Politică

Bursa zvonurilor: Dragnea vrea capul lui Oprișan

Ionel Sclavone
5 feb 2018 7955 vizualizări

Surse ale postului de televiziune B1 TV dau ca sigură înlocuirea lui Marian Oprișan de la conducerea filialei PSD Vrancea. De altfel, nu este prima oară, în ultimele zile, când apar asemenea speculații în spațiul public. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul postului de televiziune, Liviu Dragnea, președintele PSD se pregătește să-i lase fără funcții în partid pe susținătorii lui Mihai Tudose. În afară de Oprișan,pe lista neagră a lui Dragnea s-ar mai afla președintele executiv Niculae Bădălău, Ecaterina Andronescu, care și-ar fi dorit funcția de ministru al Educației în Guvernul Dăncilă, dar și Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al partidului, unul dintre cei mai înfocați susținători ai lui Dragnea de până acum. Execuția disidenților din PSD ar urma să aibă loc la următoarea ședință a Comitetului Executiv Național al PSD.

În zilele de dinainte de demisia lui Mihai Tudose, Niculae Bădălău a și adresat o scrisoare deschisă conducerii PSD, în care a acuzat lipsa de democrație din partid. Săptămâna trecută el și-a pierdut poziția de vicepreședinte al Senatului, înlocuit de Adrian Țuțuianu, un alt ”pucist”.

La începutul acestui an, în conflictul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, Oprișan, cunoscut pentru prudența și abilitatea sa de a alege tabăra câștigătoare, s-a declarat pe față de partea celui de-al doilea. Ca și Bădălău care a reclamat lipsa democrației în PSD, Oprișan  l-a acuzat pe Liviu Dragnea de apucături autoritariste. Mai exact șeful PSD Vrancea a susținut că acesta nu s-a mai consultat cu colegii în luarea unor decizii importante.

„(…) eu cred că în câteva rânduri a uitat (Liviu Dragnea – n.r.) să se mai consulte cu colegii de partid în anumite decizii pe care le-a luat de-a lungul timpului. E vorba de unele numiri. De exemplu, domnul Dragnea nu s-a consultat cu partidul când a făcut numirea preşedintelui Curţii de Conturi. Nu s-a consultat cu partidul decât formal, în momentul în care, de exemplu, s-a stabilit lista membrilor Guvernului României. Numele au fost aduse la cunoştinţă şi colegii noştri, cu bună-credinţă, au dat un cec în alb preşedintelui partidului, inclusiv la numirea lui Sorin Grindeanu”, a susţinut Oprişan, la un post central de televiziune .

La ședința CEx-ului în cadrul căreia a fost executat Mihai Tudose, Marian Oprișan s-a pronunțat în favoarea ex-premierului și fost singurul lider PSD care a votat împotriva propunerii ca acesta să demisioneze din fruntea Guvernului. Votul din CEx nu a făcut decât să adâncească ruptura dintre el și Dragnea.

Cei doi „buni prieteni“ care se pândesc la cotitură

Relațiile înghețate dintre Marian Oprișan și Liviu Dragnea sunt de domeniul evidenței, în ciuda declarațiilor curtenitoare și complimentelor pe care și le aruncă cei doi în public. Fiecare întâlnire dintre cei doi seamănă cu  acele scene  de prin filmele în care personajele se îmbrățișează, pe față, în vreme ce-și înfing cuțitele, în spate.

Liviu Dragnea nu a participat nici în acest an și nici în 2017 la evenimentele organizate de Consiliul Județean condus  de Oprișan la Focșani și dedicate Unirii de la 1859. Este un semn clar că cei doi nu pot prea sunt încântați să stea alături, și nici să colaboreze..

Singura vizită oficială pe care președintele PSD a făcut-o în Vrancea după alegerile din 2016 a fost în primăvara anului trecut, cu puțin timp înainte de moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Cu acel prilej, Dragnea l-a descris pe Oprișan drept „un vechi și bun prieten“ de care îl leagă foarte multe lucruri. Or, se știe că, de regulă, prietenii săi sfârșesc rău, cele mai elocvente exemple fiind ale lui Victor Ponta și Mircea Geoană care au fost excluși din PSD.

Pe de altă parte, trebuie spus că nu este primul conflict deschis pe care Oprișan îl are cu un președinte al PSD. În trecut el a avut relații încordate chiar cu Adrian Năstase, în perioada de apogeu a acestuia, 2002 – 2005.

Va reuși Dragnea unde a eșuat Năstase?

Rămâne de văzut, dacă Liviu Dragnea va reuși acolo unde a eșuat Năstase și-l va înlocui pe Oprișan de la șefia organizației PSD Vrancea. Important este numele potențialului înlocuitor la care se gândește președintele PSD. Foarte puține sunt persoanele cu autoritate suficient de mare în interiorul partidului care și-ar putea asuma misiunea de a-l răsturna pe Oprișan din funcție fără a risca destrămarea filialei.

De-a lungul vremii, când s-au vehiculat asemenea zvonuri, presa locală a vehiculat, printre posibilii înlocuitori, pe Daniel Nicolaș, primarul din Odobești, pe fostul deputat Ciprian Nica, notarul din Panciu sau pe George Băeșu, directorul ANRP.

Nu este exclusă nici varianta unei persoane din afara județului. Înlocuitorul lui Oprișan ar putea fi un apropiat al lui Liviu Dragnea care să liniștească lucrurile și să asigure interimatul până la identificarea unui nou lider local.

Citiți și:Oprișan și lista neagră a lui Dragnea;

Ce se va întâmpla cu Oprișan după episodul susținerii lui Tudose?;

Marian Oprișan neagă că s-ar întâlnit joi 11.01.2018 cu Liviu Dragnea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.