Politică

Ambasada SUA: DNA, instituţie vitală

Ziarul de Vrancea
4 oct 2013 2755 vizualizări
Numirile în funcţii să se facă prin proceduri corecte

Ambasada SUA la Bucureşti precizează, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că Statele Unite împărtăşesc obiectivul Guvernului român de asigurare a independenţei justiţiei, DNA fiind de o importanţă vitală şi susţin ca numirile în funcţii în instituţie să fie făcute prin proceduri corecte.

Ambasada SUA: DNA, instituţie vitală. Numirile în funcţii să se facă prin proceduri corecte (Imagine: Shutterstock)

Misiunea diplomatică precizează că este "esenţial" ca numirea înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care au "o importanţă crucială", să fie "rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei".

"Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinţia să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect", se mai arată în răspunsul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care îşi exprimă "admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă" a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru.

Totodată, Ambasada subliniază că SUA, în calitate de aliat NATO şi partener apropiat, "împărtăşesc obiectivul Guvernului României de asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei", iar "Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi".

Reacţia Ambasadei SUA survine după cea a ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, care a îndemnat, joi, la abţinerea de la orice comentarii şi interferenţe "în politicile Procuraturii Generale".

"Ar trebui cu toţii să ne abţinem de la orice fel de comentarii şi în special de la interferenţe în politicile Procuraturii Generale", a precizat Matthijs van Bonzel, la solicitarea MEDIAFAX.

Ambasadorul olandez a punctat "rolul crucial al independenţei Procuraturii" şi a reamintit că România şi-a luat un angajament în a respecta această independenţă în cadrul MCV.

"Independenţa şi profesionalismul Procuraturii Generale sunt cruciale pentru punerea în aplicare a statului de drept, la care România s-a angajat în cadrul MCV, ca ţară membră a Uniunii Europene şi ca stat membru al Consiliului Europei. Independenţa şi profesionalismul pot evolua doar dacă sunt respectate de noi toţi, a subliniat van Bonzel.

În ultimele zile, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici şi a adjunctului său, Mariana Alexandru.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seară, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

"Am mai văzut o chestie, când veneam încoace...Nu ştiu cine a fost demis. Papici, marele băsist, morărist, macoveist (...) Propaganda asta a lui Macovei şi toţi macoveiştii. Dom'le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate. Şi Băsescu îşi termină mandatele. Ce facem, îl ţinem şi pe Băsescu, şi pe Papici, şi pe Morar, că moare ţara fără Papici, Morar şi Băsescu? Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi de-ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă Băsescu - a avut două mandate, amândouă de trei ani, şase ani. Aşa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate. I s-a terminat mandatul, stă şi el procuror simplu, că nu l-a născut şef", a afirmat premierul.

"Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?", s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: "S-a terminat şi dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul?".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1, că nu îl mai "girează" pe premierul Victor Ponta pentru că "a încălcat grav" pactul de coabitare şi "s-a băgat cu bocancii în justiţie".

"Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi mai ales s-a băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele Băsescu a declarat, joi, că se gândeşte la ruperea pactului de coabitare.


www.mediafax.ro

 

 

 

Reacţia Ambasadei SUA după SCANDALUL REVOCĂRII procurorului Papici:

ÎNLOCUIRILE SĂ SE FACĂ DUPĂ PROCEDURI CORECTE şi CONSULTĂRI

 \

Foto: Octav Ganea // Mediafax

  Ambasada SUA a transmis un punct de vedere în urma sandalului inscat pe maginea revocării procurorului Lucian Papici şeful secţiei I a DNA. Ambasada SUA susţine că înlocuirea şefilor de secţie din DNA trebuie realizată în urma unor proceduri de consultare între procurorul şef al DNA, ministrul Justiţiei, CSM şi preşedenţie.

Redăm mai jos comunicatul integral al Ambasadei SUA:

"În calitate de aliat NATO şi partener apropiat, Statele Unite impărtăşesc obiectivul guvernului României de  asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi.

Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei. Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinţia, să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect"

Procurorul Lucian Papici, cel care a condus în ultimii şase ani secţia I a DNA, a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea, după care a fost revocat din funcţie. Din 23 septembrie, Lucian Papici conducea secţia prin delegare. Această delegare a fost propusă de şeful DNA, Codruţa Kovesi, şi aprobată de procurorul general Tiberiu Niţu. După ce dosarul lui Dragnea a fost finalizat, procurorul general a considerat că delegarea lui Papici trebuie să înceteze. De asemenea, Niţu a dispus revocarea delegării de pe funcţia de adjunct a secţiei I a procuroarei Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase.

În acelaşi timp Ministrul Justiţiei a transmis la Consiliul Superior al Magistraturii că propunerile sale pentru funcţiia de şef al secţiei I a DNA şi adjunct sunt Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Ministrul Justiţiei a trimis cele două propuneri fără a se consulta cu procurorul şef al DNA. De altfel surse din Ministerul Justiţiei au declarat pentru gândul că anterior acestui episod conducerea DNA i-a indicat ministrului Robert Cazanciuc că potrivită să conducă secţia I a DNA este Mariana Alexandru iar Lucian Papici ar putea fi numit adjunct. Astfel existând şi o continuitate pe dosarele existente.

