Politică

Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au DEMISIONAT din Parlament pentru a pleca la Parlamentul European

Ziarul de Vrancea
3 sep 2013 1536 vizualizări
Liberalii Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din calitatea de deputaţi, anunţul fiind făcut marţi, în plenul Camerei, de preşedintele forului legislativ, Valeriu Zgonea.

 Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig ar urma să preia cele două mandate de europarlamentar rămase vacante după ce doi dintre deputaţii liberali în PE au preluat funcţii publice în România, susţin surse liberale.

Ovidiu Silaghi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

UPDATE: Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig ar urma să preia cele două mandate vacante în PE ale PNL - surse

Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig ar urma să preia cele două mandate de europarlamentar rămase vacante după ce doi dintre deputaţii liberali în PE au preluat funcţii publice în România, susţin surse liberale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că secretarul general al partidului, Eduard Hellvig, va prelua unul dintre mandatele de europarlamentar rămase vacante după ce doi dintre deputaţii liberali în PE - Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu - au preluat funcţii publice în România.

"Unul dintre ei (liberalii care vor ocupa locurile vacante ale PNL în Parlamentul European, n.r.), unul dintre europarlamentarii noi pentru scurta perioadă rămasă este secretarul general, Eduard Hellvig", a declarat atunci Antonescu, răspunzând unei întrebări.

PNL trebuie să desemneze înlocuitori în PE pentru Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu, după ce aceştia au preluat în România funcţiile de preşedinte al CNAS, respectiv de ministru al Transporturilor.

Luni, conducerea Camerei Deputaţilor decisese să trimită Comisiei juridice cererea procurorului general în privinţa urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Urmare a demisiei lui Silaghi din Parlament, nu mai este necesară aprobarea de către Camera Deputaţilor a declanşării urmăririi penale a acestuia.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat, în 19 august, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de PICCJ.

Faptele reţinute în sarcina lui Silaghi au fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), precizează sursa citată.

Şeful DNA a cerut în aceeaşi zi procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor", s-a precizat într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Compania aeriană Blue Air a lansat, în luna iunie 2012, două curse noi cu plecare din Satu Mare spre Torino -Cuneo şi Veneţia, operate cu o frecvenţă de două zboruri pe săptămână. Cursele dus-întors au fost active pe perioada orarului de vară, respectiv 4 iunie - 27 octombrie 2012.

Operatorul low cost a făcut parte, alături de constructorul Romstrade şi alte companii, dintr-un grup de firme controlat de omul de afaceri Nelu Iordache. Firma Airline Management Solutions, înfiinţată în luna aprilie de patru acţionari români, a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligaţii de 28 milioane de euro.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, decizia nefiind definitivă. În 19 august, Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar".

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, "între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă".

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.