Politică

Guvernul Ponta îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru marea descentralizare în luna noiembrie

Ziarul de Vrancea
18 oct 2013 1350 vizualizări
Liderii USL au decis ca proiectul marii descentralizări să fie asumat de Guvern în Parlament în luna noiembrie, înaintea adoptării bugetului de stat pentru 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat că va purta discuţii în Parlament cu toate grupurile parlamentare şi că a ales să îşi asume răspunderea pentru a evita "sabotajul" preşedintelui Băsescu. Proiectul marii descentralizări a fost prezentat în exclusivitate de gândul la finalul lunii septembrie, perioadă în care premierul Ponta nega faptul că pe masa Guvernului a ajuns un astfel de proiect.

 

 

MEDIAFAX FOTO

 

Vicepremierul Liviu Dragnea, promotorul acestui proiect în Guvern, a purtat în acest an mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a se elabora proiectul descentralizării. Ulterior, marea descentralizare a fost negociată în interiorul USL la nivelul liderilor, în cadrul unei comisii mixte condusă de prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis şi vicepremierul Liviu Dragnea. Social-democraţii au insistat pentru ca marea descentralizare să se realizeze în această toamnă pentru ca pe baza ei să fie proiectat bugetul pe 2014. Liberalii au fost de acord cu asumarea răspunderii, opunându-se însă ideii ca Poliţia să fie descentralizată. De asemenea, inspectoratele şcolare nu vor fi descentralizate, ele rămânând în subordinea Ministerului Educaţiei.

Premierul Ponta a anunţat că se are în vedere o modificare ulterioară a legii în ceea ce priveşte Poliţia Locală.

„Ordinea publică, Poliţia rămân aşa cum sunt în acest moment, nu se poate vorbi despre descentralizarea ordinii publice”, a spus Antonescu la debutul şedinţei USL.

În competenţele autorităţilor publice locale vor intra:

- serviciile de sănătate publică la nivel judeţean

- administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor

- administrarea sistemelor de gospodărire a apelor

- protecţia mediului, pescuit şi acvacultură

- administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare,  centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la
nivel local;

- dezvoltare şi promovare turistică;

- organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului

- administrarea porturilor de fluviale interes judeţean

- implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului

Ministerul Sănătăţii

Direcţiile Judeţene de Sănătate publică, fără funcţia de inspecţie şi control trec sub CJ, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităţilor locale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că în procesul de descentralizare nu va intra Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, dispeceratele Ambulanţei vor fi integrate în cele ale SMURD-ului, urmând să existe o corelare între ele.

Ministerul Agriculturii

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene fără unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice, casele agronomului.

De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea CJ-urilor, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean.

Minsterului Mediului

Plajele turistice, maritime şi fluviale, dar şi cele ale râurilor, pârâurilor vor trece în subordinea autorităţilor locale.

De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca în teritoriu Agenţia Judeţeană pentru protecţia Mediului, care va intra în subordinea Consiliului Judeţean şi Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură.

Ministerul Muncii

În privinţa ministerului Muncii s-a ajuns la o situaţie de compromis în privinţa descentralizării. Astfel, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă nu va fi descentralizată, în timp Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale va fi descentralizată.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a reuşit să-şi convingă colegii de guvernare să nu descentralizeze ANOFM, invocând faptul că se pun în pericol finanţările externe.

Ministerul Tineretului şi Sportului

“Trec sub autoritatea şi în coordonarea autorităţilor locale Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agreement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor. Bazele sportive, taberele şi casele de cultură ca şi patrimoniu vor trece în domeniul public al judeţului sau al localităţii după caz”, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii în care s-a decis cum va fi descentralizat Ministerul condus de Nicolae Bănicoiu.

Ministrul a prezentat săptămâna aceasta la şedinţa Comisiei Mixte pentru descentralizare lista bazelor sportive care urmează să treacă în subordinea autorităţilor locale.

Ministerul Transporturilor

Cele mai importante schimbări de la Ministerul Transporturilor se referă la faptul că Metrorex va trece în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar administrarea porturilor fluviale la Consiliile Judeţene.

Adminstrarea porturilor fluviale şi societatea de transport Metroul Bucureşti să treacă în subordinea CGMB.

În cadrul discuţiilor din interiorul USL nu s-a ajuns la un acord pentru ca Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti să treacă la CGMB, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial.

Ministerul Culturii

“În ceea ce priveşte Ministerul Culturii , cu excepţia funcţiilor de control şi inspecţie, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu trec în subordinea CJ precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic”, a declarat vicepremierul Dragnea, despre cum va fi realizată descentralizarea la Ministerul Culturii.

În schimb, patru cinematografe mari vor rămâne la minister.

Turism

Autoritatea Naţională pentru Turism va trece la Consiliile Judeţene, care vor avea competenţe de autorizare şi clasificare în turism.

Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei va fi cel mai puţin implicat în procesul de descentralizare, existând o singură prevedere, cea privind învăţământul tehnic şi profesional.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
fermier, acum 3840 zile, 5 ore, 44 minute, 59 secunde
Parca Camerele Agricole trebuiau sa devina a fermierilor si sa fie a lor, acum iarasi trec la CJ?????? Iar nu se mai aplica legea??? Ce a facut CJ pentru ele.. pentru ca le-a lasat fara banii vreo 3 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.