Politică

Cel mai mic salariu mediu net din România este plătit în Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 iul 2019 2071 vizualizări
Foto Deputatul Ion Ștefan este de părere că o administrație de dreapta poate ridica Vrancea de pe ultimul loc în clasamentele economice. În caz contrar, ecartul între noi și Cluj sau București se va mări
Foto Deputatul Ion Ștefan este de părere că o administrație de dreapta poate ridica Vrancea de pe ultimul loc în clasamentele economice. În caz contrar, ecartul între noi și Cluj sau București se va mări

S-au adeverit cele mai sumbre previziuni economice, iar județul Vrancea a ajuns să aibă cele mai mici salarii. Deputatul Ștefan reclamă necesitatea investițiilor într-un județ adus de PSD la sapă de lemn.

Județele Teleorman și Vaslui erau, până în urmă cu 2-3 ani, adevărate poluri ale sărăciei. Cele mai sărace județe, din perspectiva salariului mediu net, au fost detronate însă. La începutul anului, Comisia Națională de Prognoză anunța că în 2019 cel mai mic salariu mediu net din România va fi plătit în județul Vrancea – 2.187 lei, la jumătate față de salariul mediu net plătit în București la finalul anului. Iată că la jumătatea anului previziunea s-a adeverit deja. 

Potrivit unui studiu realizat de Syndex, Vrancea a ajuns să aibă cel mai mic salariu mediu net  din țară, fiind totodată și singurul județ unde salariul e sub 2000 de lei. Cele mai mari salarii medii au fost plătite în București - 3.684 de lei și Cluj-Napoca - 3.115 lei. 

Deputatul Ion Ștefan: ”sărăcia este efectul conducerii PSD”

Deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan spune că studiul nu reprezintă o surpriză, în condițiile în care de 30 de ani administrația PSD a județului nu a făcut nimic pentru ca vrâncenilor să le fie mai bine.

“Pentru mine ca politician care trăiesc aici, în județul Vrancea, și muncesc alături de vrânceni, nu este o surpriză. Este efectul a 30 de ani de administrație PSD în județul Vrancea, iar atât timp cât județul va fi condus de PSD, nu va exista perspectivă de dezvoltare. Până nu înțelegem noi, vrâncenii, că această administrație de 30 de ani nu a făcut altceva decât să blocheze investițiile în județul Vrancea, vom continua să fim pe ultimul loc. Numai o administrație liberală poate scoate județul din această criză care se adâncește de la un an la altul, de la o zi la alta”,  a declarat deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan.

Parlamentarul spune că e nevoie de strategii de dezvoltare și de susținere impuse inclusiv de la nivel european, dar și de o serie de măsuri pentru a reduce discrepanțele și decalajul dintre salariile bugetarilor și cele ale angajaților din privat. 

Prețurile în Vrancea, similare celor din București

Ion Ștefan a făcut o paralelă între puterea de cumpărare a bucureștenilor, unde prețurile alimentelor și serviciilor sunt similare celor din Vrancea, și cea a vrâncenilor, care au  venituri la jumătate față de ale locuitorilor Capitalei. Parlamentarul a vorbit despre necesitatea unei uniformizări a veniturilor la nivel european. “Un motostivuitorist din Germania încarcă aproximativ 20 de tiruri într-o zi. Un motostivuitorist din județul Vrancea sau de oriunde din România muncește la fel, încarcă acelașii număr de TIR-uri. Dacă motostivuitoristul din Germania primește pentru munca depusă 2.500 de euro pe lună, cel din România primește 500 de euro. La eforturi egale e nevoie de venituri egale. E o chestiune cu care Uniunea Europeană ar trebui să se pună de acord, așa cum s-a întâmplat când ne-am înțeles pentru prețul la energie sau cel la gaz. Trebuie să ne înțelegem și trebuie să discutăm cu politicienii europeni despre nivelul veniturilor angajaților din România, mai ales când vine vorba despre cei din mediul privat”, a spus deputatul Ion Ştefan.

Salariile mici sunt cauzate de lipsa investițiilor

Pe de altă parte, el a atras atenţia că nivelul salariilor vrâncenilor este strâns legat şi de lipsa investiţiilor în judeţ. “Veniturile sunt scăzute şi din cauză că în Vrancea stai la coadă, indiferent la care instituţie a statului mergi. Investitorii merg în zonele dezvoltate, merg acolo unde sunt primiţi, nu acolo unde se stă cu mâna întinsă și bat la uși închise. Sunt încrezător că cetățenii județul Vrancea și-au dat seama și înțeleg cu adevărat că după 30 de ani de administraţie PSD, situația a ajuns într-un punct în care totul trebuie eradicat de la rădăcină. Trebuie să spunem STOP unei administraţii păguboase, care nu a făcut altceva decât să arunce judeţul pe ultimul loc. Trebuie să reparăm ce a stricat PSD cât mai există posibilitatea să reparăm ceva”,  a conchis deputatul Ion Ştefan. 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.