Politică

(Update) Consilierul local Emanuel Gongu, director executiv la Vrancea Curată

Alexandra TĂTARU
16 nov 2017 5126 vizualizări

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” și-a ales joi conducerea, la alegerile care au avut loa sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea. Director executiv a fost ales Emanuel Gongu, consilier local în Consiliul Local Focșani.

Consiliul director este format din Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean, Cristi Misăilă, primarul Focșaniului și Ștefan Moscu, primarul comunei Cîrligele și președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea. Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat și alegerea comisiei de cenzori a asociației. ADI ”Vrancea Curată” este asociația înființată pentru implementarea proiectului de realizare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) și din care fac parte reprezentanții autorităților locale din tot județul. Emanuel Gongu a fost ales consilier independent la alegerile locale de anul trecut, dar a ales să activeze politic alături de majoritatea PSD – ALDE. (Z. V.)

Actualizare articol:16.11.2017-ora 21,00:Consilierul local independent Emanuel Gongu a dat un “gol” în ”poarta” administrației județene

Meciuri se joacă nu doar la nivel local unde, în consiliul local, primarul Misăilă se simte cam încolțit din pricina majorității simple, dar și la nivel județean unde Oprișan nu are niciun motiv să se teamă de ”goluri”. Unii consilieri locali chiar se mută, la propriu, de la o echipă la alta, iar alții tot își dau autogoluri voluntare sau involuntare, arbitrul fiind, uneori, pus în postura să o facă pe orbul. Proaspăt instalat într-o funcție la nivelul administrației județene, consilierul local Emanuel Gongu pare că și-a țintit și locul, și șeful de la nivel mai mare, cel al administrației județene.

Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” au fost convocați, pe 16 noiembrie 2017, la Adunarea Generală a Asociației, pentru a alege o nouă conducere. La ședință au fost chemați primari și viceprimari din tot județul, care fac parte din această asociație înființată pentru implementarea proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea. Ordinea de zi a cuprins alegerea membrilor Consiliului Director, numirea membrilor Comisiei de Cenzori și numirea noului director al Asociației. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea face parte dintr-un proiect mamut, la nivel național, sponsorizat de Uniunea Europeană. În parteneriat cu Consiliile Judetene, proiectul SMID se dorește a fi un proiect prin care să avem o Românie mai curată, aproape de nivelul țărilor europene. Acest proiect a fost schițat încă din anul 2006 și prevede colectarea deșeurilor reciclabile. La nivelul județului nostru, proiectul poartă numele de ”Vrancea Curată”, proiect la care au aderat 71 din cele 73 primării, excepție făcând Primăriile Tifești și Ciorăști.

Surpriza. Cine a fost desemnat director executiv?

Faptul că județul Vrancea era singurul județ care nu avea director executiv pentru ”Vrancea Curată” a provocat oarecum întârzieri în procesele necesare activării și punerii în mișcare a proiectului. Sau cine știe? Poate nu au găsit până acum un om potrivit pentru această funcție. Surpriza majoră a venit cu desemnarea directorului executiv în persoana lui Emanuel Gongu, consilier local independent în Consiliul Local al Municipiului Focșani. Primarul Misăilă va intra în meci cu Oprișan sau doar va fi fundaș în terenul propriu? Gongu nu pare un mare fan al PSD, chiar dacă joacă și pe terenul lor, și pe terenul propriu. Marchează, din când în când, unde îi convine, pentru că și componența membrilor în Consiliul Local Focșani permite acest lucru, deciziile putând fi influențate radical, la unele proiecte, de Gongu sau de consilierul PMP Costel Bârsan. Emanuel Gongu, independent sau afiliat, chiar a avut câteva intervenții critice la adresa actualei administrații locale, aducând multe reproșuri și chiar acuzații primarului Misăilă, fie pentru nerealizările din acest mandat, dar și pentru atitudinea reprobabilă a unor funcționari de la vârful Direcțiilor subordonate Primăriei sau Consiliului local, aceștia fiind oameni apropiați edilului șef. Asta în condițiile în care Gongu este afiliat grupului majoritar PSD-UNPR-ALDE. Explicația de a fi pus director executiv de conducerea administrației județene care ar fi, totuși, dacă în trecutul nu foarte îndepartat, același Emanuel Gongu a lansat acuzatii destul de acide și la adresa președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, pentru starea generală a județului?

