ci un post de demnitate publică. Acolo trebuie să fii om de stat, în primul rând, ca să-ți asumi acea responsabilitate. Și când ești pe acel scaun și când îți asumi acea demnitate, o știi foarte clar, din momentul în care ai depus jurământul și vezi ce presupune acel post, ai acces la niște informații acolo și înțelegi foarte clar niște lucruri pe care le vezi nuanțat probabil din afară și știi foarte clar că indiferent cine e în spatele tău, indiferent ce lider de partid politic te susține sau nu, tu esti cel care își asumă semnătura și își asumă deciziile Guvernului. Trebuie să fii foarte decis și hotărât atunci când știi că acele decizii sunt împotriva intereselor statului.

- La ce informații vă referiți?

Dacian Cioloș: Știți, sunt mai multe instituții care veghează la buna funcționare a Constituției și la buna funcționare a statului și care îți dau informații, astfel încât să-ți înțelegi foarte bine rolul și să-ți iei deciziile într-un mod fundamentat.

- Să clarificăm, oponenții politici ar putea spune că tocmai ați dat o definiție statului paralel, care iată, vine și te trage de mânecă să nu iei anumite decizii.

- Dar nu te poate trage nimeni de mânecă. Exact asta încerc să spun: că deciziile le iei TU. Dacă vrei să-ți asumi, tu iei deciziile, nu te poate influența nimeni. Dar le iei în cunoștință de cauză. Să fii prim-ministrul unei țări după părerea mea nu e comparabil cu nicio altă funcție.

- Asta să fie și motivul pentru care precedenții premieri, dl. Tudose, dl. Grindeanu, deși au intrat foarte convinși pe acele posturi, și-au schimbat raportarea față de partid și șeful partidului rapid?

- Nu cred, sunt convins! Sunt convins, exact din motivele pe care vi le-am spus. 

- Dvs. ați stat de vorbă cu dl. Grindeanu când a venit?

- Da, sigur, am stat de vorbă, i-am predat proiectele pe care le aveam în curs, i-am explicat tot ceea ce am făcut, i-am spus și oportunitățile pe care le avea inclusiv dânsul ca prim-ministru, să pună în valoare anumite lucruri pe care noi începusem să le pregătim și care puteau să fie finalizate pe parcursul mandatului dânsului și țin minte că i-am spus atunci foarte clar un lucru - pentru mine e clar și mi se pare important să vi-l spun: Aveți grijă de modul în care tratați justiția în țara asta în calitate de prim-ministru!

- I-ați spus asta?

- Da, i-am spus asta, pentru că era evident cât de importantă e justiția pentru verticalitatea statului român și pentru credibilitatea statului român nu doar în fața cetățenilor - și s-a demonstrat asta, că e important și în fața cetățenilor, pentru că au ieșit în stradă -  dar inclusiv pentru partenerii pe care îi avem și pentru credibilitatea pe care vrem să o avem în lume.

- Ce v-a răspuns dl. Grindeanu?

- Nu mi-a răspuns nimic, s-a uitat și a zâmbit. Dar eu cred că a înțeles. Nu știu cât a acceptat ceea ce i-am spus eu, într-o primă fază, probabil că... după aceea nu știu dacă și-a amintit sau nu de lucrul acesta... dar în mod clar a înțeles lucrul acesta la timp.

Citiți și:  Cioloș: Dacă Guvernul Dăncilă nu pică la sfârşitul lunii noiembrie, ar putea fi prea târziu

Emisiunea „În fața ta” se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, la Digi24.

Text informații+VIDEO:digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.