Politică

Mămici reticente la screeningul pentru depistarea la bebeluşi a două afecţiuni congenitale!

Raluca Manolache
6 oct 2013 797 vizualizări
Investigaţia nu este dureroasă pentru cei mici pentru că se recoltează doar două- trei picături de sange din călcai

Screening gratuit pentru depistarea la nou-născuţi a două afecţiuni congenitale, hipotiroidismul şi fenilcetonuria (deficienţă în metabolizarea cerealelor). Şi în maternităţile din Vrancea se derulează, de anul trecut, o campanie gratuită prin care toţi nou-născuţii ar trebui să fie testaţi pentru depistarea din timp a celor două afecţiuni, ce pot avea efecte grave asupra vieţii şi dezvoltării copiilor. Aşa se face că încă din primele zile de viaţă, micuţii sunt supuşi unei analize de sange. Investigaţia nu este dureroasă pentru cei mici, pentru că se recoltează doar două- trei picături de sange din călcai, dar cu toate acestea nu toţi părinţii îşi lasă micuţii testaţi. Aşa se face că evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea arată că, anul trecut, 2.748 de copii din cei 2.980 de copii ce s-au născut în judeţ au fost testaţi. “Testarea noilor născuţi se face în maternitate de către personalul medical, în a II-a sau a III-a zi de viaţă şi, opţional, în a doua săptămană de viaţă. Nou născutul este testat prin colectarea catorva picături de sange de la nivelul călcaiului pe o hartie de filtru specială. După uscare, proba se trimite la DSP, de unde se expediază către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. Fiind un program de sănătate nou introdus de către Ministerul Sănătăţii, nu a existat întotdeauna înţelegere din partea mamelor, care, în numeroase situaţii, au refuzat recoltarea analizelor. Este important de ştiut că diagnosticarea şi ulterior tratamentul precoce dau şanse mari pentru un prognostic bun. Nedescoperirea la timp şi lipsa tratamentului poate duce la disfuncţionalităţi ale organelor, retard fizic şi mental şI, în unele cazuri, chiar la deces. Şi în cursul anului 2013 ne-am lovit de opoziţia mamelor în a permite recoltarea analizei de la noii lor născuţi. Trebuie să menţionăm că, în cele mai multe cazuri, nou-născuţii cu astfel de afecţiuni par perfect sănătoşi la examenul clinic, iar în familie nu există antecedente. Considerăm extrem de important faptul că refuzul mamei poate tranforma un copil nou-născut într-un bolnav cronic”, spune dr. Alin Lazea, de la DSP Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.