Cât farmec ar mai avea politica fără astfel de situații, de ”meciuri” câștigătoare sau doar de calificare. Dacă zvonurile că Marian Oprișan nu prea mai este în relații cordiale cu primarul Misăila s-ar adeveri, ne întrebăm dacă nu cumva președintele CJ Vrancea încearcă apropierea de Gongu, opozantul său, pentru a-l putea folosi într-o eventuală luptă dintre șefii de administrații?

Contactat telefonic, Emanuel Gongu a confirmat numirea ca director executiv la “Vrancea Curată”, dar a explicat și faptul că a renunțat să demisioneze din Consiliul Local Focșani pentru un post la Ministerul Apelor si Pădurilor. Nu a fost primarul Misăilă suficient de convingător să-l facă să nu plece, dar a fost Oprișan?  “Multumesc tuturor celor implicati în acest proiect și domnului președinte Marian Oprișan pentru încrederea acordată. Este adevărat că puteam pleca la București, dar nu am vrut să-i dezamăgesc pe cei aproape 1200 focșăneni care m-au votat în iunie 2016. Cu ajutorul colegilor și primarilor din toate comunele, vom face tot posibilul să trăim într-un județ așa cum ni-l dorim cu toții: curat, civilizat, la standarde europene. Este o misiune grea, plină de obstacole, dar, în echipă, le vom depăși și vom avea Vrancea curată”, a declarat proaspătul director, Emanuel Gongu. Din cele șapte persoane care compun Consiliul Director vor face parte și președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, un primar de municipiu, respectiv Cristi Misăilă, și un primar din mediul rural, desemnat fiind primarul Comunei Cârligele, Ștefan Moscu.

 

Ce îl recomandă, totuși, pe Gongu șef la ”Vrancea Curată”?

 

Emanuel Gongu are 39 ani și este jurist de profesie. Acesta a făcut parte din PNL Focșani înainte de alegerile din iunie 2016, pentru o perioadă de mai puțin de o lună de zile. Potrivit spuselor acestuia, ar fi părăsit partidul, nemulțumit de jocurile de culise din interior.  Ion Ștefan a fost acuzat, la vremea respectivă, de faptul că l-a exclus pe Gongu din partid, pentru a-și pune pe lista candidaților la Consiliul local oameni apropiați, dar necunoscuți în Focșani, pierzând astfel șansa de a fi primar. Ambiția lui Gongu l-a determinat să candideze la Consiliul Local ca independent și a câștigat, afiliindu-se însă, în ciuda criticilor, la grupul majoritar PSD-UNPR-ALDE, chiar dacă pentru alții nu a fost o surpriză. În Consiliul local, deși afiliat grupului majoritar PSD-UNPR-ALDE, Gongu nu a votat mereu cot la cot cu majoritatea, opunându-se la mai multe proiecte ale Primarului Misăila și votând alături de opoziție. A inițiat și câteva proiecte, precum ”conferirea titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Focșani” caporalului sanitar, Puiu Ghe. Constantin, recunoscut ca “salvator de meserie” și gimnastei Mirela Danțis Tugurlan, multipla medaliată națională, mondială și olimpică. După ce a fost acuzat în presă, și nu numai, că ar fi unul din groparii culturii, votând alături de grupul majoritar pentru ”desființarea” Ateneului ”Mr. Gh. Pastia”, consilierul local Gongu a renovat, din fonduri proprii, mormântul Maiorului Gheorghe Pastia, situat în Cimitirul Sudic.

Zvonul că va fi numit în funcția de director executiv al “Vrancea Curata” circula de câteva zile, mai ales după ce consilierul ar fi primit confirmarea câștigării unui concurs pentru functia de consilier principal din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor. Pentru a fi numit în funcția de la Ministerul Apelor și Pădurilor, Gongu ar fi trebuit să demisioneze din calitatea de Consilier local, pe motiv de incompatibilitate. Astfel, cum Marian Oprișan știe cam tot ce se întâmplă în județ, se pare că l-a convins pe Gongu să renunțe la postul călduț de la Minister, oferindu-i, în schimb, controlul pe un proiect destul de ambițios, plin de probleme și aflat într-o evidentă întârziere. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.