Politică

Fonduri mutuale pentru fermierii din Romania

Iulia Crețu
1 nov 2013 851 vizualizări
Preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, susţine că au fost dezbateri parlamentare despre acest subiect, aşteptandu-se în acest moment un punct de vedere avizat al Autorităţii de Supraveghere Financiară

Deputatul Nini Săpunaru, preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în două săptămani va intra în dezbatere ordonanţa de urgenţă privind fondurile mutuale. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu a fost dezbătută săptămana aceasta la Parlament, însă s-a decis că este nevoie de o amanare pentru primirea unui punct de vedere avizat de la Autoritatea de Supraveghere Financiară din Romania. “Este un subiect sensibil, întrucât agricultorii români aşteaptă cu interes implementarea măsurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, măsură inclusă în propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul acordat pentru dezvoltarea rurală acordat din FEADR pentru perioada 2014-2020”, a declarat deputatul PNL. Fondurile mutuale care acoperă sectoarele zootehnic şi vegetal presupun participarea comună a celor trei factori implicaţi: agricultori, bugetul de stat şi bugetul comunitar. Finanţarea fondurilor mutuale se face 35% din partea fermierilor şi 65% se acoperă în proporţie de trei sferturi de la bugetul comunitar şi un sfert de la bugetul naţional. “Având în vedere că în aceste zile se lucrează la creionarea bugetului de stat pentru anul 2014, dacă nu chiar la un buget gândit multianual, este imperios necesar să discutăm şi să evaluăm toate resursele de la bugetul de stat pentru a ne asigura că, anul viitor, fermierii vor beneficia de tot sprijinul de care au nevoie şi pe care îl merită, ca reprezentanţi ai celui mai important sector economic al României”, a mai spus Nini Săpunaru la targul Indagra de la Romexpo Bucureşti de săptămana asta. Deputatul a mai completat, ieri, în cadrul întalnirii cu presa, că se discută dacă se înfiinţează unul sau trei fonduri mutuale şi dacă va exista obligativitatea înscrierii fermierilor la fond. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.