Politică

Caracatiţa electorală a lui Liviu Dragnea

Ziarul de Vrancea
9 oct 2013 1249 vizualizări
Sute de membri PSD şi PNL, membri în secţiile de votare, au fost complicii lui Liviu Dragnea în fraudarea Referendumului. Rechizitoriul procurorului Lucian Papici explică pas cu pas maşinăria naţională de furt electoral pusă la cale de vicepremier.

 

Rechizitoriul procurorului DNA, Lucian Papici, prin care a fost trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea (50 de ani) dezvăluie că USL a plănuit din timp fradarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dragnea a fost ajutat de o reţea uriaşă de mii de activişti din PSD, la care s-au adăugat o parte din membrii PNL.

Coordonarea a fost posibilă prin intermediul unei aplicaţii pe internet concepută de Dan Ionuţ Ciubotaru, salariat al PSD în funcţia de web designer. Programul informatic consta dintr-o componentă IT ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat "1855" sau prin recepţionarea de mesaje de la acest număr. Fiecare PSD-ist, membru/preşedinte al unei secţii de votare, transmitea un SMS către acest număr în care anunţa prezenţa la vot. O altă componentă, o aplicaţie internet, dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii "coordonatori judeţeni" sau "coordonatori"- liderii locali USL) să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare.

În ziua votului au fost transmise 4.400 de SMS-uri, despre prezenţa la vot. Au fost cazuri în care s-a raportat, în timpul zilei, cum au fost exprimate: DA sau NU. Prezenţa decisivă la urne a fost după ora 18.00. Ordinele veneau de la Bucureşti. Astfel, la orele 17:37, Dragnea a transmis un SMS în sistemul "1855": "Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV (secţia de votare)!".

Nu au îndeplinit planul Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, este singurul baron PSD care a fost interceptat de procurorii DNA. Aici au fost două localităţi problemă: Lepşa, cu prezenţe record la urne, 250%, şi Suraia, unde au fost semnalate mai multe nereguli. Vrancea nu a atins ţinta lui Dragnea, având prezenţă de doar 55,48%. Şi alţi baroni PSD "au dezamăgit", Nicuşor Constantinescu - Constanţa (58,23%) şi Constantin Nicolescu (54,18%).

 

Observatorii din ONG-uri erau în PSD

Cele 74 de persoane trimise în judecată, alături de Liviu Dragnea, sunt membri şi preşedinţi ai secţiilor de votare, primari sau consilieri locali PSD. În cazul altor sute de persoane, prinse că au fraudat alegerile, Lucian Papici a declinat ancheta la parchetele locale. Procurorul a analizat modul de fraudare a votului la referendum pentru 11 secţii de votare din Teleorman, Olt, Gorj şi Vrancea. Din motive de logistică nu au fost făcute analize pentru toate secţiile de votare pentru că acest lucru era imposibil, având în vedere că au fost peste 18.000 de secţii de votare.

Urna mobilă

● Cele mai multe fraude au fost făcute cu ajutorul urnei mobile şi a falsificării semnăturilor. Aşa au ajuns să voteze în satul de baştină români care munceau în Italia sau Spania, soldaţi din Afganistan sau persoane care au decedat.

● Un alt indiciu care relevă premeditarea fraudării referendumului a fost infiltrarea în secţiile de votare a observatorilor din societatea civilă. Aproximativ 20 de membri PSD au participat ca observatori, în secţiile de votare din Teleorman, din partea Asociaţiei "Ţara Noastră". Aceştia au raportat, la diferite ore, prin SMS la 1855, aparţinând PSD, numărul de voturi DA şi numărul de voturi "NU" ce au fost exprimate de alegătorii prezenţi în secţia de votare. DNA susţine că este vorba de violarea secretului votului şi a trimis cauza la parchetele locale din Teleorman.

Listele au fost falsificate

● În secţia 314 din comuna Ţigăneşti (Teleorman) au fost identificate 47 de voturi fraudate. Procurorii spun că au identificat 31 de semnături ale alegătorilor, falsificate pe lista permanentă, şi 16 semnături ale alegătorilor falsificate pe lista suplimentară – urnă mobilă.

● Procurorii au identificat şi că pe lista cu alegătorii care au votat se regăseşte şi un mort. La Suraia (Vrancea), la o singură secţie de votare, DNA a demonstrat că au fost fraudate 245 de voturi. "Au fost falsificate listele electorale ale secţiei, după cum urmează: lista electorală suplimentară – secţie – falsificate numele, datele de identitate şi semnăturile a 163 de alegători; lista electorală permanentă a secţiei – falsificate semnăturile a 43 de alegători; lista electorală suplimentară – urnă mobilă a secţiei – falsificate semnăturile a 39 de alegători", arată Lucian Papici.

 

Membrii de partid plătesc pentru ordinele vicepremierului

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru încălcarea Legii 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie (Articolul 13). "Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într- un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".

● Complicii lui Dragnea au fost trimişi în judecată pentru încălcarea prevederii Legii nr. 3/2000 a referendumului (Articolul 55): "Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani".

Alte prevederi încălcate

● Legea 3/2000 (Articolul 37/2): "Participantul la referendum îşi va exprima voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila "Votat" numai în unul din cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale".

● Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului (Articolul 3): "Alegerile parlamentare în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului".

Articolul 4/3: "Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis".

Articolul 4/4: "Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri".

Articolul 54: "Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani".

 

Telefonul care a ridicat prezenţa

Liviu Dragnea s-a implicat direct în Teleorman, judeţul pe care l-a condus din 2000, unde majoritatea primarilor erau din PSD. Judeţul a avut avut o prezenţă de 70,16%, mult peste cei 50% necesari pentru ca referendumul să fie validat. Într-o discuţie cu actualul deputat PSD, Valentin Gabriel Boboc, fost administrator public în Alexandria, îi cere să aducă oamenii la vot. "Dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe", spunea Dragnea. "Băi ... Vali, văd că Victor (n.r. Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria",era nemulţumit acesta. "Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casă în casă o iau", s-a dat de gol Boboc. Procurorul a remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în Alexandria la închiderea urnelor după aproxi mativ două ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%.

Falsuri demonstrate

Una din probele folosite de Lucian Papici pentru a demonstra falsificarea semnăturilor au fost rapoartele de constatare tehnico – ştiinţifică făcute de Institutul Naţional de Criminalistică din Poliţia Română. Acestea au stabilit, "în mod cert, caracterul fals al semnăturilor respective, iar în alte cazuri concluzia a fost că semnătura depusă la rubrica semnătura titularului de pe lista electorală se deosebeşte de semnăturile originale"


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3843 zile, 14 ore, 29 minute, 59 secunde
Mda, macar de-ar iesi ceva. Eu zic ca cel putin cativa vor cadea, baiatul ala de la Suraia, Vili parca, e candidat 100%.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.