Prima încercare de înlăturare a procurorului Lucian Papici

Înainte ca mandatul procurorului Lucian Papici să expire, conducerea DNA a transmis ministrului Justiţiei că o soluţie pentru secţia „Dosare grele” ar fi ca la CSM să fie propusă şefă Marian Alexandru, iar adjunct, Lucian Papici. Adică să se facă rocada între cei doi. Mariana Alexandru a fost până ieri adjuncta lui Lucian Papici.

Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au explicat pentru gândul că ministrul Cazanciuc nu ar fi agreat deocamdată această variantă. În schimb, ministrul ar fi dorit să îl propună pentru conducerea secţiei pe procurorul Gheorghe Bocşan. Această informaţie nu a fost însă confirmată oficial. Ministrul Justiţiei nu a răspuns solicitărilor gândul de a clarifica această situaţie. Procurorul Gheorghe Bocşan, contactat de gândul, nu a dorit să comenteze acest aspect.

Gheorghe Bocşan a fost procurorul care a anchetat iniţial dosarul vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a dus ancheta până la un punct. Dosarul a fost preluat de către procurorul şef, Lucian Papici.  Surse judiciare au relatat pentru gândul că Gheorghe Bocşan ar fi dorit să închidă dosarul lui Liviu Dragnea, exact după ce USL a câştigat alegerile parlamentare. Ministrul Robert Cazanciuc nu a mai oficializat propunerea. Asta însă înainte ca procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi să solicite delgarea până în decembrie a lui Lucian Papici.

Episodul 2: Eliminarea procurorilor Papici şi Alexandru

Miercuri, 3 octombrie, opinia publică a aflat că dosarul Dragnea a fost finalizat. Asta, în termeni procedurali, înseamnă că procurorul de caz, adică Lucian Papici, a scris rechizitoriul, l-a semnat şi l-a transmis mai departe către procurorul ierarhic, adică şeful DNA, Codruţa Kovesi. Potrivit proceduri, atuncii când un procuror face un dosar, după ce îl termină, rechizitoriul dosarul trebuie să fie contrasemnat şi verificat de procurorul ierarhic. Acestă informaţie a ajuns la jurnalişti şi a fost publicată în jurul orelor 16.

Tot miercuri la ora 17, adică la mai puţin de o oră, procurorul general, Tiberiu Niţu informează DNA că i-a revocat pe Lucian Papici şi Mariana Alexandru. Niţu a dispus ca pe funcţiile celor doi să fie delegaţi Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Niţu a decis înlăturarea lui Papici de la şefia secţiei I fără să o consulte le Codruţa Kovesi. Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie prevede că delegările în cadrul DNA sunt propuse de şeful instituţiei şi aprobate de procurorul general.

Ponta l-a pus sub acuzare pe Papici pentru "băsism"

Explicaţia premierul Victor Ponta prentru eliminarea lui Lucian Papici de la şefia secţiei "Dosare grele" de la DNA a fost aceea că acesta este "băsist".

"Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a spus Ponta la România TV.

Acuzaţia lui Ponta demontată de Comisia Europeană

În toate rapoartele Comisiei Europene, DNA a fost lăudată. Niciunul dintre rapoartele comisiei nu reţine că DNA a făcut dosare la comandă politică. Mai mult CE a constat că DNA a investigat politicieni din toate partidele importante. "DNA a continuat să cerceteze şi să aducă în faţa instanţei cu succes dosare de corupţie. Numărul condamnărilor definitive pronunţate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante", se arată în raportul pe justiţie al CE

Explicaţia lui Tiberiu Niţu, contrazisă de proceduri

Procurorul general a explicat într-un comunicat public că l-a revocat pe Lucian Papici şi Mariana Alexandru pentru că Ministrul Justiţiei a trimis la CSM alte două nume de procurori care să fie numiţi pe funcţii. Adică Robert Cazanciuc a propus ca, pentru viitorii trei ani, şecţia I a DNA să fie condusă de procuroarea Iuliana Bendeac şi, ca adjunct, Viorel Cerbu. Prin urmare, Niţu susţine că Alexandru şi Papici au fost revocaţi pentru a face loc celorlaţi doi, Cerbu şi Bendeac, care ar putea să fie numiţi după selecţia de la CSM.

Acestă expicaţia nu se susţine, deoarece regulamentul DNA prevde clar că şefii de secţie sunt delegaţi numai la propunerea procurorului şef al DNA. Or, în cazul de faţă, Kovesi nu a făcut o asemenea propunere. De altfel, nu există un argument juridic pentru care delegarea lui Pappici şi Alexandru să fie revocată. Propunerile MJ mai trebuie să fie avizate de CSM şi apoi de preşedintele Traian Băsescu. Delegarea lui Lucian Papici putea să fie menţinută fără probleme până în momentul în care ceilalţi doi procurori erau numiţi oficial prin decret prezidenţial.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
GIM, acum 3848 zile, 10 ore, 33 minute
La ce trai să sperăm, dacă... "politica" este departe de "democraţie"? http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=9064#p9064
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.