Politică

Candidaturile lui Toma și Ștefan, validate: Confruntarea liberalilor cu PSD-iștii Oprișan și Misăilă se anunță strânsă

Ionel Sclavone
10 mar 2020 4066 vizualizări

Este oficial, deputatul Ion Ștefan va fi candidatul PNL pentru Primăria Municipiului Focșani, iar senatorul Cătălin Toma se va confrunta cu Marian Oprișan pentru conducerea Consiliului Județean. Conducerea centrală a PNL, Biroul Național a validat candidatura celor doi.

Anunțul privind validarea celor doi a fost făcut printr-o postare pe Facebook de pe contul PNL Vrancea.

„Astăzi, în sala grupului parlamentar din Camera Deputaților, a avut loc ședința Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal, care a avut pe ordinea de zi validarea candidaturilor la funcțiile de președinte de Consiliu Județean, respectiv primar al municipiului reședință de județ. Filiala Vrancea a venit în fața președintelui Ludovic Orban și a membrilor BPN cu propunerile avizate de Biroul Județean, adică senatorul Cătălin Toma pentru CJ și ministrul Ion Ștefan pentru primăria Focșani. Propunerile au primit și de această dată vot în unanimitate, Ludovic Orban având încredere că cei doi liberali nu doar că vor câștiga, dar vor reuși să readucă Vrancea și Focșaniul în top”, se arată în postarea de pe Facebook.

Dincolo de acest discurs triumfalist, misiunea celor doi (ca să-i zicem așa) de a câștiga împotriva PSD și de a readuce Vrancea și Focșaniul în top, se anunță foarte dificilă.

Marian Oprișan și Cristi Misăilă nu sunt nici pe departe niște adversari ușor de bătut, dimpotrivă. Chiar dacă PNL a câștigat la pas, am putea spune, alegerile europarlamentare și prezidențiale în Vrancea, la locale lucrurile se vor schimba radical. Candidații PSD și, în special cei doi de mai sus, se vor mobiliza mult mai bine pentru că miza jocului va fi chiar propriile scaune.

PSD pornește cu prima șansă la locale

Mai mult, legea alegerilor locale care permite ca primarii și președinții consililor județene să fie aleși dintr-un singur tur, indiferent câte voturi reușesc să strângă, îi favorizează net pe Oprișan și pe Misăilă. 

Chiar dacă au avut o întâlnire cu reprezentanții celorlalte partide anti-PSD, pentru a stabili candidați comuni pentru Primăria Focșani și Consiliul Județean, până în prezent nu s-a concretizat nimic. PNL n-a vrut să renunțe la propriile candidaturi și le-au cerut celorlalți să se alinieze în spatele lor. Oficial, nu se știe dacă propunerea lor a fost agreată și de ceilalț cu care s-au întâlnit, reprezentanții PMP și PLUS. 

Pe de altă parte, USR, deși nu reprezintă o forță importantă la nivelul județului Vrancea și nici a municipiului Focșani, și-a desemnat proprii candidați atât la conducerea Consiliului Județean, Liviu Mălureanu, cât și pentru funcția de primar al municipiului Focșani, Corina Atanasiu. Cei din USR au declinat oferta liberalilor de a se întâlni și de a negocia un candidat comun, invocând tot felul de motive. 

La primăria Focșani și-a anunțat candidatura, din poziția de independent, afaceristul Liviu Macovei, fost PNL, fost USR. În sondaje, el este cotat cu 10 - 14% însă, cu toate acestea, nu dorește să renunțe la candidatură în favoarea altcuiva mai bine plasat. Chiar dacă s-a pronunțat pentru un reprezentant unic al opoziției anti-PSD care să lupte pentru Primărie, iar unii s-au grăbit să-l aplaude pentru „altruism”, Macovei a subliniat că acest candidat unic trebuie să fie un independent, adică el.

După cum se vede, situația este destul de complicată, la fel ca și în 2016, iar șansele ca cei doi candidați să cîștige sunt destul de strânse, am zice cam 50%. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.