Politică

Băsescu atacă taxele lui Ponta: "Se inventează taxe şi impozite pentru a hrăni aparatul bugetar"

Ziarul de Vrancea
5 nov 2013 925 vizualizări
Răspunsul ministrului Economiei

Noile taxe negociate de Guvern cu FMI pentru a acoperi găurile bugetare anul viitor au fost criticate astăzi de preşedintele Traian Băsescu la o întâlnire cu reprezentanţii IMM-urilor. Băsescu a acuzat Guvernul că "a trecut din nou în situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşază în spatele omului slab, care este economia reală" şi că are o abordare "specifică pentru anii dinainte de 2005", din timpul guvernării Năstase.

 

Preşedintele Traian Băsescu-Foto:gandul.info


"Fără a face politică, observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte anul de criză profundă 2010 s-a făcut în aşa fel încât să nu se pună nimic pe spatele IMM. Acum se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, pentru a hrăni aparatul bugetar. Este greşit", a susţinut Băsescu la la „Topului Naţional al Firmelor Private din România” făcut de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Alternativa lui Băsescu: lărgirea bazei de impozitare

Taxarea construcţiilor speciale, noul impozit forfetar şi majorarea accizelor a fost înţeleasă de şeful statului ca "o schimbare de filosofie în defavoarea mediului de afaceri". "Nu mărirea taxelor este soluţia pentru acum. Statul are nevoie de bani. Dacă îi îndtreaptă spre investiţii, e bine, dacă îi îndtreaptă spre aparatul bugetar nu e în regulă. Se produce o schimbare de filosofie în defavoarea mediului de afaceri. Nu voi fi printre cei care o să tacă", a avertizat Băsescu.

Varianta sa pentru rezolvarea problemei încasărilor reduse la buget este lărgirea bazei de impozitare. "Un adevăr pe care nu vreau să-l trec sub tăcere. România este una din ţările cu cea mai bună fiscalitate. Problema trebuie rezolvată prin lărgirea bazei de impozitare şi nu introducerea de noi biruri pe cei care până acum le plăteau", a adăugat Băsescu.

Datornicul Gerea, deranjat de firmele care nu-şi plătesc taxele

Răspunsul a venit de la Andrei Gerea, ministrul Economiei fiind singurul om din Guvern prezent la întâlnirea de la Ateneu. "Banii nu vor fi irosiţi", a replicat liberalul prezentând "tabloul încurajator" al bugetului. "S-a vorbit de impozitul forfetar, de impozitul pe construcţii speciale. Toate ar putea fi prezentate într-un tablou negativ dacă banii ar fi irosiţi. Impozitul forfetar nu va fi ca cel de acum doi ani, e un impozit pe concurenţă neloială, care vine să aducă corectitudine", a susţinut ministrul după plecarea presedintelui.

La prima ieşire publică de la instalare, Gerea s-a decrat şi el "deranjat" de companiile care nu-şi plătesc taxe, deşi firma sa se numără printre cele care figurează cu datorii la ANAF. "Am şi eu o firmă mică. Mă deranjează oamenii care nu înţeleg să-şi îndeplinească o minimă obligaţie faţa de stat", a spus ministrul.

Luni, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Daniel Chiţoiu au anunţat că din 2014 Guvernul va majora accizele cu rata inflaţiei, va aplica o nouă acciză de 7 cenţi la fiecare litru de benzină pentru construcţia de autostrăzi şi va pune o taxă de construcţii speciale pentru companii.

   
Cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

-Nu putem concepe o Românie care se relansează economic fără IMM-uri

-Nu este numai situaţia României, este o situaţie generală, pe care unele state au reuşit s-o îndulcescă, altele nu. Fără a face politică, trebuie să vă spun că observ o schimbare. Imi aduc aminte anul de criză profundă 2010, când s-au luat nişte măsuri extrem de dure. Ele s-au luat aşa încât să nu se pună nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderilor. Se trece la inventarea de taxe, de impozite, de solutii, pentru a hrani aparatul bugetar. Vă spun ca un semnal extrem de serios, este gresit.

-AM fost unul din artizanii introducerii cotei unice. S-a renuntat la cota progresiva. S-a trecut din nou la a lucra in favoarea omului gras, statul.

- Se pare că se produce o schimbare de filozofie in defavoarea mediului de afaceri. Acest lucru trebuie bine analizat si decis corect. Eu nu voi fi printre cei care or să tacă. Trebuie să găsim soluţii ca mediul de afaceri să aibă o atmosferă cât mai comfortabila.

-România este una dintre tările cu cea mai scăzută fiscalitate din Europa. Şi asta e corect.

-Trebuie lărgita baza de impozitare şi nu inventarea de noi taxe.

