Politică

Aleșii locali și parlamentarii ar putea scăpa de probleme cu ANI

Mihai Boicu
12 dec 2017 1520 vizualizări

Interdicția de a ocupa funcții pe o durată de trei ani nu se va mai aplica de la data când se stabilește definitivă că legea a fost încălcată, ci de la data încetării mandatului, se arată în modificările făcute deputați u propunerile trebuie adoptate și de Senat pentru a rămâne definitive

Agenția Națională de Integritate ar putea să rămână fără o parte din pârghiile împotriva aleșilor locali și parlamentarilor prinși în conflict de interese sau incompatibilitate. Camera Deputaților a aprobat luni modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, Senatul urmând să adopte forma finală a legii. Potrivit modificărilor aduse Legii 176/2010 dacă un ales local sau un parlamentar a fost depistat de ANI încălcând legea într-un mandat precedent, atunci ar putea scăpa de sancțiuni. În forma actuală, actul normative prevede că dacă o persoană nu mai este într-o funcție sau demnitate publică, interdicția de a ocupa o asemenea funcție operează de la data în care se stabilește definitiv că persoana respectivă a încălcat prevederile legii. Parlamentarii au adus o modificare importantă privind aplicarea date de când se aplică interdicția de a ocupa o asemenea funcție.  ”Persoana eliberată sau destituită din funcție (...) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului în care a existat conflictul”, se arată în propunerea adoptată de Camera Deputaților. Dacă un ales local este depistat într-o situație de incompatibilitate pentru perioada de dinainte de anul 2014, atunci interdicția nu i se mai aplică pentru că au trecut deja trei de ani de atunci. În Vrancea, primarul de la Fitionești a scăpat în urmă cu mai mulți ani de incompatibilitate cu ”ajutorul” secretarului, care nu a întocmit un referat prin să constate acest lucru. De asemenea, parlamentarii au adoptat o modificare a legii potrivit căreia interdicțiile aplicate senatorilor și deputaților pentru conflicte de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept. ”Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancțiuni, mai exact să aplicăm interdicțiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate", a susținut Bogdan Stan, președintele ANI. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.