Politică

Recorder.ro:Consilierul județean din Vrancea colonel SRI (r) Daniel Ene, „omul din umbra” lui Nicușor Dan în campania prezidențială

Ziarul de Vrancea
19 mar 2025 2854 vizualizări

La depunerea candidaturii pentru alegerile prezidențiale, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost acompaniat de Daniel Ene, fost ofițer SRI și actual consilier județean din partea partidului Forța Dreptei în Vrancea. Ene, colonel SRI în rezervă, se află alături de candidatul independent la majoritatea deplasărilor electorale în țară, potrivit unei investigații Recorder.ro.

Prezență constantă în echipa de campanie

Daniel Ene a fost surprins alături de Nicușor Dan în mai multe momente-cheie ale campaniei. Pe 7 martie, acesta a fost prezent lângă primarul Capitalei la depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central, în timp ce, alături de el, se afla Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei și unul dintre principalii susținători ai lui Nicușor Dan.

Daniel Ene nu neagă implicarea sa activă în campania electorală a lui Nicușor Dan: „Da, fac parte din echipa de campanie electorală a domnului Nicușor Dan”, a declarat fostul ofițer SRI pentru Recorder. „Este o activitate de voluntariat asumată. Nu suntem doar patru-cinci oameni, echipa este mai largă”, a precizat acesta citat de recorder.ro.

Nicușor Dan: „Am fost informat”

Contactat de jurnaliștii Recorder, Nicușor Dan a confirmat că este la curent cu trecutul profesional al lui Daniel Ene. „Domnul Ene este membru al partidului Forța Dreptei, formațiune care și-a anunțat public susținerea pentru candidatura mea la alegerile prezidențiale. Am fost informat de conducerea partidului despre statutul său de politician local și despre faptul că este ofițer în rezervă”, a declarat primarul Capitalei.

De asemenea, în cadrul unei emisiuni la Digi24, Nicușor Dan a subliniat nevoia de reformare a relației dintre serviciile secrete și instituțiile statului. Acesta a dat exemplul „poștei militare”, despre care consideră că nu ar trebui să fie sub autoritatea unui serviciu de informații.

Un trecut ascuns alegătorilor? sugerează articolul publicat de recorder.ro

Deși Nicușor Dan a fost informat despre trecutul lui Daniel Ene, alegătorii Forței Dreptei nu au beneficiat de aceeași transparență. În documentele oficiale ale partidului, Ene este prezentat drept „asistent manager”, fără a se menționa statutul său de fost ofițer SRI. Mai mult, nu există informații publice despre experiența sa anterioară pe site-urile oficiale ale partidului.

Este cunoscută calitatea mea de rezervist în toate mediile cu care relaționez”, susține Ene citat de recorder.ro, adăugând că „cine vrea să cunoască are posibilitatea să se informeze”. Totuși, singura sursă unde alegătorii ar fi putut afla despre trecutul său este declarația sa de avere, unde menționează că primește o pensie de 7.500 de lei de la Casa de Pensii a SRI.

Foto:recorder.ro

De la SRI, direct în politică

Daniel Ene a devenit membru Forța Dreptei la doar câteva minute după pensionarea sa din SRI, pe 31 decembrie 2021. „La 12 și 10 noaptea, când lumea se uita la artificii, eu am trimis mailul de înscriere în Forța Dreptei”, a povestit acesta pentru recorder.ro. La acel moment, Forța Dreptei era un partid abia format, Ludovic Orban fiind exclus recent din PNL.

Deși Ene și liderul Forței Dreptei Vrancea, Ion Ștefan, au candidat la alegerile parlamentare din 2024, partidul a obținut sub 2% din voturi, nereușind să intre în Parlament.

Puterea informațiilor

Prezența unui fost ofițer SRI în campania unui candidat la președinție ridică semne de întrebare cu privire la influența serviciilor secrete în politicul românesc.

Toți putem presupune tot ce ne trece prin cap. Garanția este faptul că există o lege care reglementează această conduita a unui fost ofițer”, susține Ene, argumentând că activitatea sa în Forța Dreptei și în echipa lui Nicușor Dan este una exclusiv politică. Rămâne de văzut în ce măsură electoratul va considera această explicație suficientă înaintea scrutinului prezidențial.

Citiți articolul publicat pe site-ul recorder.ro în legătură cu acest subiect accesând titlul alăturat:Un fost colonel SRI, umbra lui Nicușor Dan în campanie.„Este o activitate de voluntariat”

Citiți și o opinie  despre articolul Un fost colonel SRI, umbra lui Nicușor Dan în campanie.„Este o activitate de voluntariat” publicat marție 18 martie 1015 pe site-ul recorder.ro

Apreciez enorm munca celor de la Recorder, reportajele ample pe care le fac, dar nu pot să nu recunosc un articol tendențios când văd unul. Începem chiar cu titlul: <<Un fost colonel SRI - umbra lui Nicușor Dan în campanie>>. Mă uit la fotografiile din articol și majoritatea sunt selfiuri făcute de fostul ofițer cu Nicușor Dan pe teren, în campanie. Pare genul de individ care se lipește de ND cu orice ocazie - aș mai aminti personaje similare, pe numele lor Cristian Ghinea, Dan Barna, Elena Lasconi, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă. Oameni care de-a lungul timpului s-au lipit de Nicușor Dan, s-au tras în poze, s-au postat, ca să câștige legitimitate și capital politic. Nu e nevoie cred că subliniez faptul că titlul articolului insinuează o apropiere mult mai mare, de altă natură, între ND și acest Ene, care pare, nu-i așa?, "omul din umbră", un fel de eminență cenușie, din servicii, a campaniei. E exact ce au înțeles majoritatea celor care au comentat la postarea Recorder. E clar, ND e omul serviciilor!

