Politică

Adjudeanul Costel Alexe, cel mai tânăr ministru din Guvernul Orban

Ziarul de Vrancea
29 oct 2019 3127 vizualizări

Costel Alexe, ministrul propus al Mediului, avizat pozitiv în comisiile parlamentare.Alexe, în vârstă de 36 de ani, este parlamentar din partea liberalilor din 2012. Născut în Adjud, unde a absolvit și liceul, Costel Alexe este ministrul desemnat al Mediului și este vicepreşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic. Înainte de a ajunge deputat, Costel a condus Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, instituţie la care lucrase anterior şi pe funcţia de consilier juridic. 

Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, a primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. El a primit 23 de voturi „pentru”, 5 voturi „împreună” și 5 abțineri.

Costel Alexe, ministrul propus al Mediului, a fost audiat în comisiile parlamentare, el precizând că va fi cel mai tânăr ministru din Cabinetul Ludovic Orban. Premierul desemnat Ludovic Orban și vicepremierul propus Raluca Turcan sunt prezenți la audiere.

Principalele declarații ale lui Costel Alexe:

Voi fi cel mai tânăr ministru din Cabinetul Orban, având 36 de ani, sunt doctor în climatologie și meteorologie.

Cu cât vom investi mai mult în mediu, cu atât vom avea o investiție maibună în viitor.

Vame un motiv de bucurie că reunificăm portofoliile mediului și apelor, care separat nu au avut niciun rezultat.

Simt că societatea românească nu mai are răbdare, urmărind și ce se întâmplă în online, iar noi trebuie să rezolvăm problemele de mediu atât cât putem.

În perioada imediat următoare vom face o evaluare amănunțită a ceea ce urmează să preluăm și îmi iau angajamentul că la finalizare vă voi transmite tuturor această analiză.

Sunt multe probleme de mediu pe care cetățenii le resimt.

Priorități:    pădurile: lipsa cadastrului și ineficienta reglementare pentru amenajările micilor proprietari, necorelarea reglementărilor din domeniu cu cele din alte domenii, inclusiv regimul armelor și munițiilor, nivelul redus a plăților compensatorii pentru prioprietarii de păduri cu regim special, problema celor 400-500 de mii de hectare fără servicii silvice, nu există o strategie națională forestieră adaptată la cerințele actuale, cea mai gravă problemă – tăierile ilegale de pădure continuă; problemele de despădurire din suprafețele proprietate privată, valorificarea lemnului exploatat – se impune un moratoriu pentru interzicerea exportului extracomunitar de bușteni, dezvoltarea inspectorului pădurii, a radarului pădurii.

    Trebuie să terminăm cu tăierile ilegale din România, iar tehnica de astăzi ne permite acest lucru.

    Ne propunem eficientizarea activității Gărzii forestiere.

    deșeurile: în domeniul managementului deșeurilor rezultatele sunt foarte slabe, cu un procent de reciclare de sub 14% și un procent ridicat de depozitare de 70%.

    Legislația e incompletă și a lipsit finanțarea.

    În domeniul gestionării deșeurilor, suntem în risc de declanșare a procedurii de infrigement, pentru care România poate fi pasibilă de plata a 70 milioane de euro.

    schimbările climatice: toate statele se preocupă de avertizările serioase ale comunității științifice, decidenții din întreaga lume prezintă planuri de eliminare a emisiilor. Acest lucru trebuie să îl facem și noi urgent.

    Imediat cum voi ajunge la minister voi reorganiza comisia națională de schimbări climatice și va trebui să avansăm, să ne racordăm la cum arată Europa și omenirea în 2019.

    calitatea aerului: depășiri ale valorilor anuale a emisiilor. Trebuie să reluăm dialogul cu Comisia Europeană pentru conformarea României în legătură cu îndeplinirea parametrilor privind calitatea aerului și evitarea și aici a infrigementului.

    Am de gând să dispun un audit serios privind rețeaua de monitorizare a calității aerului. Trebuie să accesăm fonduri europene pentru a îmbunătăți această rețea.

    managementul ariilor protejate și a biodiversității

    tratarea apelor uzate

    amplu proces investițional pentru reducerea riscului de inundații. Vom face o hartă și când vom suprapune harta cu tăierile cu harta cu riscul la inundații vom vedea că acolo unde au fost cele mai multe tăieri sunt și riscurile la inundații.

    Vă asigur de un audit serios al Agenției Fondului de Mediu. Știți cu toții ce s-a întâmplat cu programul privind panourile fotovoltaice.

    Sunt hotărât să nu le ofer doar copiilor mei de 8 și 3 ani, ci tuturor o viață cu dragoste față de mediu. Vreau să avem o colaborare exemplară, așa că vă adresez ca la prima ședință a colegiului ministerului să participați și dvs.

Întrebări ale parlamentarilor din comisii:

– Cum veți duce la îndeplinire dezideratul împăduririlor?

– Aveți în vedere să îmbunătățiți colaborarea dintre comisia parlamentară și minister?

– Veți prelua de la Doina Pană ceva bun, veți prelua de la Grațiela Gavrilescu ceva bun sau veți începe cu totul altă viziune?

– Ce veți face în privința urșilor?

– Veți continua programul de fotovoltaice?

– Veți dezvolta sistemul informatic conform calendarului? Vă gândiți la echipaje de tip SMURD pentru tăierile ilegale? Veți asigura lemn de foc ieftin pentru populație?

– Veți debloca programul Casa verde?

Răspunsurile ministrului desemnat:

Astăzi, prezența colegilor mei de partid, a președintelui PNL Ludovic Orban și a dnei viceprim-ministru desemnat Raluca Turcan este o dovadă că acest Guvern dă o importanță deosebită actului guvernamental.

PSD a dat termen de finalizare a SUMAL-ului 2017, apoi 2018, apoi 2019, iar ministerul nu a făcut mai nimic pentru operaționalizarea acestuia. Da, vom face tot ce ne stă în putință să îl operaționalizăm.

România importă astăzi 3 milioane de metri cubi din spațiul comunitar.

De o săptămână am avut foarte multe întâlniri cu organizații nonguvernamentale, pentru că îmi doresc să aduc pe toată lumea la masă pentru ca problemele să fie rezolvate.

Sursa g4media.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.