Politică

CUP Salubritate vrea să implementeze sistemul de colectare selectivă a deşeurilor în tot municipiul

Alexandra TĂTARU
22 sep 2017 1296 vizualizări

Angajații de la CUP Salubritate ne-au arătat cum se curăță și se spală pubelele din oraș. Directorul societății ne-a explicat că mai sunt multe de făcut, că nu e nicio plăcere să primească reproșuri, dar în viitorul apropiat speră că va putea termina proiectele începute. Viorel Profiroiu ne-a mai explicat care este stadiul pregătirilor pentru ieșirea cu bine din iarnă, dar și stadiul implementării proiectului de colectare selectivă a deșeurilor la scările de bloc.

Curățenia în localități, în general, dar mai ales în spațiul urban este foarte importantă. Există multe probleme legate de salubritate, generate atât de gestionarea serviciului, dar și de populația cu mentalități și educație diferite. Investițiile în utilaje și proiecte, dar și responsabilitatea angajaților fac parte din managementul eficient. Directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu, ne-a mărturisit că a preluat unitatea subordonată Primăriei Focșani cu foarte multe lipsuri. ”Noi când am preluat serviciul de salubritate, orașul a avut  mai nimic în acest domeniu. Și nu o spun să-mi aduc elogii. Am plecat nu de la zero, ci de la minus 10. A trebuit să înlocuim toate mașinile, toate sistemele, nu a fost ușor. Pe unde am fost prin Europa am încercat să împrumut idei și să le aplic”, ne-a mărturisit Viorel Profiroiu.

Pas cu pas, ne dorim să facem ca orașul să fie curat

Există multe probleme de remediat. Începând de la înlocuirea vechilor casete din beton, care deja sunt deteriorate și adevărate focare de infecție, continuând cu reparațiile unor mașini de transport gunoi care lasă dâre lichide și acide pe străzi, curățarea și spălarea trotuarelor de mizerie, curățarea spațiilor înguste și dintre blocuri, înlocuirea vechilor pubele cu sisteme moderne de colectare selectivă a deșeurilor şi până la educația populației pentru curățenia spațiului care, din rea intenție sau comoditate, își lasă gunoaiele chiar și în locuri ce nu sunt amenajate pentru așa ceva. ”În ceea ce privește gunoiul depozitat ilegal, se vor lua măsuri de montare a camerelor video și, împreună cu Poliția Locală, vom aplica sancțiuni drastice. Spre exemplu, deja am sancționat pe cineva care depozita gunoiul ilegal în strada Basgan. De asemenea, avem în plan mai multe proiecte. Trebuie să finalizăm proiectul de montare a sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor la toate scările de bloc și cu această ocazie vom desființa și vechile casete din beton care, la vremea respectivă, au fost utile, dar nu mai sunt. Sistemul l-am importat în urmă cu câțiva ani din Olanda și tot de pe unde am mai fost în Europa am adus și ideea de implementare a proiectului pentru o stație de sortare la Focșani. Încercăm să facem tot ce se poate cu răbdare”, a mai precizat directorul CUP Salubritate. În ceea ce privește mașinile care lasă dâre acide pe străzi, Viorel Profiroiu ne-a explicat că sunt 2-3 mașini cu suprastructură românească, fabricată la Beiuș și tabla suportă o presiune mare la aciditatea resturilor lichide din gunoi. ”Acum avem un parc de mașini cu mărci bune, sunt aproape noi, curate. Cele care curg sunt pe șasiu de DAF, dar suprastructura este făcută de o societate din Beiuș care s-a desființat. Așa le-am cumpărat. Le tot reparăm, presiunea este mare pe zona de tablă, le sudăm, dar tot cedează. Poate până anul viitor reușim să le schimbăm șasiul de tot”, ne-a mai explicat Viorel Profiroiu.

Demonstrație de spălare a pubelelor

Și pentru că tot s-a întâmplat să vedem mașina în cartier, în timp ce efectua  serviciul de spălare a pubelelor, i-am rugat pe angajații de la salubritate să ne arate cum se face o astfel de spălare. Directorul CUP Salubritate ne-a explicat care sunt etapele și cu ce ritmicitate se deplasează mașina specială pentru a efectua serviciul la fața locului. ”Mașina de spălare vine în spatele mașinii de descărcare. Ea nu vine singură pentru că trebuie să găsească pubela goală. Are două bazine, unul pentru apa curată, altul pentru apa uzată”, a precizat  Viorel Profiroiu. Demonstrația se poate urmări în clipul video atașat.

Pregătiri pentru iarnă

CUP Salubritate se pregătește și pentru iarna care, să sperăm, nu va mai lua prin surprindere pe nimeni. Recenta capitalizare a societății de către Primăria Focșani va face posibilă, se pare, achiziționarea tuturor utilajelor care mai sunt necesare la CUP Salubritate, atât pentru curățenia stradală, dar mai ales pentru gestionarea situațiilor de urgență ivite pe timpul iernii. Anul trecut, municipalitatea a acuzat lipsa utilajelor și a faptului că a trebuit să ceară ajutorul extern. ”Ne pregătim pentru iarnă. Am avut noroc că Primăria ne-a capitalizat cu o sumă importantă și poate reușim să terminăm etapa achizițiilor să putem ieși din iarnă cu bine, cu toate utilajele cu care ne vom dota”, a conchis directorul CUP Salubritate S.A.. (A. TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.