Politică

Oprescu a stabilit întrebarea de la REFERENDUMUL din 6 octombrie privind eutanasierea câinilor maidanezi

Ziarul de Vrancea
5 sep 2013 1053 vizualizări
Antonescu îi desfiinţează planul: „E mai logic ce spune Băsescu”.

Primarul General, Sorin Oprescu, a stabilit, la şedinţa cu primarii celor şase sectoare, organizarea unui referendum în data de 6 octombrie la care bucureştenii vor trebui să răspundă dacă acceptă sau nu eutanasierea câinilor fără stăpân care nu au fost adoptaţi. Anterior, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, la Cluj, că nu este de acord cu organizarea unui referendum în Bucureşti pe tema câinilor vagabonzi, spunând că acest demers "nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor", fiind clar că oamenii vor să nu mai existe câini pe străzi. "Îmi spun o părere personală, ca simplu cetăţean şi locuitor al Bucureştiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini - şi mă număr printre iubitorii de câini - nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Şi atunci, la ce să fac referendum?", a spus Antonescu

Foto:gandul.info

UPDATE 15:05 Sorin Oprescu a decis formula prin care va consulata cetăţenii. "Întrebarea pe care o vom propune spre aprobare  este: 'Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân capturaţi pe domeniul public şi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege'? Tremenul prevăzut de lege este 7 zile. Răspunsurile sunt Da sau nu", a spus Oprescu. Decizia privind organizarea referendumului va fi luată în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de mâine.

Oprescu a mai spus că activitatea de prindere a câinilor fără stăpân "va începe cu potenţial crescut săptămâna viitoare". Potrivit acestuia, în ultimul an au fost sterilizaţi 6512 câini maidanezi în Bucureşti - 3305 în adăposturile din Mihăileşti şi Pallady, iar 3327 în cabinetele veterinare.

Potrivit acestuia, până la organizarea referendumului, municipalitatea va continua campania de sterilizare, potrivit legilor în vigoare.

Referendumul ar urma să fie organizat pe data de 6 octombrie.

UPDATE 14.40 Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a declarat la sfârşitul discuţiilor cu Sorin Oprescu că el a propus şi solicitat Guvernului ca să dea o OUG privind completarea actualei legi în vigoare pentru a se permite eutanasierea câinilor bolnavi şi agresivi. "Bugetul pentru menţinerea unui câine într-un adăpost este foarte mare", a spus el.

La rândul său, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că "primarii sectoarelor 1 - 6 sunt castanierii de serviciu" şi a cerut să aibă putere de decizie în privinţa câinilor. El a afirmat că vrea să organizeze un referendum pentru ca locuitorii din sectorul 4 să decidă în privinţa câinilor, dar că nu se ştie "dacă acesta va fi luat în seamă de legislativ", în lipsa unei legi aferente. Întrebat care este părerea lui personală despre câini, primarul Piedone a spus că o va face doar "la o bere" pentru că nu vrea să influenţeze cetăţenii.

UPDATE 12.34 În acelaşi sens, organizaţia PDL Bucureşti a catalogat referendumul propus de Sorin Oprescu drept inutil, dând dovadă de laşitate, şi anunţând că se vor opune în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Totodată, liderul PNL se declară mai degrabă de acord cu varianta propusă de Traian Băsescu, respectiv adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apreciind că astfel "măcar o luăm pe o cale".

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, precizează că s-a ajuns în situaţia în care eutanasierea pare a fi singura cale de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân, apreciind că băieţelul ucis de maidanezi "a murit din cauza oamenilor, şi nu din cauza câinilor".

"Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar în situaţia practică, mă tem că nu avem cum să rezolvăm această problemă, nu avem logistica, fondurile, pentru că s-au pierdut atâţia ani, pentru că ea se putea rezolva. Acum, mă tem că suntem siliţi să recurgem şi la eutanasiere, cu durere în suflet... Această tragedie - copilul acesta a murit într-un mod atât de îngrozitor din cauza oamenilor, nu din cauza câinilor", a afirmat Antonescu.

Sorin Oprescu se întâlneşte astăzi cu primarii de sector să discute despre maidanezi

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, miercuri, că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia", precizând că a convocat o şedinţă de îndată a CGMB pentru vineri.

Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia", iar "referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).

Primăria Capitalei are un buget de 18, 6 milioane de lei pentru maidanezi. Pe ce a cheltuit ASPA banii. Doar 170.000 de lei s-au dat în 2013 pentru sterilizarea câinilor

Astfel, referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie.

Potrivit edilului-şef al Capitalei, referendumul va avea o singură întrebare, respectiv "Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân - n.r.)?".

Sorin Oprescu a mai spus că, dacă bucureştenii se vor pronunţa la referendum pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, atunci el va putea "pune presiune" pe parlamentari, în vederea adoptării unui act normativ "cum vrea poporul", legat de această problemă.

Întrebat cum va vota la referendum, primarul general nu a dorit să răspundă, rezumându-se să spună că va vota. El a adăugat că va spune cum a votat după referendum.

Citeşte şi Câini şi oameni

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.