Politică

Primarii vranceni se răscoală împotriva Guvernului Ponta

Mihai Boicu
23 aug 2013 2074 vizualizări
Asociaţia Comunelor din Romania (ACoR) susţine că perioada de 15 luni sub conducerea lui Ponta este o “deziluzie generală”, într-un document trimis Guvernului. Acesta a fost aprobat şi de primarii din Vrancea. Aceştia solicită ca impozitul agricol să intre la bugetele locale, pentru dezvoltarea localităţilor. Primarii ameninţă cu proteste şi neimplicarea în referendumul pentru Constituţie şi alegerile pentru Parlamentul European

Asociaţia Comunelor din Romania, organizaţie ce reuneşte aproximativ 2.900 primari de comune, a trimis Guvernului o scrisoare de protest adoptată de primari la şedinţa Adunării Generale din 29 iulie. Nemulţumirile sunt foarte mari, iar primarii ameninţă să treacă la proteste şi la “boicotarea” alegerilor pentru Parlamentul European. “Suntem la aproape 15 luni de la schimbrea guvernării din 7 mai 2013 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, domnul Victor – Viorel Ponta şi, deziluzia este generală”, se arată în documentul adoptat de primari, în marea lor majoritate de la PSD şi PNL. Printre cei care au înmanat scrioarea Guvernului şi apoi s-au întalnit cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a discuta despre banii localităţilor s-a numărat şi Vasile Vatră, primarul Gugeştiului, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Comunelor. “Următorul pas este ca pană pe 27 august domnul prim ministru să ne invite la o discuţie sau ne transmită un punct de vedere. În cazul în care nu ne dă niciun răspuns, ACoR a hotarat ca fiecare filială judeţeană să meargă la Palatul Victoria cu 30 de primari”, a spus Vasile Vatră.

Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale primarilor este legată de impozitarea agricultorilor, deoarece banii merg doar la bugetul central, iar localităţile nu primesc nimic. “Varianta cea mai bună şi cea mai avantajoasă este ca impozitul pe venit şi impozitul pe teren să devină o singură taxă şi să rămană la primărie. Eu ca sa mă dezvolt, trebuie să iau bani de undeva. Dacă tot ai băgat această taxă - care este o povară, pentru că oamenii plătesc chiar dacă nu se face nimic  - măcar să rămană la bugetul localităţii”, a afirmat primarul Gugeştiului. 

Oprişan e cu primarii împotriva lui Ponta 

Aleşii locali mai sunt nemulţumiţi de legea pajiştilor, de intrarea în insolvenţă a primăriilor, reducerea cheltuielilor în administraţie care ar accentua decalajul faţă de oraşe. Primarii vor să fie şi mai bine remuneraţi pentru activitatea lor. Aceştia solicită ca banii obţinuţi din amenzile aplicate pentru neasigurarea locuinţelor să rămană la bugetele locale. O altă mare problemă ridicată de ACoR este cea a incompatibilităţii, pentru că aleşii vor să poată reprezenta autorităţile în entităţile subordonate consiliilor locale şi care deservsc interesele comunităţii. ACoR ameninţă cu măsuri dure, în cazul nesatisfacerii doleanţelor, care merg pană la “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”. Vasile Vatră spune că demersurile primarilor din Vrancea sunt înţelese şi chiar aprobate de Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din Romania, ştiindu-se că acesta îşi conduce primarii cu mană de fier şi aceştia nu ies din cuvantul lui. “Protestul făcut de Asociaţia Comunelor este făcut în acceptul UNCJR. Dl preşedinte este informat de aceste probleme, cunoaşte această situaţie şi este interesat să se dezvolte comunităţile locle. Dacă avem bani atunci şi dumnealui scapă de presiunea nostră. Ne-a spus că “este problema dvs, suntem de acord cu ce aţi propus, să vedem dacă vă răspunde primul ministru, dacă este nevoie voi merge să vă susţin””, a declarat Vasile Vatră, primarul de la Gugeşti. 

Ponta crede că primarii vor să-l şantajeze

Documentul redactat de Asociaţia Comunelor prin care măsurile Guvernului sunt criticate reprezintă o formă de şantaj legată de problema incompatibilităţii aleşilor locali care fac obiectul sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), şantaj care însă nu va funcţiona, afirmă premierul Ponta. "Eu am înţeles acel document ca o formă de şantaj pentru problema ANI. Sunt lucruri care nu se pot face, pentru că orice lege am adopta nu se aplică pentru trecut, pot fi găsite soluţii juridice doar pentru viitor", a spus Ponta la postul B1 TV. El a adăugat, ironic, dacă nu cumva primarii s-au supărat şi atunci când Executivul a decis să acopere de la bugetul de stat corecţiile financiare impuse de Comisia Europeană pentru nereguli identificate la proiecte locale.(Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.