Politică

Analiza USR Vrancea „Lipsa de competență a administrației PSD condamnă județul la subdezvoltare“

Ionel Sclavone
17 nov 2017 1518 vizualizări

Economia vrânceană s-a prăbușit dezastruos în ultimii 25 de ani, în perioada administrației PSD, aducând județul în zona subdezvoltată a României, alături de  Vaslui, Teleorman sau Mehedinți. Potrivit unei analize realizată de USR Vrancea, mediul de afaceri vrâncean nu reușește să evolueze din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare. În document sunt citate date statistice din care rezultă că între 2008 și 2015, cifra de afaceri cumulată a companiilor care își desfășoară activitatea în Vrancea a crescut doar cu 2%, mult sub ceea ce au performat firmele din județele învecinate, precum Bacău, Galați (peste 80%) sau Vaslui (33%).

Cifra de afaceri totală a companiilor din Vrancea în anul 2016 a atins nivelul de 7 miliarde lei cu puțin mai mult decât compania Dedeman, liderul de business din Bacău, care a înregistrat o cifră de afaceri de 5,2 miliarde de lei.

„Liderul de business al județului (Vrancart Adjud) se situează pe penultimul loc la nivel național în ceea ce privește cifra de afaceri, în comparație cu celelalte companii fanion din restul județelor“, se arată în analiză.

Județul nostru nu stă bine nici la investițiile realizate de companiile străine care sunt aproape inexistente, cifrându-se la 6.66 mil euro în perioada 1991-2014. Prin comparație, Buzăul a înregistrat în perioada analizată 280 milioane euro, Bacău 597 milioane euro iar Vaslui 28 milioane euro, de patru ori mai mult decât Vrancea.

„Într-adevăr, multinaționalele nu au auzit de Vrancea. Și iată cât de «bine» ne este: nivel de trai scăzut, populația tânără plecată din cauza lipsei perspectivelor, județ în topul sărăciei“, explică reprezentanții USR în materialul lor.

 

Condamnați la sărăcie, vrâncenii își caută norocul în lumea largă

Pornind de la problemele cu care se confruntă mediul economic local, analiza USR face legătura cu gradul de ocupare a locurilor de muncă. Astfel, doar 4 din 10 persoane apte de muncă și-au găsit de lucru în societățile comerciale din județul nostru. Restul, cei mai mulți au părăsit județul alegând să plece în alte zone sau să emigreze în țările spațiului UE și nu numai:

„Dintre reședințele de județ, Focșani a cunoscut în perioada 2002-2012 cea mai dramatică scădere a populației stabile la nivel național, după Vaslui, pierzând 27.986 de locuitori, adică aproape cât toata populația Adjudului și Odobeștiului la un loc! În mod natural, ne așteptăm ca acestă tendință să se fi adâncit, în linie cu evoluția economică dezastruoasă a județului nostru“.

 

Problemele Vrancei necesită soluții urgente

În concluzie, atrag atenția cei de la USR, județul nostru a rămas mult în urmă iar responsabilitatea pentru acest lucru aparține celor care îl conduc, administrației PSD și lui Marian Oprișan. Din cauza deciziilor greșite adoptate de-a lungul vremii, a incompenteței, lipsei de viziune și profesionalism, aceștia i-au condamnat pe vrânceni la sărăcie ori i-au determinat să emigreze în număr foarte mare.  

„De aceea, USR Vrancea propune  încă o dată la nivel local Consiliului Județean punerea în dezbatere publică a posibilității dezvoltării unui parc industrial în județul nostru, iar la nivel central demararea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii zonei. În acest sens, deputatul USR Cătălin Drulă a arătat public faptul că proiectul de autostradă București-Buzău- Focșani-Bacău- Pașcani dispune deja de finanțare europeană disponibilă în procent de 75% fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune 2014-2020. Fazele premergătoare construcției au fost deja lansate în toamna lui 2016 de către guvernul tehnocrat, însă guvernul PSD le ține acum blocate. Vrancea merită mai mult“.

Analiza prezentată este parte a unei campanii de informare menită să atragă atenția opiniei publice la problemele cu care se confruntă confruntă comunitatea vrânceană și de a iniția o dezbatere în cadrul căreia să fie identificate necesare pentru recuperarea decalajelor.

Legenda foto 1: Singurul mod în care reprezentanții administrației PSD înțeleg să rezolve problemele economice cu care se confruntă vrâncenii sunt pomenile electorale și ajutoarele sociale. 

Legenda foto 2: Fostul Mopaf, simbol al economiei vrâncene


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.