Politică

Băsescu: Nu-l văd pe Crin Antonescu preşedinte anul viitor.

Ziarul de Vrancea
29 sep 2013 825 vizualizări
Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie

 

Preşedintele Traian Băsescu consideră că PSD va avea candidat la prezidenţialele de anul viitor. Şeful statului evită să fie tranşant în privinţa unei intrări în cursă a lui Victor Ponta, însă spune că nu îl vede pe Crin Antonescu preşedinte.

 "Nu-l văd pe Crin Antonescu preşedinte anul viitor. (...)  Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidenţiale? Este o declasificare a partidului", a spus preşedintele.

Scenariul privind eşecul liderului PNL a fost susţinut de Băsescu prin faptul că există o serie de probleme care alimentează, în plan inernaţional, sentimentul că în România este instabilitate. În primul rând este vorba, a spus şeful statului, de "neîncrederea că avem un stat de drept consolidat". A doua problemă ar fi cea referitoare la revizuirea constituţiei, iar a treia "hârjoana din alianţă, motivată de alegerile prezidenţiale". Cu toate acestea, a spus preşedintele, o eventuală rupere a USL ar avea efecte negative majore. "Pentru România cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesneşte", a comentat el.

Întrebat dacă îl vede pe Victor Ponta candidând, Băsescu a răspuns că nici premierul, nici Antonescu nu reprezintă "ceea ce ar trebui pentru România". "Nu am pe cineva să spun acest om e bun să fie preşedinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roşia Montană şi habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro", a comentat şeful statului.

Cât priveşte coabitarea cu Ponta, Băsescu a spus că "pactul e acolo. Funcţionează comunicarea instituţională". Şeful statului a precizat că ultima oară când a vorbit la telefon cu premierul a fost de ziua acestuia, însă alte subiecte nu au fost abordate.

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul special al primei ediţii din noul sezon “După 20 de ani”, duminică, începând cu ora 10.00, la ProTv. După ora 11.00, interviul a continuat şi a fost tramis  LIVE VIDEO pe gandul.info şi stirileprotv.ro. 

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU:

Despre Roşia Montană- Mi-e foarte greu să mă pronunţ tehnic pe subiectul Roşia Montană, dar sunt un susţinător al exploatării resurselor. Sunt convins că dacă eu m-aş pronunţa, cel puţin 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în aceată chestiune Roşia Montană, aşa cum este programată acum. Asta nu înseamnă că nu îmi voi face datoria şi nu voi încerca să informez concret despre acest subiect.

- Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar obligaţia mea e să am o atitudine neutră.

- E o abordare mincinoasă că Proiectul Roşia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. A doua - cianurile. Problema majoră este ţinută în sloganul ne otrăvim cu cianură.

- Proiectul e viabil financiar din punct de vedere al preţului aurului.

- Dacă acest proiect va fi declanşat va fi opeprat de Gold Corporation.

- A treia minciună este ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur. Dacă este ceva ce ne dăunează enorm e minciuna guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc şi Ungureanu. În planul de negociere erau alte condiţii: ce este obţinut din procesare se procesează în România şi dreptul prioritar de achiziţie al BNR. Dacă Gold Corporation este cinstit nu ştiu de ce l+ar deranja dacă BNR.

Despre poteste: Aici este un protest curat, acolo este unul fabricat.

- Azi dimineaţă am luat de pe Google informaţii despre rezervele de aur ale statelor. România are 4,7 grame pe cap de locuitor.

-Guvernul trebuie să ia decizia finală.

- Nu exclud un referendum pe Roşia Montană.

- Protestele sunt şi la adresa clasei politice.

- Nu m-am întâlnit cu acţionarii de la Roşia Montană. Roşia Montană este un subiect pentru structurile de informaţii.

- Este timpul să se iasă din demagogie. Dacă de acolo iese un partid curat este binevenit.

Despre gazele de şist: Eu mai am un an şi câteva luni de mandat, nu voi apuca când de va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică.

-Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României.

- Pactul de coabitare e acolo. Funcţionează comunicarea instituţională. Cu premierul am vorbit de ziua lui.

- N-aş închide subiectul Roşia Montană, mai e de zis un lucru: am văzut demonstraţia că nimic de mediu nu se întâmplă, e o minciună. Nu se mai reface mediul aşa cum a fost. Mai e şi cealaltă inovaţie, se taie pădurile, este condiţie să se planteze 1000 de hectare. Este un proiect care va afecta mediu, dar relieful nu va mai fi aşa cum a fost. Cei patru munţi care vor fi retezaţi: doi sunt retezaţi din perioada comunismului.

- Nu m-am întâlnit cu acţionarii de la RMGC, dar am avut discuţii cu directorul român Tănase. Nu sunt discutatate: procesarea integrală a aliajelor din aur şi argint în România şi dreptul BNR de a fi primul cumpărător.

- Nu ştiu dacă lui Boc i-a fost frică de daunele de imagine. Cred că a fost o uşurare pentru el că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună da proiectul Roşia Montană. Eu am fost un susţinător al proiectului până am văzut falia care se creează în societate. Dacă eu mă aşez pe una din baricade cine va media.

-Bătălia acum este cianuri-locuri de muncă. Mai e povestea cu multele minereuri preţioase, frate, nu iese niciun minereu din ţară.

- Despre CFR Marfă: Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tertipuri. problema este cum a definit guvernul investitorul strategic, că în CSAT i s-a cerut un investitor strategic. CFR Marfă dacă vrea să fie competitiv trebuie să schimbe vagoane. Nu m-am întâlnit cu Gruia Stoica.

- Până pe 4 octombrie trebuie să depună avansul, de 20 de milioane, dacă îl depune lucrurile merg mai departe. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe.

- Economia gâfâie din puctul de vedere al funcţionării societăţilor. Guvernul Ponta nu a făcut excese, dar face ce nu trebuia făcut: pregăteşte eşecul anilor viitori, taie de la investiţii. Tot timpul s-a tăiat de la investiţii, 2,5 miliarde până acum.

- Ne pregătim de o intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Investiţiile străine au scăzut cu 30%.

- Companiile sunt secătuite. Sistemul bancar dacă le creditează le creditează în condiţii anti-economice.

- Am trecut pe excedent în contul curent. Nu este bine că este semnalul că nu vin investiţiile străine.

-Probabil voi rămâne în politică şi o să iau vorbele preşedintelui Iliescu "voi ieşi din politică cu picioarele înainte". Mă voi implica, nu voi fi preşedinte de partid.

- România nu ar trebui să mai ajungă în situaţia de a tăia salariile.

- Pentru tăierea salariilor, nu au cum să te ierte vreodată. Ca om politic, poţi să-ţi reproşezi lucrul ăsta sau nu. Nu mi-l repreşez pe fond. Mi-l reproşez profund pentru modul în care am făcut-o, am făcut-o brutal. Nu ascund că precipitatarea a fost că nu voiam să schimbe mandatul, să mărim cota unică.

- Acum, aş zice delegaţiei FMI, bine, mai stăm trei zile şi m-aş duce la televiziuni. Am vrut să rezolv problema cu Fondul, că nu vrem să mărim cota unică şi CAS.

Despre USL: Pentru România cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesneşte.

-Nu-l văd pe Crin Antonescu preşedinte anul viitor. Prima problemă e legată de statul de drept, acum neîncrederea este că avem un stat de drept consolidat. A doua: confirmarea prin proiectul de Constituţie. A treia problemă pe care o avem: hârjoana din alianţă, motivată de alegerile prezidenţiale.

- Ponta şi Antonescu - niciunul din ei nu este ce ar trebui României. Nu am pe cineva să spun acest om e bun să fie preşedinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti Roşia Montană şi habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro.

