Politică

Interviul pentru Adevarul preluat de B1 TV al lui Traian Basescu

Ziarul de Vrancea
2 sep 2013 3178 vizualizări
Traian Basescu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana? Posibil referendum odata cu europarlamentarele / Nu stiu care ar trebui sa fie candidatul dreptei la prezidentiale, Crin Antonescu si Ponta sunt dezastre pentru Romania

 


  Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Adevarul preluat de B1 TV, ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. Basescu a spus ca trimiterea de catre Guvern a proiectului in Parlament este o "lasitate", si a comparat stilul lui Victor Ponta cu cel al lui Adrian Nastase. Basescu i-a calificat pe Crin Antonescu si Victor Ponta drept "dezastre" pentru Romania, si l-a intrebat pe premier: "Ponta, citi bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana"? Referitor la coagularea dreptei politice, Basescu a spus ca momentul optim pentru aceasta va fi " a doua zi dupa alegerile europarlamentare, si a sustin fuziunea intre partidele de dreapta, si nu alierea lor. Basescu a avansat si un scenariu pentru Siria si influenta asupra Rusiei, care ar putea cere Transnistria drept compensare pentru eventuala pierdere a bazei sale militare din Siria.



Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu

Despre discriminarea copiilor romi:
TB: In mod categoric, exista si o discriminare nedeclarata - aceasta este prima cauza. Dar a doua cauza este chiar cultura familiei rome. De multe ori nu isi trimit copiii la scoala si nu vad importanta capitala pentru soarta viitoare a copilului pentru a merge la scoala, mai bine merge cu tata si mama in Italia, mai bine merge in intersectie sa gaseasca niste bani, sau sunt folositi pentru de toate ca urmare a vointei familiei.

Poate o sa spun un lucru care o sa genereze dezbatere. am un fin tigan. L-am botezat cind eram primar general. Unul din numele lui e Traian. Familia nu l-a dus la scoala, marea drama este ca sunt doctori care ii dadeau scutiri pe cate 30 de zile 

Eu l-am apreciat foarte mult pe Cioaba pentru ca tot timpul i-a indemnat sa mearga la scoala si sa se crestineze. Nu conteaza ca sint ortodocsi, penticostali, important e sa fie crestini si sa aplice macar trei din cele 10 porunci. Daca nu avem grija sa educam acesti copii vom avea probleme pe forta de munca. A neglija educarea acestor minoritati va reprezenta un cost enorm de platit pe viitor

 

Care considerati ca va fi principala vulnerabilitate in relatiile internationale?

TB: Principala vulnerabilitate a viitorului este scaderea natalitatii. Peste generatii nu ne vom putea asigura propria dezvoltare. A doua vulnerabilitate poate fi legata de educatie si cercetare. Nu as vrea sa contrazic ce am spus mai inainte, educatia in liceele teoretice este la un nivel acceptabil. Marea noastra problema este invatamantul universitar, daca vorbim de crearea elitelor. In acest sector cea mai mare vulnerabilitate este cercetarea; fara cercetarea aplicata, cea care se transfera imediat in industrie, in economie, Romania nu va fi competitiva

 

Despre viitorul presedinte al Romaniei:

TB: Si eu ma intreb cine paote fi noul presedinte. Inteleg ca in acest weekend Crin Antonescu s-a autointitulat presedinte. El nu e candidat, ci presedinte. E specific dezbaterilor din zilele astea cind fiecare se autointituleaza rege etc. Antonescu este un dezastru, Victor Ponta este un dezastru pentru Romania - si imatur si pregatit intotdeauna sa minta. Exista oameni de calitate in Opozitie: Monica Macovei, Catalin Predoiu, Elena Udrea care creste in sondaje, dar nu poti identifica presedintele. Dar nu disper, nici eu cind am candidat nu se vedea presedintele

 

Despre dreapta romaneasca:

TB: Dreapta se va uni. Ea nu e atit de naiva cum pare. Marea problema a liderilor dreptei, asa farimitata cum e, e ca nu pot pune inca degetul pe viitorul candidat la presedintie. Cred ca momentul optim pentru unificarea dreptei e a doua zi dupa europarlamentare. Au nevoie sa gaseasca liderul pe care sa-l sustina. Eu nu-l stiu, ca daca l-as sti l-as spune public. Exista un numar de oameni cu alura prezidentiala. As face un test extrem de dur.

 

Putem avea un presedinte femeie?

