Politică

Crin Antonescu ii felicita pe manifestantii impotriva proiectului de la Rosia Montana si anti-maidanezi: Un semn de civism

Ziarul de Vrancea
8 sep 2013 620 vizualizări
As merge pe o comisie mixta Senat -Camera pentru Rosia Montana. Proiectul poate trece intr-o luna

 

  Presedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a felicitat duminica seara, intr-o emisiune la Digi 24, pe cei care ies in strada zilele acestea, in semn de protest atat fata de proiectul minier de la Rosia Montana  cat si fata de problema cainilor comunitari. "In primul rand ii felicit pentru ca o fac. Indiferent de tema pentru care iesi din strada, cata vreme o faci pasnici, e un semn de civism", afirma presedintele Senatului. El a adaugat ca in ceea ce priveste proiectul de lege privind Rosia Montana, exista mai multe variante, insa el ar merge pe "a doua varianta, in sedinta birourilor reunite sa constituim o comisie mixta, Senat ¬ Camera Deputatilor, in scopul de a deschide dialogul cu cei care manifesta in strada, care au pozitii in mediul online, care in presa au pledat intr-un sens sau altul."

Crin Antonescu a remarcat faptul ca sunt multi oameni tineri care participa la protestele din ultima saptamana, dar ca nu este relevanta varsta sau numarul celor prezenti in strada si nu conteaza cine initiaza o astfel manifestatie, ci cine se alatura, "pentru ca arata un fond de nemultumire". El a adaugat ca ia foarte in serios aceste manifestatii in semn de protest, indiferent daca e vorba de o suta de participanti intr-o zi sau doua mii in alta.

In ceea ce priveste traseul proicetului de lege privind Rosia Montana in Parlament, Crin Antonescu a explicat ca "Formal, proiectul de lege privind Rosia Montana este trimis Senatului, ca prima camera sesizata, la Biroul Permanent, maine, va urma cursul normal, va fi trimis Comisiei de administratie publica, cu avize, cum e nromal. Sau, a doua varianta, in sedinta birourilor reunite sa constituim o comisie mixta, Senat ¬ Camera Deputatilor, in scopul de a deschide dialogul cu cei care manifesta in strada, care au pozitii in mediul online, care in presa au pledat intr-un sens sau altul. Merg spre a doua varianta, pentru ca permite aceasta discutie publica, transparenta si dialog. Voi pleda pentru o durata rezonabila, scurta, nu pentru cantonarea in discutii nesfarsite. Pe proiectul la rigoare, daca se lucreaza intens si membrii comisiei se dedica, cred ca intr-o luna sa treaca si de Camera Deputatilor".

Potrivi acestuia, din punct de vedere politic, va exista o consultare fiind important sa existe o pozitie clara: "Nu doresc ca PNL sa se fofileze, sa dea un raspuns care sa nu supere pe nimeni. Vrem sa luam act de toate datele problemei, inclusiv impactul public, pentru ca astfel de proiecte genereaza reverberatii profunde in societate. Iau in serios riscul neincrederii, mai ales acum. Au fost acuzatii cu totul nefericite intre premier si presedinte despre eventuala mita in legatura cu acest proeict. A fost un dans al acuzatiilor, un soi de razbunari, cu totul nefericita chestiunea. Daca Traian Basescu este un partizan al proiectului Rosia Montana nu trebuia sa se preteze la un mic joc electoral, ci sa fi spus: da, hai sa se faca proiectul."


Crin Antonescu si-a mentinut punctul de vedere exprimat saptamana trecuta ca, in cazul in care proiectul Cabinetului Ponta nu are avizul Ministerului Justitiei, el nu poate intra in dezbaterea parlamentara: "Din punct de vedere formal, daca nu exista un aviz, el nu putea fi luat in discutie. Avizul exista. Avizul exista, asa cum il cunoastem, cu foarte multe observatii si cu foarte multe solicitari de modificare, praactic, a unor lucruri esentiale in acest proiect."

"Si cred ca, tocmai pentru ca vine din partea Guvernului, trebuie sa luam in calcul, cei din majoritate cel putin, care ne sustinem Guvernul si avem incredere in avizele lui, trebuie sa luam in dezbatere - ca proiectul nu trebuie sa iasa asa cum a venit, chiar daca iese asa cum a venit de la Guvern, toate aceste observatii", a afirmat Crin Antonescu.

Presedintele Senatului a comentat si declaratia ministrului Mediului, Rovana Plumb, spunand ca nu poti sa dai avizul, ca ministru, dupa ce documentul trece de Parlament: "Nu ti-l mai cere nimeni, Dupa ce s-a hotarat in Parlament, pleaca la promulgare sau, in fine, in fata Curtii Constitutionale, nu mai cere nimeni aviz. (...) Presupun ca este expresia unei ezitari in fata presiunii majore asupra acestui proiect, care se face din toate directiile, dar asa ceva nu exista, ca sa spun si eu ca ardelenii."

Crin Antonescu a subliniat chiar ca, pentru acest proiect putea fi luata o decizie guvernamentala, pentru ca nici nu necesita neaparat un proiect de lege.

Presedintele Senatului a mai spus ca ca nu este o idee buna sa se organizeze un referendum pe aceasta tema, subliniind ca nu face aceasta declaratie pentru a-l contrazice pe Traian Basescu, care a lansat aceasta posibilirate. "Dupa parerera mea, asemnea decizii trebuie sa fie comunicate bine, trebuie sa evite o asemenea scindare sau o respingere populara, publica, majora, dar trebuie asumate de catre cei care guverneaza. Eu va spun ca, in principiu, asta este o decizie guvernamentala, nici nu necesita neaparat un proiect de lege. Se putea face si fara un proiect de lege. Dar, pentru o mai puternica sustinere, poate sa vina si in Parlament. Pentru ca sunt foarte multe lucruri tehnice, nu le poti supune referendumului. Referendumul vine, in general, cu lucruri mari (...) nu cu chestiuni in care sa calculam cota de cianura, participatiile statului, sa calculam cat e redeventa si cat e in alte tari. Referendum, pe o asemenea speta e o cheltuiala inutila si nu e necasara."

www.HotNews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.