Politică

Conform mediafax.ro, preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, s-ar fi raliat cu Gabriela Firea în CExN sâmbătă, la Neptun

Ziarul de Vrancea
2 sep 2018 3968 vizualizări

Prezentăm în continuare conținutul știrii mediafax.ro :Un alt lider PSD s-a raliat cu Gabriela Firea în CExN ca ministrul Dan să îşi asume responsabilitatea pentru erorile din 10 august 

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a susţinut sâmbătă, în dezbaterile din CExN al PSD legate de protestele antiguvernamentale din 10 august, că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să îşi asume responsabilitatea dacă s-au comis erori la intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţa de la Neptun.

„Nu ştiu dacă este adevărat ce s-a zis aici legat de d-na Dan, dar dacă e aşa, să îşi asume responsabilitatea", a spus Oprişan în CExN al PSD, potrivit surselor citate.

Intervenţia liderului PSD Vrancea a avut loc după ce vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a cerut în şedinţă retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protestele din 10 august.

Surse din PSD au spus MEDIAFAX că Oprişan a insistat, la şedinţă, pe ideea că „dacă s-au comis erori, ministrul să îşi asume responsabilitatea".

Oprişan a fost printre puţinii lideri PSD care nu au criticat-o sâmbătă pe Gabriela Firea în dezbaterile din CExN după ce aceasta a solicitatea schimbarea din funcţie a lui Dan.

El a plecat de la şedinţa CExN înainte de supunerea la vot a cererii Gabrielei Firea.

Membrii Comitetului Executiv PSD au respins, la vot, sâmbătă, cererea Gabrielei Firea de a o schimba pe Carmen Dan de la conducerea ministerului de Interne, ca urmare a măsurilor luate în 10 august. Potrivit unor surse din PSD, un singur vot a fost pentru propunerea Gabrielei Firea.

Primarul Gabriela Firea a declarat, sâmbătă, după CExN al PSD, că a cerut demisia lui Carmen Dan de la Ministerul de Interne, după semnalele primite de la Bruxelles prin comisarul european Corina Creţu.

"Trebuie să vă explic contextul. Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu Corina Creţu, comisar european, care mi-a relatat o discuţie cu domnul Juncker şi colegii săi, faptul că aceştia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia politică din România şi situaţia din 10 august, faptul că nu e apreciat de alte state europene, apreciind că intervenţia jandarmilor a fost corecta până la un punct în are avea loc apărarea clădirii Guvernului. Nu au fost de acord ca manifestanţii care nu au fost violenţi au suportat gaze lacrimogene şi erau de ajuns alte măsuri mai blânde. Practic extragerea celor care aruncau în jandarmi", a spus Gabriela Firea.

Aceasta spune că a avut aprobarea Corinei Creţu să discute în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la Neptun.

"În 18 septembrie, în discursul său, Juncker este posibil să facă referiri la situaţia din România şi la protestele din 10 august şi să nu fie o situaţie confortabilă. Nu e uşor să vezi cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă. Am exprimat aceste îngrijorări, ca primar general am subliniat că ce s-a întamplat în 10 august a fost şi o vinovăţie a persoanei care coordonează Ministerul de Interne şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei. Ca presa să speculeze ca e apropiat al primarului ca a lucrat cu mine ca si consilier", a mai spus Firea.

Firea a mai declarat, sâmbătă, că ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat în CExN, în apărarea sa, ”nişte xeroxuri însemnând mesaje pe SMS, pe Whatsapp între prefect şi un secretar de stat în MAI, venind ”foarte pregătită”.

”Doamna ministru nu a răspuns celor afirmate de mine deloc. A venit cu nişte xeroxuri însemnând mesaje pe SMS, pe Whatsapp între dna prefect şi un secretar de stat. Am întrebat-o pe faţă dacă ne spionează, dacă ne ascultă convorbirile, dacă ştie ce vorbim pe mesaje. Nu mi se pare normal într-un comitet executiv să vii ca argumentaţie cu tot felul de aspecte derizorii, aspecte personale, mesaje printate de pe Whatsapp, nişte discuţii personale între prefect şi un domn din MAI, legat de proteste, de acţiuni”, a spus Gabriela Firea.

Ea susţine că i-a atras atenţia ministrului de Interne că astfel de discuţii nu ar trebui să aibă într-un for politic.

”Confirmând că are o problemă personală cu mine şi cu dna prefect, a proferat tot felul de lucruri neadevărate, a jignit-o, a făcut atacuri directe la competenţele profesionale ale dnei prefect, deci a continuat tot şirul de acuzaţii indirecte pe care le-a făcut până acum prin faptul că în toate apariţiile publice a ţinut să sublinieze că nu domnia sa, ci prefectul a fost cel care a dat ordinul de intervenţie. A venit foarte pregătită. M-a surprins”, a adăugat Firea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că premierul Viorica Dăncilă a fost în timpul şedinţei CExN de la Neptun ”foarte conciliantă” şi că le-a cerut să nu se termine şedinţa cu ”demisii sau demiteri”.

”A fost foarte conciliantă şi-i mulţumesc pentru această atitudine. Într-adevăr, a spus că vor intensifica eforturile de a convinge Bruxellesul că în România este democraţie, este este stat de drept, că instituţiile nu au făcut nimic greşit şi că vor intensifica practic această colaborare şi comunicare cu Bruxellesul”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai spus că premierul le-a cerut să nu se termine şedinţa cu ”demisii sau demiteri”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă, la Neptun, după şedinţa CEx PSD în care Gabriela Firea i-a cerut demisia, că situaţia a fost tranşată prin vot de membrii PSD şi că poate colabora fără probleme cu Primăria Capitalei, fiind vorba despre instituţie şi nu de persoane.

Un alt lider PSD s-a raliat cu Gabriela Firea în CExN ca ministrul Dan să îşi asume responsabilitatea pentru erorile din 10 august

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a spus sâmbătă, în CExN de la Neptun, că ministrul de Interne, Carmen Dan, „trebuie să îşi asume responsabilitatea” dacă s-au comis erori legate de intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protestele din 10 august, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Situaţia s-a tranşat în Comitetul Executiv, prin vot. Este important ce s-a discutat în Cex, eu pot lucra cu Primăria Capitalei. Aici nu vorbim de persoane, ci despre instituţii", a declarat Carmen Dan, la Neptun.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă seara, după şedinţa CEx PSD de la Neptun, referitor la acuzaţiile primarului Capitalei Gabriela Firea la adresa ministrului Carmen Dan, că atunci când faci acuzaţii ele trebuie să se bazeze pe probe.

"Sunt păreri diferite care sunt normale, nu putem gândi toţi acelaşi lucru. Referitor la gestionarea crizei, nu vreau să apăr pe cineva, dar când acuzăm pe cineva să facem pe probe concludente. Nu pot să spun că minte cineva, eu am colaborat bine cu doamna primar şi i-am acordat tot sprijinul pe care mi l-a solicitat", a declarat Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx de la Neptun.

Text preluat de pe site-ul:mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.