Politică

Opoziţia îl acuză pe Ponta că joacă viitorul ţării la bursa de aur

Ziarul de Vrancea
10 sep 2013 1095 vizualizări
Protestul împotriva exploatărilor aurifere cu cianuri de la Roşia Montană a luat o pauză la Focşani, dar spiritele politice răman încinse u deputatul Secară susţine că premierul Ponta ar fi trebuit să-şi asume răspunderea în cazul Roşia Montană, nu să paseze votul în Parlament u la randul său, Laurenţiu Roşca a făcut sondaj pe Facebook pentru a şti cum să voteze în Parlament, for care a respins ieri proiectul minier

Presiunea străzii sau conştiinţa proprie? O întrebare care se naşte în cazul exploatării resurselor de la Roşia Montană, din judeţul Alba, şi al respingerii proiectului de către Parlamentul Romaniei. Deputaţii au votat, în majoritate, împotriva exploatării zonei. Printre cei care s-au opus se numără şi deputaţii de Vrancea. Parlamentarul PNL de Mărăşeşti, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, înaintea votului din plen, a iniţiat un sondaj despre oportunitatea deschiderii acelor exploatări, pe contul său de Facebook. Deşi rezultatele nu sunt la vedere, Ţigăeru susţine că cei care s-au pronunţat au fost, în procent covarşitor, împotriva proiectului de la Roşia Montană, ceea ce a determinat şi votul său negativ din plen, de luni. “25% au fost pentru pornirea lor, în timp ce 75% dintre participanţi au dat un vot negativ. Majoritatea celor care şi-au argumentat votul negativ a spus că se opune înstrăinării resurselor statului român. Exploatarea resurselor de la Roşia Montană de către o companie de stat nu este, în acest moment, o soluţie. Statul a dovedit, şi nu de puţine ori, că nu este un bun administrator. În plus, există şi anumite prerogative ale Uniunii Europene care limitează investiţiile statelor membre în companii cu capital majoritar de stat, trendul impus pentru aceste societăţi fiind de privatizare. Însă, nu rezultă că trebuie să acordăm derogări de la multe legi unei companii străine, mergând chiar până la a o împuternici să facă exproprieri în numele statului. Aurul rămâne bine conservat în Munţii Apuseni până în momentul în care tehnologia va fi destul de avansată, astfel încât exploatările se vor putea face, poate chiar de o companie cu capital românesc, fără a se pune în pericol vieţile oamenilor şi mediul înconjurător”, a spus Laurenţiu Ţigăeru Roşca.  Proiectul a trecut rapit prin Parlament, fără nici un fel de dezbateri.

El Doraro-ul Romaniei are nevoie de slujbe, dar şi de protecţia mediului

Din partea Opoziţiei, deputatul PDL Florin Mihail Secară, consideră că premierul PSD Victor Ponta trebuia să îşi asume o decizie, acuzandu-l că a pasat responsabilitatea Parlamentului, aşa cum a făcut şi cu privatizarea CFR Marfă, trimisă la Consiliul Superior de Apărare a Ţării. „Avem un guvern laş, fricos, iresponsabil, care joacă la bursa de aur viitorul acestei naţiuni. Premierul Victor Ponta nu are curajul să îşi asume vreo decizie, trimiţand proiectul Roşia Montană la Parlament, tot aşa cum, pentru a scăpa de responsabilităţi, a trimis contractul de privatizare a CFR Marfă la CSAT”, spune Secară. De asemenea, deputatul susţine că înţelege îngrijorările ecologiştilor, aşa cum înţelege că în Munţii Apuseni este nevoie de locuri de muncă. Secară consideră că în proiectul Roşia Montană nu există transparenţă decizională. „Revenind la El Dorado-ul Romaniei, ca principiu sunt de acord cu îngrijorările celor care protestează împotriva proiectului de exploatare prin cianurare a resurselor aurifere de la Roşia Montană. Tot aşa, sunt de acord că locuitorii Munţilor Apuseni au nevoie de locuri de muncă. Dar proiectul trebuie dezbătut cu cărţile pe masă. Din păcate, pană în acest moment nu am destule elemente care să îmi risipească îngrijorările legate de mediu. În acelaşi timp, nu pot să nu remarc lipsa de transparenţă a deciziilor, suspiciunile de corupţie lansate în spaţiul public, iresponsabilitatea şi incompetenţa actualului Guvern”, adaugă deputatul PDL de Adjud. În ciuda opoziţiei actuale a Parlamentului, chestiunea în cazul Roşia Montană este departe a fi încheiată. (Iulia CREŢU)

Protestul din Piaţa Unirii a luat o pauză

Protestul împotriva exploatărilor aurifere cu cianuri de la Roşia Montană a luat o pauză la Focşani, chiar dacă abia a început luni seară, la opt zile după declanşarea marilor proteste din ţară. Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” din Focşani a lansat o invitaţie pe reţeaua de socializare Facebook prin care chema vrancenii interesaţi de protecţia mediului şi nu numai „să protesteze paşnic, între orele 18.00 şi 20.00, împotriva exploatării zăcămintelor aurifere folosind tehnologia cu cianuri”. Aseară, mai puţin de cinci focşăneni au venit la protest. Totuşi, organizatorii au promis că se vor mobiliza la sfarşitul săptămanii pentru a pune şi Focşaniul pe harta oraşelor cu spirit civic. Se pare că unii dintre protestatari s-au temut de perspectiva unor amenzi aplicate de Jandarmerie sau Poliţie, în condiţiile în care oamenii legii au legitimat toate persoanele prezente la protestul spontan de luni seară. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.