Politică

C. T. Popescu: La PSD am văzut scuturatul sacului cu şobolani

Ziarul de Vrancea
20 nov 2018 1490 vizualizări

Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză a situaţiei din PSD, azi fiind prezentaţi noii miniştri ai Guvernului Dăncilă. Jurnalistul a caracterizat situaţia politică amintind de o strategie numită pe vremea lui Nicolae Ceauşescu drept "scuturatul şacului cu şobolani", metodă prin care se ţineau sub control lucrurile, oamenii şi situaţiile.

"Ai un sac plin cu şobolani, se agită, se muşcă unii pe alţîi, dar la un moment dat muşcă pânza sacului și dau să iasă afară, să atace. Atunci, ca să nu se poată coaliza şobolanii în interiorul sacului se dă gaură, din când în când e bine să scuturi sacul de şobolani, ca să îi zăpăceşti. Această metodă o folosea Ceauşescu.

În cazul lui Paul Stănescu avem o execuţie. Ca exerciţiu de forţă, reprezintă cu adevărat cea mai mare victorie a lui Dragnea, nu Firea. Firea e de 6 ani în partid, nu e o PSD-istă străveche, că Stănescu. Acesta e un baron foarte puternic în PSD şi mulţi au spus că nu o să-l clintească, inclusiv Olguţa a spus că nu va vota contra lui. Totuşi, a fost executat, fiind adus în locul lui un ins dat afară pentru agendă paralelă. Laufer a fost dat afară pentru o agendă paralelă, se poate înţelege orice, că e omul serviciilor, al lui Iohannis. Un om care a plecat cu o asemenea etichetă e pus în locul super-baronului Stănescu pentru ca Dragnea să demonstreze tuturor din PSD că poate. Nu doar că poate să îl dea afară, ci şi să îl umilească.

Avem o căinţă. Mihai Fifor s-a băgat într-o situaţie care îi depășește caracterul, tăria de caracter. Atunci s-a apucat să spună că e bine să mai vedem cum e cu Dragnea, nu a avut o poziție anti revoluționară. Poziția lui dubioasă de atunci îi atrage acum extragerea din funcția de ministru al apărării, într-un moment în care mai e puțin până la presedinţia Consiliului UE, în care Fifor a declanșat o serie de programe, în momentul în care se pune problema acum a alcătuirii unei armate europene.

O grămadă de subiecte care ar fi reclamat rămânerea lui Fifor măcar 6 luni, dar nu a contat nimic, a contat un singur lucru, că atunci a fost de partea pucistilor. După aia, Fifor s-a speriat, s-a dus la Dragnea și a spus; mi-a luat Dumnezeu mintea și Dragnea a procedat că pe vremuri. Cei care fugeau din țară și voiau să se întoarcă puteau s-o facă dar la Otopeni li se lua un interviu. Omul spunea ce rău e în occident, ce bine e în România lui Ceaușescu.

Acest procedeu l-a aplicat și Dragnea cu Fifor. L-a adus faţă în față cu el pentru a-i da o funcție despre nimic în partid. Nu are semnificație, dar pentru Fifor înseamnă ceva, putea fi aruncat pur și simplu. Dragnea i-a oferit această alternativă. Sau ieși public și pupi mâna: îți dai demisia, sau tot o să te demit, dar nu mai pupi nimic și nu mai exiști.

Cazurile în care daunele de imagine aduse partidului prin simpla prezenţă a acestor personaje, Şova, Andruşcă, Ivașcu sau Ioana Bran, erau nişte amenzi continue de imagine pentru PSD.

Ei au fost schimbaţi din considerente de imagine.

Olguţa mutată de la un minister la altul fără cea mai mică justificare, aşa făcea şi Ceaușescu, când cineva prindea cheag într-o funcţie şi prindea putere, când creștea era mutat fără justificare în altă funcţie. Aşa s-a întâmplat cu Olguţa, pusă la Transporturi.

Metodă cumpărării în cazul Bădălău şi Ecaterina Andronescu, care au făcut un soi de opoziţie şi care au fost liniştiţi definitiv primind posturi de miniştri.

Tudorel e util în continuare, se speră să îşi facă treaba până la capăt.

În cazul lui Firea, impresia ei despre sine e mai bună decât realitatea. Avea aproape lacrimi în ochi, n-a crezut că va fi executată în halul ăsta. Când e dată afară acum din toate funcţiile, a fost dată afară chiar dacă ea s-a cerut afară. După ce i s-a desfiinţat organizaţia Ilfov, ce putea să mai facă? Evident, a trebuit să plece. Ar fi trebuit să se gândească cum a obţinut funcţiile astea. E de numai de 6 ani în partid. Câţi membri vechi sunt în partid care nici nu s-au apropiat de cumulul ăsta de funcţii?!

Le-a obţinut pentru că era în relaţii foarte bune în conducerea partidului, a fost tâmplă lângă tâmplă cu Dragnea.

Când zicea Firea despre sfert-seculara aşezată lângă primarul general şi vicepreşedinte PSD..., ce a spus atunci Firea? O cunosc pe Tănase, e foarte bună, ajută mult, e un câştig, iar după aia să spună că Dragnea ia hotărâri la presiunea Irinei Tănase.

Firea a început să se gândească la sine ca la o mare performeră, dar funcţiile i-au fost luate aşa cum i-au fost date.

În acest moment, orice speranţă a unora şi altora că Dragnea va fi schimbat printr-o mişcare din interiorul PSD trebuie să înceteze pentru a nu cădea în ridicol. Lucrurile se mai pot discuta în relaţia cu exteriorul - în Parlament, cu Opoziţia, cu preşedintele.", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Citiți și: 

C.T. Popescu: Firea n-a crezut că va fi executată în halul ăsta. Funcţiile i-au fost luate aşa cum i-au fost date

Text informații + foto + VIDEO:digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.