Politică

Cum s-au „dedulcit” reprezentanții partidelor „reformiste” din Vrancea la îndemnizațiile „nesimțite” de la ATOP, instituite de Oprișan

Ziarul de Vrancea
8 apr 2021 4524 vizualizări

Mai țineți minte cum, cu doar câteva luni în urmă aflați campanie electorală, politicienii de la Partidul Național Liberal, dar și cei de la Uniunea Salvați România (USR) împreună cu ai lor colegi aliați de la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate ( PLUS) vă povesteau cu elan străduindu-se să fie cât se poate de convingători, ce politicieni reformatori și ”altfel” decât cei de la Partidul Social Democrat (PSD) sunt ei în Vrancea? Încep, iată, să apară exemple concrete că una v-au spus atunci și alta fumează acum, odată ce s-au văzut ajunși la putere! Este concret vorba, de cazul revoltător pentru vrâncenii de rând, al îndemnizațiilor consistente, încasate aproape fără să facă nimic, de membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea. Deși sumele acestor îndemnizații au fost stabilite cu mult timp în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici, ce să vezi? Noua majoritate PNL-USR-PLUS-ALDE funcțională în CJ Vrancea după alegerile locale din toamna anului 2020 profită acum prin oamenii instalați în aceste poziții ”bănoase” nederanjându-i să preia obiceiurile de la cel pe care-l criticau aprig cu puțin timp în urmă!

Trebuie precizat că structura denumită Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) funcţionează pe lângă fiecare consiliu judeţean din ţară şi nu există un criteriu unitar de recompensare finaciară a membrilor săi

Conform reglementărilor legale în vigoare, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este o structură care funcţionează cu rol consultativ pe lângă Consiliul Judeţean, având ca activitate reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. În viața reală însă, structura s-a dovedit, cel puțin în județul Vrancea, a fi una prin intermediul căreia sunt recompensaţi cu îndemnizaţii consistente politicieni şi oameni apropiaţi acestora. Pentru a fi astfel folosită în judeţul Vrancea, valoarea îndemnizaţiei de care beneficiază un membru al ATOP a ajuns să fie stabilită la o valoare chiar şi de opt ori mai mare faţă de aceea încasată de un membru ATOP din alte judeţe ale țării. Concret, pentru o şedinţă pe lună, maximum două, care nu durează mai mult de o oră, un membru ATOP Vrancea primeşte suma de 3.285 de lei net. Valoarea a fost stabilită cu mai mulți ani în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici. Curios, însă! Noua putere politică instalată după alegerile locale a preluat valoarea stabilită a îndemnizației de membru ATOP Vrancea pe timpul lui Oprișan și și-a ”înșurubat” oamenii în această structură care nu face, practic, nimic, doar cu scopul ca aceaștia să încaseze sume consistente.

Cine sunt noii șmecheri din ATOP  Vrancea care-și vor buruduși buzunarele cu sume consistende de bani publici stabilite pe vremea șefiei lui Oprișan 

Componenţa, potrivit HCJ nr. 37/2021 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea

Consilieri județeni:

Răducanu Cătălin

Nedelcu Florin – președintele Autorității

Epure Ion

Lazăr Dorel

Stroie Gheorghe

Săpunaru Dorina

Reprezentanți ai comunității:

Eduard Lambrino

Toader Constantin

Croitoru Vasile

Membri de drept:

Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul județului Vrancea

Remus Nica –inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea

Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliția Locală a Municipiului Focșani

Flaviu- Dorel Chiscop – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea

Alin-Marian Vlad – președintele organizației Corpul Național al Polițiștilor – Filiala Vrancea

