Politică

ALDE a adoptat „Programul pentru Dezvoltarea Moldovei - Marile proiecte ale infrastructurii de transport”

Ziarul de Vrancea
5 mar 2023 1778 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) anunță că a adoptat, în cadrul întâlnirii regionale a filialelor din Moldova, programul privind marile proiecte de infrastructură de transport intitulat „Programul pentru Dezvoltarea Moldovei”.Președintele ALDE Vrancea, Ionel Cel-Mare  a participat la întrunire.

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a adoptat, în cadrul întâlnirii regionale a filialelor din Moldova, programul privind marile proiecte de infrastructură de transport intitulat „Programul pentru Dezvoltarea Moldovei”. Întâlnirea ce a avut loc în perioada 24 – 25 februarie în județul Neamț a reunit reprezentanții din filialele ALDE Bacău, ALDE Botoșani, ALDE Iași, ALDE Neamț, ALDE Suceava, ALDE Vaslui, ALDE Vrancea. 

Alianța Liberalilor și Democraților este interesată de viitorul județelor din Moldova, de prosperitatea acestora și de îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor din această regiune. Suntem singurul partid care și-a asumat un asemenea program dedicat județelor din Moldova. Suntem singurul partid care a gândit că este nevoie de un program special dedicat Moldovei, în așa fel încât decalajele care s-au creat în ultimii ani și care s-au accentuat între regiunea istorică a Moldovei și celelalte regiuni istorice ale României să se reducă. ALDE consideră că trebuie o atenție în plus acordată întregii regiuni a Moldovei, un program de dezvoltare și stimulare economică.

„Programul pentru Dezvoltarea Moldovei” pleacă de la o analiză obiectivă a situației județelor Moldovei. El este bazat pe o serie de indicatori, pe date relevante pentru situația în care se regăsesc județele din regiune. Acest program va fi promovat de ALDE, deoarece este esențial că el să fie pus în aplicare. Este benefic pentru dezvoltarea județelor, pentru bunăstarea cetățenilor.

Potrivit reprezentanților ALDE, „Programul pentru Dezvoltarea Moldovei” este un proiect despre care se vorbește adesea, fără să existe un punct de vedere comun cu privire la conținutul său. De aceea, ALDE și-a propus ca, mai întâi de toate, să fie stabilite care sunt  marile proiecte de infrastructură din Programul pentru Dezvoltarea Moldovei. 

Printre proiectele incluse în programul ALDE pentru județele din regiunea Moldovei se numără:

1. Construirea autostrăzii Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni, așa-numita „Autostrada Unirii”. Această rută de transport este deosebit de importantă nu numai pentru că face legătura între Moldova și Transilvania și, mai departe, spre centrul Europei, dar și pentru că realizarea ei va avea, drept consecințe, fluidizarea circulației spre și dinspre Municipiul Iași, prin realizarea variantelor ocolitoare ale localităților Podu Iloaiei și Târgu Frumos, dar și construirea Variantei Ocolitoare Nord a Municipiului Iași, care va deservi Aeroportul Internațional Iași și Spitalul Regional;

2. Modernizarea căii ferate București – Pașcani cu ramificații spre Iași-Ungheni și Suceava-Siret în regim de cale ferată rapidă;

3. Modernizarea DN2/E85, prin lărgirea benzilor de circulație rutieră pe ambele sensuri de deplasare a actualului Drum European pe segmentul cuprins între localitatea Săbăoani, Jud. Neamț (punctul Castelul de Apă) - Varianta ocolitoare a Municipiului Suceava- Vadul Siretului; 

4. Reabilitarea Drumului Național 28B Botoșani – Târgu Frumos, în regim de drum expres;

5. Construirea Drumului Expres/Autostrăzii Bacău – Brașov (decizia finală va aparține studiilor de evaluare); 

6. Construirea Drumului Expres/Autostrăzii Suceava – Vatra Dornei – Baia Mare – Satu Mare (decizia va aparține studiului de evaluare), așa-numita „Autostrada Nordului”;

7. Reabilitarea, în regim de drum expres a Drumului European E581 Mărășești – Bârlad – Albița;

8. O mai bună conectare a Dunării de Jos la Drumul European E85 prin reabilitarea Drumului Național 2B (Buzău – Brăila - Galați);

9. Reabilitarea Drumului Național 2D (Târgu Secuiesc – Focșani – Galați);

10. Darea în funcțiune a podului peste Dunăre în zona Brăila – Măcin, pentru o bună conectare a Moldovei cu Dobrogea;

11. Realizarea variantelor ocolitoare pentru localitățile aflate pe traseele rutiere menționate anterior.

La întâlnirea regională din județul Neamț au participat peste 70 de delegați (vicepreședinți de Consilii Județene, consilieri județeni, primari și consilieri locali), alături de reprezentanții conducerii centrale a ALDE, printre care s-au numărat copreședintele ALDE, Varujan Vosganian, prim-vicepreședinții Ionel Cel-Mare și Nicolae N. Roman, deputat ALDE Buzău, președintele Ligii Aleșilor Locali, Viorel Dosaru, vicepreședinții Ion Asaftei, Dan Marian, Bogdan Dăscălescu, președintele ALDE Bacău, Maricica Coșa, și președintele ALDE Suceava, Octavian Ilișoi.

Pe agenda întâlnirii s-au mai regăsit și proiectele propuse de reprezentanții ALDE în administrația locală din regiunea Moldova, dar și perspectivele ALDE în virtutea alegerilor din anul 2024.

Departamentul de Comunicare al ALDE

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.