Politică

Arestarea lui Iulian Nica redeschide competiția la Panciu: Ce mutări are Oprișan la dispoziție și de ce ar trebui să se teamă liberalii

Ionel Sclavone
14 mar 2020 6960 vizualizări

Arestarea primarului Iulian Nica, venită la scurtă vreme după liberalii și-au anunțat, oficial, candidatul la Primărie, Nicolae Mărăscu, face ca centrul de interes al alegerilor locale din Vrancea să se mute la Panciu. Dacă în celelalte localități lucrurile sunt deja clare, se cam știe cine va candida și împotriva cui, la Panciu competiția politică se redeschide. Odată ce Iulian Nica a fost scos din joc, n-ar fi exclus ca Nicolae Mărăscu, candidatul oficial al PNL, omul despre care se spune că servește și interesele grupării Ciprian Nica, să revină la PSD. Un asemenea scenariu dă fiori de gheață pe șira spinării celor din PNL care și l-au asumat fără să stea pe gânduri.

Cu Iulian Nica scos din joc – chiar dacă va fi lăsat în libertate sunt șanse mici să candideze și, mai ales, să câștige - calculele politice în legătură cu candidații la alegerile pentru Primăria Panciu sunt date peste cap. Partidele se repoziționează și își refac socotelile.  În perioada imediat următoare - dacă alegerile locale se vor ține la termen și nu vor fi amânate pentru la toamnă -așa cum se vorbește-, n-ar fi exclus să asistăm la mutări surpriză și chiar la schimburi de candidați între cele două tabere, PNL și PSD.

Chiar dacă judecătorii vor decide eliberarea sa, la recurs și nu-l vor lăsa să execute cele 30 de zile de închisoare, Iulian Nica este probabil compromis ca posibil candidat la Primăria Panciu. Iar șansele sale de a mai obține un mandat se vor reduce drastic, spre zero. Cu atât mai mult cu cât nu se va confrunta doar cu reprezentanții PNL ci și cu gruparea lui Ciprian Nica. De altfel, nici înainte de arestare, Iulian Nica nu era un primar foarte apreciat și iubit de toți concetățenii săi.

Drept urmare, prima întrebare care se pune este ce va face PSD pentru înlocuirea lui Iulian Nica?

În primul rând, ieșirea din joc a lui Iulian Nica deschide drumul reconcilierii dintre Marian Oprișan și fostul deputat PSD, Ciprian Nica, ”disidentul” de la Panciu. Dacă baronul dorește cu adevărat Primăria, cu siguranță își va aminti numărul de telefon al lui Ciprian și îl va apela.

Or, un asemenea gest, previzibil, din partea lui Oprișan este de natură să dea fiori reci liberalilor care-au decis să și-l asume pe Mărăscu.

Nicolae Mărăscu, cel care tocmai a fost anunțat candidat al PNL la Primăria Panciu este perceput de o parte a comunității de acolo, conform informațiilor Ziarului de Vrancea, ca fiind și omul lui Ciprian Nica.Promovat și susținut de el împotriva lui Iulian Nica. De altfel, pentru succesul lui Nicolae Mărăscu în alegeri, acesta se bazează probabil și pe aportul decisiv pe care il poate aduce  grupul de interese din jurul lui Ciprian Nica.din Panciu

Scenarii PSD la Primăria Panciu

Dacă Marian Oprișan și Ciprian Nica vor bate palma (așa cum au mai făcut-o și în trecut) sunt șanse mari ca Nicolae Mărăscu să-și redescopere atașamentul pentru valorile social-democrate și să părăsească PNL, urmând să candideze pentru PSD. Este un scenariu care după ultimele întâmplări are oarece șanse să se transforme în realitate, mai ales că a funcționat și în trecut. N-ar fi prima oară când Marian Oprișan le-ar sufla liberalilor un candidat.

De altfel, Nicolae Mărăscu a fost, se pare, până de curând (e posibil chiar să mai fie în documente) membru PSD.Partid pentru care a fost și și consilier local în Consiliul orășenesc Panciu Mai mult sunt informații potrivit cărora, Mărăscu și-ar fi făcut campanie, încă de la începutul anului acesta, chiar printre pesediști, spunându-le că va fi candidatul partidului, în locul lui Iulian Nica.

Într-un al doilea scenariu, PSD Panciu va desemna un alt candidat la Primărie, cel mai probabil pe Elena Stoica, femeie de afaceri, consilier județean. Aceasta în vreme ce Nicolae Mărăscu, sprijinit și de Ciprian Nica, va candida din partea PNL.

În această situație, Marian Oprișan ar putea juca la două capete și, indiferent cine va ieși primar,  ar putea pretinde că tot PSD a câștigat!. Am mai spus-o și știe toată lumea, sunt destui cei care s-au lăsat seduși de el, de-a lungul timpului și i-au acceptat ofertele.

Aici aș mai lua în calcul și varianta în care PSD și Ciprian Nica l-ar determina pe Nicolae Mărăscu să se retragă, chiar înainte de campania electorală și i-ar lăsa pe liberali fără candidat.

Cunoscând modul de acțiune al baronului Marian Oprișan, oricare dintre aceste scenarii sunt posibile, ele fiind transpuse în realitate și în trecut, într-o formă sau alta.

Emoții mari pentru liberali din cauza lui Mărăscu?

Pe de altă parte, dacă PSD are deschise mai multe opțiuni, nu același lucru se poate spune despre PNL. Odată ce și l-au asumat pe Mărăscu și l-au prezentat oficial,liberalii nu au prea multe variante la dispoziție. Sunt obligați să aștepte mișcarea PSD să-și asume riscurile de rigoare și să-și stabilească strategiile în funcție de aceasta.

În aceste condiții, asumarea unui candidat precum, Nicolae Mărăscu, doar în baza unei cercetări sociologice, fără să-i fie verificată, în timp, loialitate, s-ar putea lăsa și cu surprize politice nu dintre cela mai plăcute pentru liberali! La fel ca și la nivel central, unde susțineau că au un plan infailibil pentru a obține alegerile anticipate, la nivel local și la Panciu, liberalii ar putea ajunge la mâna lui Marian Oprișan și a lui Ciprian Nica.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.