Politică

Corina Atanasiu, președinta USR Focșani, a fost desemnată secretar de stat la Fonduri Europene în ședința de guvern de miercuri

Ionel Sclavone
28 ian 2021 3133 vizualizări
Corina Atanasiu, președintele USR Focșani și consilier local în CL Focșani, ales la scrutinul din 27 septembrie 2020,  a fost numită în ședința de Guvern de miercuri 27 ianuarie 2021 secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care-l are ministru pe Cristian Ghinea(USR). Corina Atanasiu, acum consilier local în Consiliul Local Focșani, a făcut parte din echipa USR PLUS care a negociat programul de guvernare cu PNL și UDMR.
Corina Atanasiu, președintele USR Focșani și consilier local în CL Focșani, ales la scrutinul din 27 septembrie 2020, a fost numită în ședința de Guvern de miercuri 27 ianuarie 2021 secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care-l are ministru pe Cristian Ghinea(USR). Corina Atanasiu, acum consilier local în Consiliul Local Focșani, a făcut parte din echipa USR PLUS care a negociat programul de guvernare cu PNL și UDMR.

În afară de Corina Atanasiu (USR) la Ministerul Fondurilor Europene, tot din Vrancea este propus și Nicu Tănase (PNL) secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Administrației. Deocamdată, în ședința de miercuri, 27 ianuarie 2021, Guvernul a adoptat doar numirea ca secretar de stat a Corinei Atanasiu la Ministerul Fondurilor Europene. Tot din Vrancea vor mai fi șefi de agenții guvernamentale. 

Corina Atanasiu, membru în USR Vrancea, a fost numită secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în ședința de Guvern de miercuri, 27 ianaurie 2021. Ministerul este condus de Cristian Ghinea tot de la USR, iar Corina Atanasiu a apărut în diverse postări pe facebook ca fiind unul dintre oamenii cu care acesta s-a sfătuit la întocmirea programului guvernamental la capitolul Fonduri Europene.

De asemenea, Cristian Ghinea, pe atunci europarlamentar USR, a transmis mesaje de susținere pentru Corina Atanasiu în campania electorală de la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ordinul de numire a Corinei Atanasiu a fost semnat miercuri, 27 ianuarie 2021, de către premierul Florin Cîțu și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Î

n viitorul apropiat, drept consecință a acestei numiri, Corina Atanasiu va trebui să renunțe la mandatul de consilier local în CL Focșani, locul său urmând a fi ocupat de un supleant de pe lista de candidați USR-PLUS pentru Consiliul Local Focșani. Primul supleant este tot o femeie, Mirela Stroie (membru PLUS), al cărei soț, Gheorghe Stroie, este consilier județean.

În perioada următoare, și Nicu Tănase, președintele organizației PNL Focșani, va fi cel mai probabil desemnat pe o funcție de secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Nicu Tănase este consilier în cadrul Consiliului Local Focșani și va trebui să renunțe de asemenea, la scurt timp după numire, la postul de ales local, pentru a lucra ca secretar de stat. 

Ce alți politicieni vrânceni vor mai fi numiți la conducerea unor agenții guvernamentale 

Marinela Macovei, soția consilierului local Liviu Macovei (PNL) a fost numită la Agenția Națională pentru Egalitate de șanse dintre Femei și Bărbați, din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Liviu Mălureanu, din cadrul USR Vrancea, va conduce Agenția Națională a Funcționarilor Publici, iar Liviu Bostan, PNL, a fost nominalizat la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. 

Pe ce altă parte, se pare că negocierile împotmolite pentru desemnarea viitorilor prefecți și subprefecți se vor relua după modificarea codului administrativ prin ordonanță de urgență tot în ședința de guvern de miercuri, 27 ianuarie 2021. Prin modificarea amintită, funcțiile respective de prefecți și subprefecți redevin oficial politice. Reamintim că negocierile între partidele din coaliția guvernamentală pentru funcțiile de prefecți și subprefecți au fost amânate, în mai multe rânduri, de liderii coaliției. Există neînțelegeri în legătură cu județele din zona Ardealului, unde toate partidele vor să-și numească prefecți. 

Potrivit unor surse politice, discuțiile se vor relua în curând dacă nu va apărea nimic altceva care să împiedice desfășurarea acestora. 

Algoritmul de împărțire 

Există mai multe propuneri pentru stabilirea algoritmului de desemnare a viitorilor prefecți, însă partidele nu s-au pus de acord asupra lor. Astfel, liberalii au propus ca fiecare formațiune să-și numească prefecții în județele în care dețin și președinția Consiliului Județean, pentru a întări colaborarea dintre cele două instituții. 

O astfel de împărțire este în avantajul PNL care deține cele mai multe funcții de președinte de Consiliu Județean.

O astfel de soluție nu este agreată nici de USR PLUS și nici de UDMR. Maghiarii doresc să numească prefecți în județele în care nu dețin primării municipii de județ sau președinți de consilii județene.

USR PLUS a venit cu o nouă formă de împărțire, un fel de tragere la sorți. Astfel, liberalii ar alege prima prefectură, urmați de USR PLUS și UDMR, după care procesul s-ar relua până la epuizarea tuturor pozițiilor.  

Potrivit algoritmului stabilit la formarea guvernului, PNL urmează să numească 23 de prefecți și 47 de subprefecți. Alianța USR PLUS va numi 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.