A doua problemă mi se pare textul postării, care omite, atipic pentru Recorder, să menționeze faptul că Daniel Ene nu face parte din echipa lui Nicușor Dan, ci este membru al partidului Forța Dreptei. Comentariile îmi dovedesc că mulți s-au oprit la textul postării de pe Facebook. Mai mult, Ene a fost susținut în Vrancea la alegerile locale chiar de alianța USR - Forța Dreptei - PMP. Pun accentul pe <<USR>>, care nu este menționat nici pe Fb, nici în articol. Cel mai probabil, fără USR nici nu ajungea consilier local.

A treia problemă mi se pare faptul că nu se explică în articol cu ce se ocupa concret personajul în SRI. Ultima lui funcție a fost de șef al Poștei Secrete Vrancea. Dar ce e poșta asta secretă? Un fel de serviciu de curierat al SRI, mai puțin de 10% din documentele transportate între instituții fiind clasificate (defapt.ro). Apreciez că articolul menționează totuși că ND intenționează să lase SRI fix fără această poștă specială.

Participanți anonimi deja postează în grupuri useriste și grupuri pro-Nicușor Dan că <<Șeful de campanie al lui Nicușor, este ofițerul SRI, Daniel Ene, ca să știți al cărui candidat este onestul olimpic!>>. Mă abțin de la alte comentarii. E foarte ușor să pătezi un candidat. Mie atacurile constante ale vechii clase politice (nu mă refer aici la articolul Recorder) din ultima vreme îmi confirmă că cel mai mult se tem de ND, nu de dna Lasconi.”-Andreea Apostu

Despre Andreea Apostu

-A studiat la Ecole Doctorale Lettres, pensée, arts et histoire

-A învăţat la Şcoala Centrală din Bucureşti

-A studiat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere

Citiți și postarea publicată pe contul de facebook al publicației Recorder, miercuri 19 martie 2025

Nicușor Dan a anunțat marți seara, într-o emisiune de la Antena 1, că fostul ofițer SRI Daniel Ene s-a retras din echipa sa de campanie. Anunțul a venit după ce Recorder a publicat, ieri dimineață, un articol despre backgroundul profesional al personajului care l-a însoțit în campanie.

Pentru că în spațiul public au apărut unel interpretări cu privire la rticolul Recorder, e important să facem câteva precizări

În procesul de publicare a oricărui material, aplicăm trei filtre principale:

????veridicitatea informației,

???? interesul public,

???? relevanța subiectului pentru un număr cât mai mare de oameni.

Considerăm că articolul despre implicarea în campania lui Nicușor Dan a unui ofițer SRI în rezervă trece testul acestor trei filtre. Veridicitatea informației nu poate fi contestată, însă au existat comentarii care au pus în discuție interesul public și relevanța subiectului: de ce ar fi o problemă că un ofițer SRI în rezervă face parte din echipa de campanie a unui candidat? Este o astfel de informație demnă de un articol de presă?

Aici avem două argumente. Primul este că oamenii de care se înconjoară un candidat în timpul campaniei reprezintă informații relevante, care trebuie să fie în atenția presei. Al doilea este că relația dintre serviciile secrete și politică reprezintă o temă sensibilă și de cert interes public. Desigur, ofițerii care trec în rezervă au, la fel ca orice cetățean, dreptul de a face politică, însă și jurnaliștii au dreptul de a pune întrebări cu privire la biografia și activitatea lor.

????Articolul Recorder nu a intrat în zona speculațiilor, ci a prezentat o informație de interes public și le-a oferit părților implicate posibilitatea să-și prezinte punctul de vedere. De altfel, Nicușor Dan n-a părut deranjat de faptul că presa îi adresează întrebări cu privire la oamenii de care se înconjoară în campanie și nici n-a catalogat articolul Recorder ca fiind tendențios. Au făcut-o, însă, unii dintre susținătorii săi.

În contextul tensionat din ultimele luni, ne-am obișnuit să primim critici virulente cu privire la articolele pe care le publicăm despre politicienii implicați în cursa electorală. <<De ce îl atacați tocmai acum?>>, a devenit o întrebare-manifest pentru cetățenii nemulțumiți că presa scoate la lumină informații relevante despre candidații în care își pun speranțele.

Vom continua să ne facem treaba ca și până acum, chestionându-i pe cei care ne conduc, indiferent de valul de simpatie sau antipatie pe care se află. Acesta e rolul presei. La fel cum rolul cetățenilor este să-și păstreze spiritul critic față de toți cei care se află în slujba lor, fie ei jurnaliști sau politicieni.”-Recorder 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.