-România are două mari probleme. Una este legată de finanţarea IMM. Băncile nu au niciun fel de disponibilitate să sprijine acest sector. Eu voi avea discuţii cu sectorul bancar. BNR a oferit sprijin.

-Cea de-a doua problema este specifica intregii UE, este costul ridicat al energiei. Avem un cost care ne face necompetitivi la nivel european, in raport cu SUA si China. Romania se incadreaza in această tendinţă europeană de a creşte continuu costurile energiei.

Cele doua probeleme vor trebuie sa-si gaseasca solutii.

In ceea ce va priveste, plecand de la una din marile realitati, pentru finantarea IMM s-a creat solutie la nivel european. De la 1 ianuarie 2014, s-au creat mai multe mecanisme. Este vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune.


www.gandul.info

 

Traian Basescu: Se trece din nou la inventarea

de taxe pentru a hrani aparatul bugetar,

omul gras/ Bugetul pentru 2014 va fi unul

al stagnarii

 

 

Traian Basescu

Foto: Agerpres

 

"Nu putem concepe o Romanie care se relanseaza economic fara IMM-uri. (...) Imi aduc aminte anul de criza profunda 2010 cand au fost luate niste masuri extrem de dure. Ele au fost luate in asa fel incat sa nu se puna nimic suplimentar in spatele IMM-urilor. Acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrani aparatul bugetar", a declarat miercuri dimineata presedintele Traian Basescu, la un eveniment dedicat IMM-urilor, la Ateneul Roman. Seful statului a criticat cresterea de taxe pentru a hrani "omul gras" - aparatul bugetar, formula folosita si in trecut de Traian Basescu. Seful statului a mai atras atentia ca pretul energiei face Romania necompetitiva, dar si ca "trebuie masuri de privatizare onesta a companiilor de stat care genereaza pierderi".


Basescu a prezentat si unul dintre instrumentele de creditare a IMM-urilor care va intra in vigoare din 2014 si a cerut Guvernului sa aloce bani din fondurile europene de coeziune pentru acest scop.

El i-a indemnat pe participantii la eveniment sa se foloseasca de solutiile de finantare a IMM-urilor create la nivel european: "E vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune. (...) Acest instrument mi se pare cel mai consistent."


Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:


Nu putem concepe o Romanie care se relanseaza economic fara IMM-uri. In Romania ne-am obisnuit sa privin catre marii investitori, daca vin sau nu vin. Ei trebuie, chipurile, sa relanseze economia. Din punctul meu de vedere e gresit.

Sursa principala a cresterii economiei ar trebui sa fie intreprinzatorul autohton. Cel care nu pleaca la fel cum nu pleaca nici Muntii Carpati. Nu ai nevoie de o multinationala ca sa dezvolti industria alimentara. Nu ai nevoie de o multinationala sa faci o partie de schi si sa dezvolti atatea alte domenii care se pot face prin IMM-uri.

IMM-urile sunt cele catre care trebuie sa se indrepte speranta.

Nu este numai situatia Romaniei, este o situatie generala la nivel european pe care unele state au reusit sa o indulceasca, altele nu.

Imi aduc aminte anul de criza profunda 2010 cand au fost luate niste masuri extrem de dure. Ele au fost luate in asa fel incat sa nu se puna nimic suplimentar in spatele IMM-urilor. Acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrani aparaul bugetar. Procesul de reducere a aparatului bugetar trebuie sa continue.

Mai e un adevar pe care nu vreau sa-l trec sub tacere: Romania e una din tarile cu cea mai redusa fiscalitate din UE, dar problema veniturilor la buget trebuie rezlvata prin largirea bazei de impozitare si nu prin noi taxe si impozite pe cei care oricum plateau pana acum.

Romania are doua mari probleme ale mediului de afaceri: Una e legata de finantarea IMM-urilor. Este foarte clar ca bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa sprijine acest sector. Va asigur ca in perioada urmatoare voi avea discutii cu mediul bancar.

A doua problema este costul ridicat al energiei. Avem un cost al energiei care ne face necompetitivi la nivel european in raport cu SUA, cu China.

Una este o liberalizare a costului energiei si asta este sa spui: liberalizez energia, dar costul ei trebuie sa urce pana la nivelul la care nu o mai subventionez de la stat. Trebuie o abordare care sa se potriveasca mediului de afaceri si gandita in perioada urmatoare.

Cele doua probleme vor trebui sa-si gaseasca solutii nu doar la nivel european, ci si european, pentru ca mediul de afaceri romanesc nu e izolat.

Competitivitatea in cresteere a economiei romanesti vine strict din mediul privat.

Trebuie masuri de privatizare onesta a companiilor de stat care genereaza pierderi.

Romania nu va reusi sa fie competitiva la nivel european daca nu isi rentabilizeaza sistemul de stat.

