Politică

Antonescu: FMI se înşală, era posibilă reducerea CAS cu 3% de la începutul anului viitor

Ziarul de Vrancea
5 nov 2013 770 vizualizări
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi, înaintea şedinţei BPN al partidului, că experţii FMI veniţi la Bucureşti "se înşală" atunci când susţin că nu era posibilă reducerea CAS de la începutul anului viitor cu 3%, menţionând însă că e preferabilă o reducere cu 5% din semestrul doi 2014.

 

Liderul PNL a fost întrebat cum este prevăzută reducerea CAS pentru 2014, de vreme ce oficialii FMI au precizat că această măsură nu este inclusă în proiecţia bugetară pentru anul viitor.

"Nu cunosc aceste detalii, eu am comentat aseară lucrurile pe care le-au adus la cunoştinţa opiniei publice primul ministru, ministrul de Finanţe. Nu e vorba de proiecţia bugetară, ci este vorba de scrisoarea de intenţie, despre asta s-a vorbit, acolo s-a menţionat acest lucru", a replicat Antonescu.

Întrebat de asemenea cum vede anunţul oficialilor FMI, care au menţionat că nu este posibilă reducerea CAS, deoarece aceasta ar însemna măsuri complementare pentru creşterea veniturilor, Antonescu a răspuns: "Se înşală, CAS se putea reduce şi de acum, dar într-adevăr e preferabil din semestrul doi (al anului 2014 - n.r.) cu 5%, decât cu 3%".

Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.

"A fost tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile şi va exista în Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă - şi din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor - din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli", a spus Ponta la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

El a arătat că reducerea CAS este un angajament politic asumat în numele Guvernului şi al coaliţiei de guvernare şi a prezentat ca sigură această diminuare.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la două miliarde lei.

El a precizat totodată că reducerea CAS este prevăzută să fie aplicată la angajator, aşa cum a fost anunţat anterior.

Chiţoiu a spus însă că sistemul CAS pentru veniturile din drepturi de autor şi cele ale persoanelor fizice autorizate nu va fi modificat pe parcursul anului 2014.

Această promisiune contravine însă condiţiilor enumerate de şeful misiunii FMI care a punctat că lărgirea bazei de impozitare este esenţială pentru ca instituţia să accepte o eventuală reducere a CAS.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.