Politică

Consilierul local focșănean Liviu Macovei, aproape de a doua excludere din PNL pe parcursul a doi ani de zile

Ziarul de Vrancea
22 mai 2021 3345 vizualizări

După ce în vara anului 2019 a demisonat din PNL și s-a înscris în USR, consilierul local focșănean Liviu Macovei este aproape de a doua părăsire a organizației liberale din municipiul reședință a județului Vrancea, într-o perioadă de doi ani de zile. Se întâmplă acest lucru în urma ședinței de vineri, 21 mai 2021, a Biroului Politic al organizației municipale PNL Focșani, la finalul căreia s-a votat cu o largă majoritate excluderea din partid a lui Liviu Macovei.

Vineri, 21 mai 2021, a avut loc o ședință a Biroului Politic al organizației municipale PNL Focșani. În cadrul ședinței, consilierul local Cristian Zîrnă a propus excluderea din partid a colegului său din CL Focșani, Liviu Macovei. Propunerea sa a fost supusă votului, întrunind o largă majoritate. Propunerea excluderii lui Liviu Macovei din PNL Focșani a fost votată vineri cu 47 de voturi pentru din aproape 60 în total. Urmează ca propunerea conducerii organizației municipale Focșani să fie validată de Biroul Politic Județean al PNL Vrancea.

”A fost o ședință în care s-a discutat calm, democratic, cu argumente. A participat și Liviu Macovei la ea și a avut posibilitatea să-și expună punctul de vedere. Ședința s-a finalizat cu un vot care reflectă actuala stare de spirit din rândul colegilor. Propunerea de excludere adoptată cu votul majorității va fi înaintată conform prevederilor statutare pentru validare Biroului Politic Județean al PNL”, a declarat pentru Ziarul de Vrancea Nicu Tănase, președintele PNL Focșani.   

Reamintim că recent, consilierul local PNL Liviu Macovei a provocat o fisură importantă în grupul aleșilor liberali din Consiliul Local Focșani, după ce a fost ales luni, 17 mai 2021, în funcția de președinte al Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007. Deși pentru funcția respectivă se stabilise anterior oficial în structurile partidului să fie susținut un alt consilier local focșănean, liberalul Cristian Zîrnă. Ulterior, s-a aflat că de fapt Liviu Macovei s-a autopropus în ședința de luni, 17 mai 2021, a Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007 pentru funcție și a obținut-o, conform acuzațiilor colegilor săi de partid, cu voturile acordate de primarul PSD Cristi Misăilă și directorul CSM, Viorel Ciubotaru. 

„Vom face verificări amănunțite în legătură cu ce s-a întâmplat luni, 17 mai 2021, în ședința Comitetului Director al CSM Focșani 2007. Este însă clar că domnul Liviu Macovei a obținut această funcție ignorând voința celorlalți consilieri locali PNL din CL Focșani și cu sprijinul primarului Cristi Valentin Misăilă. Din acest motiv cazul va fi  pus în discuție în structurile corespunzătoare ale partidului și vor fi luate măsurile care se impun”, menționa la scurt timp după ședința Comitetului Director al CSM Focșani 2007 Nicu Tănase, președintele PNL Focșani.

Reamintim că Liviu Macovei a încălcat şi în luna ianuarie 2021 deciziile luate în partid, atunci când la fel ca acum s-a autopropus în cadrul şedinţei Consiliului Local pentru funcţia de viceprimar, deşi PNL şi USR-PLUS au decis să le susţină pentru funcţiile de viceprimar pe Ana Maria Dimitriu (PNL) şi Alexandra Tătaru (USR-PLUS). Atunci, în ședința Consiliului Local Focșani din 28 ianuarie 2021, Liviu Macovei nu a avut câştig de cauză, iar PNL i-a trecut cu vederea indisciplina de partid. Trebuie spus că Liviu Macovei a avut pe parcursul carierei sale politice mai multe conflicte în formațiunile politice în care a activat, cu șefii acestora, de-a lungul timpului. Astfel, în primăvara anului 2019 a părăsit PNL, deoarece a estimat că nu va deveni candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Focşani, post pentru care concura cu Ion Ștefan, devenit ulterior ministru în Guvernul Ludovic Orban. Liviu Macovei s-a înscris în USR în vara anului 2019 iar în scurt timp a preluat frâiele organizaţiei Focşani, devenind candidat al formaţiunii la funcţia de primar. În luna februarie 2020, pe fondul unor tensiuni interne, a fost suspendat din USR, împreună cu mai mulţi membri, apoi şi-a dat demisia. El a pus bazele Partidului "Împreună pentru Moldova", fiind sprijinit pentru a candida la Primăria Focşani. Cu puţin timp înainte de alegerile locale, a bătut din nou palma cu PNL și cu fostul său cncurent pe post, Ion Ştefan, acceptând să facă tandem la Primăria Focşani. Respectiv Ion Ştefan - primar, Liviu Macovei - viceprimar. După ce Ion Ştefan a pierdut alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Focșani, Liviu Macovei nu a mai obținut susţinerea necesară pentru a ajunge viceprimar, după ce alianţa majoritară PNL-USR PLUS a devenit funcțională în Consiliul Local Focșani

Dacă decizia excluderii din partid rămâne definitivă, prin validarea ei de către Biroul Politic Județean al PNL Vrancea, Liviu Macovei își va pierde probabil atât mandatul de consilier local, cât și postul recent adjudecat de președinte al Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.