Politică

Documentele PROIECTULUI ROŞIA MONTANĂ, prezentate de Şova şi Ponta

Ziarul de Vrancea
12 sep 2013 859 vizualizări
Dan Şova, după ce a spus că va vota "Da": "Cred că acest proiect corespunde condiţiilor de mediu şi ar trebui făcut"

Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, prezintă documente şi explicaţii legate de proiectul minier de la Roşia Montană, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 14.00. Întâlnirea fusese iniţial programată pentru ora 13.00. Gândul a prezentat principalele declaraţii.

 

 

Cei doi oficiali au spus că vor fi desecretizate toate documentele legate de exploatarea de la Roşia Montană, cu excepţia licenţei de exploatare, care este clasificată drept confidenţială. Premierul Ponta a prezentat însă principalele date ale licenţei: durata licenţei este de 20 de ani, din 1999 până în 2019. Redevenţa este de 2%, ea a ajuns la 6% şi această schimbare a redevenţei se poate face doar prin lege. Litigiile vor fi soluţionate de Camera Internaţională de Arbitraj de la Viena.

Cei doi au pus la dispoziţia presei documente din care reiese care sunt sumele investite la Roşia Montană de RMGC, care sunt obligaţiile băneşti ale statului în cazul în care acest proiect nu se realizează şi care sunt sumele renegociate în noul proiect de lege, faţă de contractul iniţial cu Gabriel Resources.

Dan Şova a precizat că, spre deosebire de contractul negociat cu Gabriel Resources, proiectul de lege actual stabileşte clar care sunt obligaţiile RMGC pentru protecţia mediului şi a patrimoniului cultural de la Roşia Montană, fixează participaţia statului în firmă la 25%, fără posibilitate de modificare, precum şi introduce interdicţia de a exploata alte metale în afară de aur şi argint.

UPDATE Licenţa de exploatare emisă de guvernul României  în 1999 are gradul de secretizare confidenţial, însă eu consider că pot să fac publice anumite aspecte, a spus Victor Ponta.

Durata licenţei este de 20 de ani, din 1999 până în 2019. Redevenţa este de 2%, ea a ajuns la 6% şi această schimbare a redevenţei se poate face doar prin lege. Litigiile vor fi soluţionate de Camera Internaţională de Arbitraj de la Viena.

Investiţiile făcute de Roşia Montană Gold Corporation la Roşia Montană se ridică până acum la 550 de milioane de euro.

Obligaţiile de mediu şi protecţia patrimoniului, pe care România trebuie să le acopere, dacă nu se face proiectul, se ridică la 480-500 de milioane de euro.

Dan Şova va prezenta şi semnăturile şi avizele de pe proiectul de lege.

"Nu are sens să luăm decizia politică înainte să aibă loc dezbaterea", a spus Victor Ponta.

"Pe mine nu mă interesează ce câştigă o firmă privată, pe mine mă interesează doar ce câştigă şi ce pierde statul român", a mai spus Victor Ponta.

Dan Şova a precizat că Gabriel Resources va da statul român în judecată la instanţele internaţionale pentru că nu este lăsată să facă această investiţie în România, lucru care încalcă tratatele internaţionale.

"Statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă", a spus Şova.

"Am obosit să dau explicaţii despre mama mea. Vă pun la dispoziţie un document emis pe 31 ianuarie de RMGC în care am solicitat să se prezinte dacă există vreun raport contractual. Au dat această dezminţire", a răspuns Dan Şova la întrebarea legată de legătura mamei sale, avocată, cu RMGC.

"Este foarte normal, dacă nu avertizezi, să ne trezim peste câţiva ani cu nişte oameni care să ne acuze că nu i-am informat. Întotdeauna într-o investiţie sunt bani investiţi şi venituri nerealizate", spune Dan Şova.

"Eu cred că acest proiect corespunde condiţiilor de mediu şi ar trebui făcut. Cred că senatorul Şova va spune Da", a spus Şova.

Investiţia necesară la Roşia Montană, pentru realizarea proiectului minier, este de 1,9 miliarde de dolari.

"Nu poate fi dată o hotărâre de Guvern care să conţină normele pe care le conţine legea. În legea de aici sunt norme primare, nu secundare. În licenţa de exploatare dată în 1999 nu există nicio prevedere legată de conservarea patrimoniului cultural, a comunităţii de la Roşia Montană. În noua lege sunt prevederi foarte clare. Se stabileşte prin lege participarea statului de 25%, peste care nu se poate trece. S-a tot vorbit de diverse metale rare la Roşia Montană. Prin lege, este interzisă exploatarea altor metale în afară de aur şi argint la Roşia Montană", a mai spus Şova.


ŞTIREA INIŢIALĂ. Cele mai multe documente legate de proiectul de la Roşia Montană au fost desecretizate încă din 2011, pe site-ul Ministerului Economiei, însă unele acte adiţionale la licenţa de exploatare nu sunt încă publice.

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat la începutul acestei săptămâni că proiectul de lege privind Roşia Montană trebuie respins de Parlament, pentru că nu a fost dezbătut suficient. Senatul, prima cameră sesizată de Guvern, a dat deja avize negative acestui proiect.

Cu toate acestea, cei care au promovat proiectul de lege în Guvern au fost chiar premierul Victor Ponta şi miniştrii săi, de la PSD şi PNL. Ei nu şi-au asumat însă legea, alegând să paseze această responsabilitate Parlamentului.

Premierul şi membrii Guvernului au ignorat de asemenea observaţiile juriştilor de la Ministerul Justiţiei şi de la Consiliul Legislativ, care au avertizat că proiectul de lege conţine foarte multe prevederi neconstituţionale şi inadvertenţe juridice.

După declaraţiile politice de la Bucureşti, compania canadiană Gabriel Resources a ameninţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată statul român, pentru încălcarea unor tratate internaţionale privind investiţiile, în cazul în care proiectul de lege privind Roşia Montană este respins de Parlament. Compania a evaluat despăgubirile pe care le-ar putea cere la maximum 4 miliarde de dolari.

Premierul Victor Ponta a avertizat de asemenea că firma va da România în judecată, evaluând despăgubirile care ar putea fi cerute la 2 miliarde de euro. Totuşi, acelaşi premier a declarat că va vota împotriva acestui proiect, pe care el însuşi l-a promovat în Guvern.

Începând cu 1 septembrie, mii de persoane au demonstrat în ţară, în special în Bucureşti şi în Cluj, cerând retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană. La sfârşitul săptămânii trecute, numărul protestatarilor atinsese zeci de mii în întreaga ţară, cu peste 10.000 de oameni care au protestat în Bucureşti.

Circulaţia şi centrul Capitalei au fost blocate în fiecare seară timp de peste 10 zile de către protestatari. Acest lucru a fost posibil pentru că factorii politici au decis să permită acest lucru, ordonând jandarmilor să nu intervină, a explicat pentru gândul ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. Motivul invocat de acesta a fost faptul că protestele au fost "ultra-civilizate".

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.