Politică

Ales în urma unor înțelegeri inexplicabile: Oprișan acuză tranzacții mafiote la alegerea președinților CJ dintre consilieri

Ionel Sclavone
31 ian 2020 3831 vizualizări

Baronul PSD, Marian Oprișan susține că revenirea la alegerea președinților de consilii județene prin votul consilierilor va duce la înțelegeri de tip mafiot. În opinia sa, așa se vor constitui majoritățile în baza cărora se vor alege șefii consiliilor județene. În trecut, baronul a ajuns președinte al Consiliului Județean, în urma unor înțelegeri surprinzătoare cu reprezentanți ai unor partide care se declarau anti-PSD. Oprișan este unul dintre principalii susținători ai alegerii președinților CJ prin vot direct, de alegători, după ce în 2018 era să-și piardă funcția.  

Marian Oprișan susține că alegerea președinților de consilii județene prin votul consilierilor județeni va fi rezultatul unor tranzacții de tip mafiot care pot implica bani sau susținerea unor interese. Într-o postare pe Facebook, baronul PSD solicită, din acest motiv, Guvernului, să nu adopte o Ordonanță de Urgență prin care să se revină la alegerea președinților de consilii județene, prin vot indirect, dintre consilieri.

„Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau susținerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majorități capabile să-l aleagă pe preşedintele consiliului județean. De asemenea, conducerea națională a partidelor va avea deschisă calea pentru schimbarea unui președinte de consiliu județean devenit indezirabil, chiar și la 3 luni putând impune alegerea unui alt președinte care să răspundă prioritar intereselor sau comenzilor politice și nu interesului public!”,  se arată în comunicatul publicat pe Facebook.

De-a lungul anilor, începând din 2000, Marian Oprișan a reușit să obțină funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea ca urmare a lipsei de coerență a Opoziției și a trădării unor consilieri care au preferat să treacă de partea sa, din motive inexplicabile și să-i asigure voturile necesare.

În vara anului trecut, după ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care președinții de consilii județene urmau să fie aleși prin vot uninominal, de către cetățeni. Unul dintre inițiatorii acestui proiect a fost chiar Marian Oprișan care era să-și piardă funcția din cauza relației tensionate cu fostul lider al PSD, Lviu Dragnea.

„Tranzacții de tip mafiot” la Consiliul Județean Vrancea?

În 2004, Marian Oprișan a fost ales președinte al Consiliului Județean cu ajutorul unor consilieri județeni care, până la acel moment pozau în opozanți convinși ai săi. La schimb, aceștia au primit diferite beneficii, sedii de partid sau diverse funcții.

După alegerile locale, la nivelul Consiliului Județean s-a conturat o nouă majoritate PNL – PD – PRM – PC (Partidul Conservator) care avea toate șansele să aleagă un alt președinte, în locul lui Oprișan.

După câteva convocări nereușite, Consiliul Județean l-a reales pe Oprișan, surprinzător, cu votul PD-istului Constantin Guguianu care s-a înscris în PSD, a grupurilor PRM și PUR. Deși au existat înțelegeri pre-electorale, în care reprezentanții partidelor de opoziție au decis să-l înlăture pe Oprișan din funcție, acestea n-au mai fost respectate.

În urma votului în favoarea lui Marian Oprișan, PRM a primit un nou sediu de partid și o funcție de viceprimar al municipiului Focșani Horia Furtună, președintele PUR a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean, iar Constantin Guguianu a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Oprișan. În timp el a beneficiat de numeroase privilegii și funcți publice, în consilii de administrație sau alte organisme subordonate CJ.

În 2016, Marian Oprișan a ajuns președinte al Consiliului Județean și cu ajutorul voturilor ALDE, partid cu care PSD era în alianță. În schimbul votului acordat, ALDE a primit o poziție de vicepreședinte al CJ, ocupată de președintele formațiunii, Ionel Cel Mare.

La momentele respective, în 2004 și 2016, s-a vorbit că susținerea primită de Marian Oprișan a avut un preț plătit consilierilor care au dorit să-și schimbe votul, până la acum nu a existat o confirmare oficială. Privind situația de atunci prin prisma actualelor declarații ale lui Marian Oprișan, ne putem face, însă, o altă imagine despre ceea ce s-a întâmplat atunci și despre cum a fost influențat votul.

Ce-l sperie pe baronul PSD

La începutul anului 2018, Marian Oprișan a trecut pe lângă destituire, după ce grupul consilierilor liberali au inițiat, brusc, un proiect de hotărâre pentru demiterea lui din funcția de președinte. Misterioși, liberalii spuneau că proiectul nu a fost inițiat întâmplător și că s-ar fi bazat și pe voturile unor consilieri PSD. Ei lăsau să se înțeleagă faptul că demersul se bucura inclusiv de susținerea lui Liviu Dragnea care dorea să scape de Oprișan din partid. Hotărârea a picat la vot, așa cum era de așteptat, în ciuda optimismului manifestat de liberali la momentul depunerii proiectului.

Ulterior, situația avea să fie clarificată, indirect, de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, într-un interviu televizat, în care a relatat o situație oarecum similară cu cea din Vrancea, dar care s-a petrecut la Constanța.

Robert Negoiță a povestit că Liviu Dragnea l-a contactat pe președintele Consiliului Județean Constanța și i-ar fi cerut să convoace o ședință în cadrul căreia să-l schimbe Felix Stroe, liderul PSD Constanța, din funcția de director al RAJA, societate subordonată. La momentul cu pricina, Stroe se manifestase ca opozant înverșunat al lui Dragnea.

Cu câteva ore înainte ca ședința să se țină, a relatat Negoiță, același președinte al Consiliului Județean a primit un telefon de la Dragnea care i-ar fi recomandat să nu-l mai destituie pe Felix Stroe. Imediat, liderul PSD Constanța a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai lui Liviu Dragnea, la fel ca și Marian Oprișan, după demersul eșuat al liberalilor vrânceni.

Așa se explică înverșunarea cu care baronul de Vrancea se agață de OUG care permite alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal și cere menținerea acesteia. Temerile lui Oprișan nu sunt atât față de reprezentanții Opoziției, pe care i-ar putea „convinge” să i se alăture, cum a făcut și în trecut, cât față de proprii colegi de partid care l-ar putea trăda la o comandă venită de la centru. Or se știe că baronul PSD nu este în cele mai bune relații cu actuala conducere interimară a PSD.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.