TB: Eu stiu doua femei care-i bat pe Victor Ponta si Crin Antonescu in dezbateri publice: Monica Macovei si Elena Udrea. Depinde ce masinarie le pui in spate. Eu sper ca partidele de dreapta sa fuzioneze, nu sa repete faramitarea din CDR. Eu le spun liderilor dreptei: creati un partid nou, dar mare. Singurul care nu poate fuziona este PNTCD, are o istorie prea adanca ca sa il amesteci intr-un partid nou.

 

Despre USL:

TB: O majoritate de 70% care este dominata de ordonante de urgenta, care nu isi asuma o reviziuire in favoarea tarii a Constitutiei. Ei privesc la intereseul lor. Este o majoritate foarte slaba, este mai slaba decat cea pe care o avea Boc, pentru ca liderii USL sunt foarte neomogeni in aspiratii. Sunt mai puternice fortele interne, ale baronilor, decat forta liderilor de a servi interesul national. Victor Ponta a fost o speranta pentru mine; pe urma mi-am dat seama ca este si mincinos, si corupt.

In timpul Guvernului Tariceanu am mai facut o afirmatie care redevine valabila: coruptia a ajuns pe masa guvernului. Coruptia la nivelul ministrilor, la secretari de stat, guvernul Boc nu a avut atati corupti cati a avut "cel mai cinstit guvern". Eu nu spun ca acea coruptie de sub guvern nu a functionat sub Boc, a functionat, dar nu la acest nivel.

De ce nu reuseste romania sa atraga fonduri UE?
TB: Marea problema este in calitatea functionarilor care lucreaza in zona fondurilor europene. Orice am spune, fie ca sunt cei care valideaza lucrarile partiale, fie ca sunt cei care aproba proiectele, fie ca sunt cei care proceseaza facturi, sunt foarte slab pregatiti. Toate se sparg in capul ministrului, el este responsabilul politic, dar calitatea si incorectitudinea functionarilor din structuri este slaba si de multe ori sunt si corupti. Vinovati sunt ministrii. Acolo unde ministrii au fost suficient de relaxati ca sa nu politizeze acest aparat au absorbtie buna, cei care l-au politizat au absorbtie foarte proasta.

 

Siria: este posibila o interventie militara cu fregatele?

TB: Categoric nu. Statele Unite pun problema unei interventii chirrugicale, pe infrastructuri militare ale Siriei, Romania nu poate interveni, asta nu insemana ca nu vom fi soldari cu ei, pentru ca nici Romania nu poate acepta ideea folosirii gazelor toxice de lupta.

Problema este unde ne duce o astfel de interventie. Sunt diverse abordari ale statelor din jurul Siriei, Turcia vrea o interventie directa la sol, Iordania va fi solidara, Israelul are alte obiective. Pentru ca SUA programeaza o interventie de 2 zile pentru diminuarea capacitatii armatei siriene de a utiliza gaze toxice. Va riposta Damascul sau nu? Dupa parerea mea va riposta. Ce se intampla daca Damascul va lovi unul dintre distrugatorele americane? Cum va reactiona Hezbollahul?. Avem riscul generalizarii, de aceea eu am spus prudenta.

Un ultim scenariu: cade guvernul Assad si actualul Front de eliberare nationala vine la putere. Cu care din sectiuni, cu Al-Qaida? Ce se intampla cu influenta rusilor odata cu caderea lui Assad? Explodeaza Orientul Mijlociu. Mai ramane Rusia cu singura sa baza militara din Mediterana de est?

Unde se va recompensa Federatia Rusa ca si pierdere de prestigiu? Pai dupa Kosovo (declararea independentei Kosovo, la care Rusia s-a opus categoric) s-a compensat in Georgia. Ce ar fi cel mai indemana acum? Transnistria.

Lucrurile sunt mult mai complicate, de aceea am cerut prudenta. Declaratiile copilaresti ma deranjeaza. La fel de bine se poate intampla ca Assad sa nu reactioneze, sa incaseze rachetele. Nesanctionarea Damascului poate duce la folosirea lor in afara granitelor pentru ca s-au folosit si nu au fost sanctionati. Este extrem de complicat, daca am sti ca Sua lanseaza 200 de rachete, Damascul nu raspunde si in 2 zile s-a terminat, ne-ar fi foarte usor.

 

Vi se pare ok decizia lui obama de a trimite la congres?
TB: Ma tem ca am fost unul din putini lideri care din primul moment am zis prudenta. Franta, Marea Britanie, SUA au ajuns in Parlamentele nationale cu aceasta decizie.

 

www.HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.