Politică

Săpunaru şi Ţigăeru i-au trimis lui Ponta propunerea de scutire la impozit a fermierilor calamitaţi

Iulia Crețu
20 nov 2013 1460 vizualizări
Propunerea parlamentarilor PNL de scutire la plata impozitelor a fermierilor care şi-au pierdut mai mult de jumătate din recoltă în acest an, din cauza calamităţilor, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de ieri

Propunerea deputaţilor liberali de Vrancea, Nini Săpunaru şi Laurenţiu Ţigăeru Roşca, de scutire la plata impozitelor a fermierilor ale căror culturi au fost calamitate în acest an, a fost ieri în atenţia Guvernului Romaniei. Propunerea celor doi parlamentari de modificare a Codului Fiscal a fost pe ordinea de zi a Guvernului. “Legea 571/2003 privind Codul Fiscal aşa cum a fost modificată şi completată prin OUG 8/2013 aprobată prin L 168/2013, nu-i scuteşte pe micii producători agricoli (persoane fizice autorizate) de plata impozitului de 16% pe norma de venit, în condiţiile în care grindina şi inundaţiile le-au distrus în totalitate culturile. (…) doar fermierii care şi-au asigurat culturile pot încasa poliţiele de asigurări pentru pagubele provocate de grindină şi inundaţii. (…) agricultorii ale căror culturi au fost distruse de calamităţi naturale nu dispun de cadrul legal pentru a fi scutiţi de la plata impozitului pe venitul agricol introdus în acest an”, se arată în expunerea de motive a celor doi parlamentari liberali. Săpunaru şi Ţigăeru menţionează că agricultorii care şi-au pierdut culturile nu ar mai dispune astfel de bani pentru însămanţările de anul viitor. “Producătorii agricoli vor fi obligaţi să scoată bani din buzunar şi să plătească impozitul pe venitul agricol pană pe 25 octombrie – prima tranşă, respectiv 15 decembrie – tranşa a doua, în condiţiile în care nu au recoltat nimic. Scutirea de plata impozitului este strict necesară”, mai susţin cei doi parlamentari. Guvernul a luat la cunoştinţă posibilitatea ca fermierii care nu au asigurări şi care şi-au pierdut peste 50% din producţie să fie scutiţi de impozit. Potrivit propunerii legislative, constatarea pagubelor se face, la cererea producătorului agricol, de o comisie numită de prefect, la propunerea Direcţiei Agricole, comisie din care să facă parte, la nivel local, primarul, specialistul APIA şi un delegat de la Direcţia de Finanţe. Rămane de văzut ce opinie are Guvernul condus de Victor Ponta de această propunere a liberalilor, care ar însemna mai puţini bani la buget. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.