Adrian Babiș – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea

Noul preşedinte al ATOP Vrancea este consilierul judeţean PNL Florin Nedelcu, inspector şef teritorial la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) iar din structură mai fac parte consilierii judeţeni Ion Epure-PNL, Dorel Lazăr-USR-PLUS, Gheorghe Stroie-USR-PLUS, Dorina Săpunaru-ALDE. Din partea comunităţii, din ATOP fac parte Eduard Lambrino-PNL, Constantin Toader (consilier judeţean PNL) şi Vasile Croitoru, un apropiat politic răsplătit cu o sinecură. După cum se vede, comunitatea nu este reprezentată în niciun fel. Mai sunt încă şase membri de drept în ATOP care primesc suma de care am vorbit mai sus, aceştia fiind reprezentanţii instituţiilor de forţă, respectiv Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul judetului Vrancea, Remus Nica –inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, Flaviu- Dorel Chiscop – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Alin-Marian Vlad – preşedintele organizaţiei Corpul Naţional al Poliţiştilor – Filiala Vrancea, Adrian Babiş – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliţia Locală a Municipiului Focşani.

Întrebat de Ziarul de Vrancea ce părere are despre nivelul îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea și dacă partidul pe care-l reprezintă nu ar fi trebuit să schimbe ceva din ceea ce obișnuia Marian Oprișan să facă la această structură, președintele Autorității liberalul Florin Nedelcu a precizat că în până nu primește efectiv această îndemnizație, se abține să comenteze despre cuantumul ei. Conform adevarul.ro, Florin Nedelcu ar urma să primească o îndemnizație lunară de aproximativ 7000 lei net în funcția de  președinte al ATOP Vrancea.  De asemenea Florin Nedelcu a menționat că nu reține ca partidul său să fi promis în campania electorală vreo schimbare referitoare la funcționarea ATOP Vrancea  față de perioada ”regimului Oprișan”.

Citiți și:Autoritatea de Ordine Publică, o instituţie a sinecurilor politice. Suma fabuloasă primită pentru o şedinţă;

Citiți și:REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Indemnizațiile de la Autoritatea de Ordine Publică, recompense politice

O sursă suplimentară de venituri pentru diverși oameni care lucrează în instituțiile statului este Autoritatea de Ordine Publică.

Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică funcționează pe lângă fiecare Consiliu Județean și sunt organisme consultative care se întrunesc din când în când, “trimestrial sau când e nevoie”, după cum scrie în legea de înființare.

Aceasta mai prevede că Autoritatea organizează consultări cu membrii comunităților locale și cu organizațiile neguvernamentale cu privire la prioritățile siguranței persoanei și a ordinii publice.

Din aceste structuri fac parte diferite persoane desemnate de președintele CJ, șefi din poliție, consilieri locali sau județeni – ceea ce transformă Autoritățile de Ordine Publică în instituții ale sinecurilor politice, după cum a constatat ziarul Adevărul.

Și asta pentru că participarea la ședințele acestor structuri e recompensată cu bani mulți în unele județe. 

În județul Vrancea, pentru o şedinţă sau două pe lună, care nu durează mai mult de o oră, timp în care se citesc rapoarte de la poliţie sau jandarmerie, un membru ATOP primeşte suma de 3.285 de lei net.

În componenţa ATOP Vrancea figurează nu mai puţin de 15 persoane, ceea ce înseamnă că fondul lunar de indemnizaţii pentru aceşti oameni este de 50.000 de lei net, bugetul anual fiind de 600.000 de lei. 

În schimb, la Sibiu, Prahova, Teleorman, e vorba de 400-500 de lei. În Arad, Timiș, Dolj, 1000 lei net, iar la Constanța, Bacău, Caraș-Severin, 2000 de lei pe lună. 

În Vrancea, indemnizațiile au fost stabilite pe vremea când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, iar obiceiul e continuat și de noua putere.

Noul preşedinte al ATOP Vrancea este un consilier judeţean PNL, inspector la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Din informaţiile „Adevărul”, retribuţia preşedintelui ATOP ar ajunge la aproape 7000 de lei net. Jurnaliștii l-au întrebat dacă e adevărat, iar el răspuns: „Sunt preşedinte de mai puţin de o lună, nu mi s-a adus la cunoştinţă ce indemnizaţie am”. 

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

Text informații www.europafm.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.