Politică

Odobeştiul sub cupa excavatoarelor regimului comunist

Valentin Muscă
27 sep 2013 3006 vizualizări
Urbanizarea începută în anii ’60 a transformat Odobeştiul într-un oraş nou, iar visul ideologilor regimului comunist în parte s-a împlinit. Puţine edificii publice şi private au rezistat sistematizării din epoca industrializării forţate a târgului liniştit de sub Dealul Şarba.

Printre acestea, clădirea Primăriei, Casa Georgescu – actuala Bibliotecă, Casa Cureţeanu – Dispensarul, clădirile Regimentului X Putna – actualul Spital, Casa Giurgea (Apostu), Casa Untu (Pogorevici) şi încă o duzină de imobile pe cale de dispariţie. Tânăra generaţie cu greu îşi poate imagina că în Centrul Civic al localităţii exista odinioară un alt centru, cu zeci de magazine şi dughene, cu un Bazar plin de comercianţi, o cofetărie recunoscută pentru delicatesurile sale, un cinematograf în care filmele rulau de dimineaţa până seara târziu, iar alături cârciumile erau pline cu negustori şi mocani, iar mititeii nu se răceau niciodată. Pentru a salva memoria unei lumi dispărute sub cupele excavatoarelor, se află în lucru un album cu lumea de altă dată şi edificiile care împodobeau Odobeştiul interbelic. Din nefericire, rapida sistematizare a oraşului din perioada ’60 – ’80 i-a luat prin surprindere pe podgoreni, ocupaţi mai mult cu problemele personale decât cu salvarea imaginii clădirilor care erau demolate una după alta. Imaginea alăturată arată un oraş în care fuseseră deja ridicate blocurile de pe strada Ştefan cel Mare şi pe latura de apus clădirile oraşului interbelic aşteptau resemnate rândul pentru a fi demolate. Printre acestea, splendidul templu Coral al Comunităţii Evreilor din Odobeşti şi vechiul cinematograf „Victoria”, locul unde în acei ani erau în vogă filmele indiene, „Vandana” şi „O floare şi trei grădinari”. Ca lumea de ieri să fie cât mai obiectiv curprinsă într-un album cu Odobeştiul de altă dată, cei care posedă fotografii vechi sunt rugaţi să telefoneze la nr. 0237.676.545, pentru ca aceste imagini să întregească încercarea de salvare a memoriei unei comunităţi desfigurată, la propriu şi la figurat, de sistematizarea comunistă. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.