Politică

PNL blochează descentralizarea lui Dragnea

Ziarul de Vrancea
1 oct 2013 1153 vizualizări
Ministrul Stroe: "România e o ţară sărăcuţă. Ce s-ar întâmpla când avem morţi, răniţi şi 7 centre de comandă?"

 

La doar câteva zile după ce premierul Liviu Dragnea a dat un ultimatum PNL, cerând tranşarea situaţiei din USL, tensiunea creşte din nou în Uniunea Social Liberală. Ministrul liberal al Internelor, Radu Stroe, se opune proiectului descentralizării pus pe hârtie de Liviu Dragnea şi transmis liderilor locali din teritoriu spre consultare.

"România e o ţară sărăcuţă, imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla într-o situaţie ca asta când avem morţi, răniţi şi 7 centre de comandă. Statul nu poate funcţiona în felul acesta", s-a justificat el.

Înainte ca ministrul să se declare public împotrivă, MAI a transmis, printr-un comunicat, că proiectul lui Liviu Dragnea nu a ajuns ţi la Interne, minister care are rezerve faţă de trecerea poliţiei locale în subordinea primăriilor şi care "nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României".

Gândul a prezentat, în exclusivitate, proiectul de ordonanţă pregătit de Liviu Dragnea pentru descentralizare.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea, chiar dacă deranjat că proiectul său legislativ a apărut în gândul, şi-a asumat astăzi documentul, susţinând că este de acord cu toate prevederile care au fost prezentate de gândul.

Ce spune MAI

Ministerului Internelor nu susţine proiectul descentralizării transmis de către vicepremierul Liviu Dragnea spre consultare în teritoriu.Potrivit unui comunicat de presă, acesta nici nu ar fi fost transmis MAI care ar fi trebuit să fie co-iniţiator.

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă la care se face referire nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator. MAI apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale. Referitor la această temă, în ceea ce priveşte descentralizarea unor componente ale Poliţiei Române, conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului. În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României", se arată în comunicatul MAI.

Dragnea: Tot ce este scris acolo eu susţin fără niciun fel de rezervă

Aşa cum a prezentat gândul, vicepremierul Liviu Dragnea a recunoscut astăzi că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

"Nu a fost o circulară pe care am trimis-o eu în teritoriu. Sunt câteva luni de când împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, primari de comune, oraşe municipii şi preşedinţi de CJ lucrăm împreună la un pachet de legi, printre care şi Legea descentralizării", a spus Dragnea.

El a precizat că a colectat la Ministeul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice toate solicitările primarilor şi le-a dat forma unui proiect de lege, pentru că erau solicitări legate de principii.

"Le-am pus (propunerile, n.r.) într-o formă de proiect de lege şi le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o aşa prin ţară cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor, n.r.), punctual, la cele patru asociaţii, să se uite pe forma finală, să se uite şi la ce au propus ceilalţi, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual şi alte adăugiri şi să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL şi, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru", a spus Dragnea.

"Ce m-a surprins pe mine foarte tare - de ce primarii au înţeles că trebuie să se consulte şi cu specialiştii de la «Gândul»? Asta nu am înţeles. Ştiu că-s foarte buni specialişti în administraţie şi în descentralizare acolo. Nu am înţeles de ce au dat-o. Dacă, într-adevăr, îşi doresc descentralizare, pe care eu mi-o doresc foarte tare şi premierul o doreşte foarte tare, trebuia să iasă public cu acest proiect după ce îl finalizăm. Suntem în plin proces de elaborare a acestui proiect de act normativ", a mai spus Dragnea.

El a arătat, însă, că este de acord cu prevederile din proiectul de lege apărut în "Gândul".

"În principiu, sunt de acord. E o dezbatere, mie îmi convine, tot ce este scris acolo eu susţin fără niciun fel de rezervă, pentru că sunt lucruri în care cred de ani de zile şi sunt lucruri născute din imperfecţiunile legislaţiei care ne-au afectat sau afectează în continuare funcţionarea administraţiei locale", a mai spus el.

"Încă aştept o întâlnire cu colegii din PNL"

Dragnea a precizat că încă aşteaptă o întâlnire cu liberalii pe tema descentralizării. 

"Nu dau eu ultimatum. Aştept în mod firesc să avem o întâlnire cu colegii din PNL care se ocupă de administraţie publică. Am avut o discuţie inclusiv pe amendamente la câteva legi în domeniul administraţiei publice. Aştept zilele astea să se întâmple ceva. Încă aştept, pentru că este un proces legislativ care nu mai poate fi întârziat foarte mult", a spus Dragnea.

El a arătat că, dacă România va reuşi în 2013 să finalizeze proiectul de lege privind descentralizarea şi regionalizarea, atunci va intra în noul exerciţiu financiar 2014-2020 ca o ţară aşezată modern şi eficient.

"Dacă nu intrăm în acest an cu aceste două legi, anul viitor este puţin probabil să mai sperăm că o să mai adoptăm asemenea legi, când o să avem două scrutine electorale. Asta înseamnă că mai pierdem şapte ani de zile. Eu îmi fac datoria să spun lucrul acesta. Cine blochează, cine frânează să înţeleagă ce efecte negative produce României", a subliniat Dragnea.

În documentul obţinut de gândul,  în care se prevede modificare a nu mai puţin de 21 de acte normative, se precizează clar ce atribuţii vor fi cedate de la centru către teritoriu - către Consiliile judeţene, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primari.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

Cele mai importante modificări:

1. în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tot în subordinea CGMB trece şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

4.Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Judeţene în raza cărora se află.

5. Plajele cu destinaţie turistică vor fi administrate de consiliile locale.

 

www.gandul.info

 

 

 

Iohannis îi spulberă speranțele lui Dragnea:

"Regionalizarea nu se va face nici anul acesta, nici anul viitor"

 

După ce președintele executiv al PSD Liviu Dragnea a dat un ultimatum liberalilor pentru a-și prezenta un punct de vedere privind regionalizarea până pe 15 octombrie, prim-vicepreședintele Klaus Iohannis a afirmat că regionalizarea nu se va face nici în acest an, dar nici în 2014.

"Regionalizarea administrativa nu se poate face fara modificarea Constitutiei si e extrem de putin probabil ca acest lucru se va face in acest an sau anul viitor. E nevoie de mai mult de o discutie pe unde e capitala regiunii. Chestiunea poate fi corelata cu fondurile europene, dar asta e mai putin important", a mai spus Iohannis.

CITIȚI ȘI:


www.evz.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.