- Eu m-am urcat în trebul anticorupţiei. A fost fraudă electorală, s-a întâmplat ceva cu un număr important de voturi în calculator. Ţepele erau justiţia.

- Dacă vor fi dosare după ce îmi termin mandatul, mă voi duce în faţa procurorului şi în faţa instanţei.

Despre maidanezi: Legea ar trebui să se numească legea Ionuţ. Dacă iubeşte câinele, ia-l acasă. legea Marinescu instituie o protejare excesivă a câinilor împotriva oamenilor.

-Ponta-Antonescu: Unul dintre ei va fi în turul doi. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidenţiale. Este o declasificare a partidului. Când PDL a fost cel mai mare, s-a dus singur şi a câştigat în 2009.

PDL sunt un partid ţapăn, au aceeaşi boală ca PSD în structurile interne. De aici şi Mişcarea Populară care din păcare nu se poate crea cu măicuţe. Nu regret mesajul de adio pentru PDL.

-Despre torţionari: Dincolo de regim, umilinţa a fost treaba lor şi chinul până la moarte a celui care avea dosar politic. Trebuie să compară în faţa legii, trebuie să rămână fără pensie.

- Eu n-am avut o suprapune perfectă faţă de comisia care a redactat acel raport. Dacă justiţia poate încadra în orice articol de Cod Penal sau drept internaţional activitatea de a omorî a celor care aveau alte opţiuni decât partidul Comunist să o facă.


În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a cerut  Guvernului să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament, apreciind că actul normativ conţine prevederi neconstituţionale. Şedul statului a susţinut că există riscul amplificării tensiunilor în societate şi a prelungirii lor, dar şi al unei legi care să fie declarată neconstituţională în final. "Cred că soluţia corectă pentru premier e să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii, iar după o lună jumătate-două am afla că legea e neconstituţională", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că premierul Victor Ponta trebuie să-şi asume responsabilitatea într-un astfel de moment. "Ponta trebuie să scape de laşitate ca să fie prim-ministru, trebuie să renunţe la şmecherii", a comentat Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu şi-a schimbat punctul de vedere faţă de exploatarea de la Roşia Montană, însă nu vrea să fie considerat partizanul niciuneia dintre tabere.  El a apreciat  că a trata subiectul Roşia Montană în paradigma "locuri de muncă versus cianuri" este greşit.

"Nu pot să nu observ că toată disputa e legată de două abordări, amândouă incorecte: unii susţin locurile de muncă, alţii că nu trebuie făcute pentru că cianurile o să ne otrăvească pe toţi. Cred că din propriile resurse putem crea locuri de muncă şi venituri la buget prin reluarea mineritului acolo unde avem resurse metalifere", a spus şeful statului.

"Ponta e mai puţin inteligent ca Năstase"

Băsescu a trecut în revistă mai multe prevederi ale legii transmise de Guvern în Parlament, pe care le-a calificat drept neconstituţionale, similare în mare parte cu observaţiile făcute de Ministerul Justiţiei. "Jurisprudenţa CCR e clară, nu permite în baza articolului 1, alineatul 4, ca legislativul să dedice legi unei firme", a spus şeful statului, avertizând că, dacă legea va ajunge pe masa sa spre promulgare o va trimite la Curtea Constituţională.

Băsescu a pus pe seama incompetenţei modul în care un astfel de proiect a ajuns în Parlament. "Este o lege pe care băieţii de la Roşia Montană Gold Corporation i-au dat-o lui Şova. Şova a luat-o frumuşel, i-a spus şefului lui «Ia uitaţi ce lege am făcut, şeful, să trăiţi, rupem gura târgului». Iar şeful lui, bucuros că se mută răspunderea de la el la Parlament, a spus «E bună». Şi Ponta e jurist, nu e inginer, ca mine. (...) E exact stilul de guvernare a lui Adrian Năstase, cu legi, să se acopere. E acelaşi mod de guvernare, numai că Ponta e mai puţin inteligent ca Năstase", a mai spus şeful statului.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.