In ce va priveste, plecind de la una din marile realitati, pentru finantarea IMM-urilor s-a creat solutie la nivel european. Incepind cu 1 ianuarie 2014, odata cu noul exercitiu bugetar, s-au creat multe instrumente de finantare a IMM. Nu stau acum sa va ocup timpul cu toate, dar unul extrem de tentant si cel mai eficient, care tine strict de Guvernul Romaniei, vreau sa vi-l prezint.

E vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune. La ultimul Consiliu European s-a stabilit in linii mari si mecanismul. si incerc sa vi-l desciu printr-un exemplu.

Romania are alocate circa 223 miliarde euro fonduri de coeziune. Orice stat din UE are dreptul sa utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru IMM in mod direct sau poate sa-si multiplice resursele pentru IMM-uri renuntind in prima faza la banii de coeziune.

Spre exemplu, Romania poate sa spuna CE pina la 1 ianuarie ca utilizeaza 1 miliard din cele 23 miliarde pentru finantarea IMM. Acest miliard apartine tot Romaniei, dar se lasa in garantie la Comisia Europeana.

Acest miliard inseamna ca Romania are dreptul sa angajeze credite de 3 miliarde din sistemul bancar national, care vor fi garantate.

Daca se trece de prima faza si IMM se impiedica in faza a doua, numita Mezanin (daca IMM nu ramburseaza creditul la BCR, sa zicem), intervine Fondul european de garantare. Daca IMM se impiedica la rambursare in a treia faza, Banca Europeana de Investitii plateste acele rate.

Aceasta structura de 3 miliarde e garantata in proportie de 80% de Banca Europeana de Investitii, dar in interior sunt cele 3 faze.

BEI va negocia conditiile cu bancile romanesti care se inscriu in sistem. Dobinzi mici si probabil vor avea dreptul bancile la un comision.

Am vrut sa va spun acest lucru pentru ca trebuie sa stiti ca exista sperante pentru sectorul IMM din Romania, iar decizia Consiliului European de a sprijini IMM-urile este una de natura sa va faca sa priviti cu incredere 2014.
Nu se stie ce primiti de la Guvern.

Cert e ca prin sistemul creat, daca 1 ianuarie 2014 va va gasi cu proiecte stabilite, pentru start-up-uri, veti avea o sursa certa de finantare.

Singurul lucru care trebuie stabilit cu Guvernul e suma din fondurile de coeziune pe care Romania e dispusa sa o aloce IMM-urilor.

Acest instrument mi se pare cel mai consistent.

Trebuie spus ca acel eventual miliard pe care Romania ar accepta sa-l utilizeze in acest program e un miliard care nu se pierde. Daca in faza Junior nu e nevoie sa se faca plati in contul IMM-urilor, la sfirsitul programului bugetar Romania isi primeste banii inapoi.

Acesti bani nu afecteaza deficitul bugetar, au efect de multiplicare si creeaza pentru IMM-uri sansa de a se finanta in conditii apropiate de IMM-urile din UE.

Dincolo de respectul pentru dumneavoastra ca tineti economia romaneasca pe linia de plutire, am vrut sa va transmit extrem de clar acest mesaj. Nu intru in mecanismele tehnice care inca se discuta. Sint convins ca toate marile banci romanesti vor vrea sa intre in program. Proiectele se aproba si cu asistenta BEI. Acest sistem da garantii pana la 80% din credit.

Realizarea Uniunii Bancare. Ea va functionala pana la finalul anului 2014.

Decizia Consiliului European a fost ca toate bancile din zona euro sa treaca printr-un test de stres extrem de exigent.

Realizarea Uniunii bancare va fi extrem de importanta.

As incheia cu mesajul lasati economia cu poveri cat mai mici pentru a ne putea tine pe toti: si bugetari, si pensionari, si beneficiarii de bani de la bugetul de stat.

Sunt convins ca Guvernul Romaniei va fi de acord sa intre in acest mecanism, dand o mina de ajutor IMM-urilor.

S-ar putea sa auziti ca unele tari nu intra in mecanism. Sint de acord, Germania nu are nevoie, pentru ca acolo sistemul bancar finanteaza IMM-urile.

Daca dupa celebrul an 2010, cind am consimtit sa fiu alaturi de Guvern pentru niste masuri foarte dure, am sperat ca dupa stabilizarea macroeconomica va veni un Guvern care sa creeze conditiile pentru relansarea economica. Asa cum arata lucrurile acum, nu se vede. Sper sa nu alunecam intr-o noua situatie dificila. Sper ca daca bugetul 2014 va fi unul al stagnarii, macar bugetul pentru 2015 sa fie unul al relansarii.

www.HotNews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.