Politică

Consilierii locali PNL oferă trei soluții pentru iluminatul public din Focșani

Alexandra TĂTARU
27 iun 2017 1983 vizualizări

Consilierii locali focșăneni au organizat marți o conferință de presă, a doua de la ședința extraordinară din 19 iunie, prin care au explicat din nou de ce s-au abținut de la vot și de ce nu vor vota nici în viitoarea ședință de CL proiectul privind iluminatul public din Focșani.

Potrivit consilierilor liberali, atât studiul de oportunitate și contractul cadru, cât și caietul de sarcini cu privire la iluminatul public din Focșani, nu pot fi votate de aceștia cât timp primarul Misăilă ține morțiș să externalizeze acest serviciu. Ei au nuanțat faptul că Misăilă și consilierii PSD fac circ mediatic și manipulează grosolan opinia publică fără să spună faptul că externalizarea se face către o firmă abonată și nu este vorba de interesul general al comunității. ”Consilierii locali ai Partidului Național Liberal îi solicită primarului Cristi Misăilă să termine cu circul mediatic și să pună în aplicare soluții simple în ceea ce privește iluminatul public din Focșani. Dacă i-ar fi păsat de focșăneni într-un an de mandat, primarul Misăilă ar fi apelat la o societate autorizată pentru a schimba becurile arse din municipiu. Nu a făcut acest lucru, iar acum dă vina pe consilierii PNL că nu există un iluminat corespunzător în Focșani”, au transmis liberalii. Probabil, conferința de presă au considerat-o necesară și datorită faptului că primarul Misăilă a postat pe Facebook recent un mesaj cu privire la importanța votării acestui proiect și a celor care vor urma. ”Am aflat cu plăcere de inițiativele cetățenilor din Municipiul Focșani care susțin într-un număr foarte mare demersurile mele de a oferi tuturor locuitorilor servicii de calitate în iluminatul public. Dragi focșăneni, sprijinul acordat de dumneavoastră mă onorează şi mă încurajează să cred că deciziile luate sunt cele mai bune! Vă asigur că toate eforturile mele merg către implementarea proiectelor necesare şi utile tuturor - reabilitarea străzilor și a parcărilor, infrastructură şcolară, anvelopare blocuri, locuri de joacă pentru copii, reabilitare dispensar Sud, reabilitarea parcurilor Nicolae Bălcescu precum și celui de la Teatru - iniţiative menite să îmbunătăţească atât viaţa cetăţenilor cât şi eficienţa autorităţilor locale.Am încredere că toate proiectele pe care mi le-am asumat vor fi implementate, iar celor care se opun fără nicio justificare, doar pentru a bloca iniţiativele ce îmi aparţin, le transmit că puterea este la dumneavoastră, cetățenii Municipiului Focșani”, a postat primarul pe pagina sa de Facebook.

Liberalii consideră că risipa banului public trebuie să înceteze

La conferința de presă, Ionuț Filimon a scos în evidență câteva sume trecute în caietul de sarcini privind mentenanța, cheltuielile adiționale și investiția în iluminatul festiv. ”Varianta externalizării serviciului de iluminat public trebuie reanalizată în condițiile în care Primăria a prevăzut 1,3 milioane de lei plus TVA pentru o lună în care ar fi montate luminițe de sărbători și doar aproximativ 500.000 de lei pentru toate cele 12 luni în care întregul sistem de iluminat trebuie subvenționat. Diferența uriașă trebuie să dea de gândit oricărui focșănean, iar risipa banului public trebuie să înceteze. Nu poți da unei firme peste 40 miliarde de lei vechi în doi ani, în condițiile în care, dacă se vrea accesarea fondurilor europene, trebuie să se rezilieze acest contract. De asemenea, vrem să atragem atenția că nu există un capitol de sancțiuni, adică societatea nu va fi penalizată în niciun fel dacă nu-și îndeplinește atribuțiile”, a spus consilierul liberal Ionuț Filimon. La rândul său, consilierul Neculai Tănase a reamintit, în declarația sa, că primarul Misăilă nu trebuie să uite ”că din cauza luminițelor de sărbători fostul primar Decebal Bacinschi a ajuns să fie anchetat de procurorii DNA. Consilierii PNL sunt împotriva risipei banului public”.

Care sunt soluțiile propuse de PNL

Consilierii PNL se întreabă dacă Primăria Focșani vrea să externalizeze serviciul de iluminat public unei firme agreate sau chiar are intenții de a face bine comunității. Aceștia nu sunt lămuriți nici de ce s-a decis reducerea organigramei de la Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice. ”Deși s-a plâns mereu că are oameni puțini la D.D.S.P., Misăilă vrea să reducă personalul de acolo, decizie absurdă care provoacă și mai multe probleme ce vizează iluminatul public”, a mai spus Neculai Tănase.

Liberalii au declarat că nu vor vota proiectul în forma actuală, dar că vor fi deschiși discuțiilor care speră că vor avea loc până la ședința publică din 29 iunie. Una dintre soluțiile pe care le propune PNL este obținerea unei licențe de către Primărie și angajarea unor electricieni care ar rezolva problema iluminatului public, cu cheltuieli mult mai mici. ”De altfel, în trecut s-au găsit soluții pentru schimbarea becurilor arse de pe stâlpii din Focșani, primarul Misăilă fiind singurul din istorie care spune că nu are soluții”, au mai spus liberalii. Tot la capitolul soluții ar fi ca Primăria Focșani să apeleze la serviciile Electrica, în baza unui contract, iar specialiștii societății respective să rezolve problemele care apar cu iluminatul public din Focșani și, nu în ultimul rând, o altă soluție ar fi ca societatea ENET să fie implicată într-un proiect privind iluminatul public, pentru că ENET este și producător de energie electrică, nu doar de energie termică și are și specialiști autorizați.

În interesul cetățenilor sau nu, realitatea din oraș este una. Este nevoie de iluminat public stradal care, după noile reglementări, nu poate fi separat în proiect de iluminatul festiv, este nevoie, de asemenea, și de alte proiecte care să înceapă și să se finalizeze, astfel încât să putem crede că trăim într-un oraș european.  (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.