Politică

Un document pentru neliniştea USL

Ziarul de Vrancea
21 aug 2013 2361 vizualizări
"Nu ne vom mai implica pentru mobilizarea cetăţenilor la vot. La 15 luni de la preluarea puterii DEZILUZIA ESTE GENERALĂ”

 

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a realizat cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, “deziluzia ste generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat “Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale” în care critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor. Marţi după amiază, reprezentanţii ACoR au venit să depună Protestul la Guvern şi s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

"Astăzi (n.r. - ieri) la Bucureşti se depune adresa de înaintare a Protestului cu semnăturile celor 40 de filiale judeţene ale Asociaţiei Comunelor din România. Apoi se aşteaptă între trei şi cinci zile răspunsul premierului cu privire la întâlnirea pe care a solicitat-o Asociaţia Comunelor", a declarat pentru gândul prim-vicepreşedintele ACoR, Mariana Gâju.

Cei din ACor, asociaţie din care fac parte peste 2.800 de primari de comune, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, ameninţă că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest. Printre acestea, “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţie, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă. ACor este condusă de primarul din Vulca-Băi, judeţul Dâmboviţa, care a candidat ca independent la alegerile locale din 2012. Prim-vicepreşedinte este Mariana Gâju, primar PSD în Cumpăna, judeţul Constanţa.

“Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, Domnul Victor-Viorel PONTA, şi, DEZILUZIA ESTE GENERALĂ!”, se arată în începutul „Protestului” semnat de Asociaţia Comunelor din România, care a fost înaintat premierului Ponta.

În documentul citat, se precizează că „printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României”, asistăm la „subminarea capacităţii administrative a comunelor”.

Prima problemă: banii către teritoriu

Primarii de comune se plâng că prin Ordonanţa Guvernului 8/2013 privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole” se prevede că „impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”.

Mai mult, primarii de comune protestează la Guvern că, deşi ei încasează impozitele şi riscă să fie percepuţi de cetăţeni drept „încasatori de biruri”, nu primesc şi bani înapoi pentru investiţii.

„Se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale Domnului Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul României, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanţelor Publice. RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MĂSURĂ care ar face caprimarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale”, susţin cei din Asociaţia Comunelor din România.

Primarii de comune cer ca aceste impozite să fie încasate să „constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale”.

Bătălia pentru patrimoniu

Aleşii locali critică şi Ordonanţa de Urgenţă 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor permanentene, considerând-o „aberantă şi ilogică”.

Primarii se consieră “desconsideraţi în forma cea mai brutală şi înaltă cu putinţă, la nivel de lege”, deoarece nu poate conduce Comisia locală pentru inventarierea terenurilor.

Insolvenţa primăriilor

Asociaţia Comunelor din România acuză Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune.

“De ce criza şi insolvenţa se aplică numai instituţiilor publice locale, iar cele centrale sunt exonerate de această procedură?! ESTE MULT PREA EVIDENTĂ ŢINTA GUVERNANŢILOR! Să arate opiniei publice că tot răul în România pleacă de la primari, acoperind în acest fel pe cei incapabili de a administra treburile publice în interesul cetăţenilor şi care sunt plătiţi, unii chiar regeşte, din aceeaşi bani publici!”, se precizează în Protestul primarilor.

Reducerea cheltuielilor–“comunele sunt condamnate la subdezvoltare prin lege”

În vizorul Asociaţiei Comunelor a intrat şi Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2013 privind reducerea cheltuielilor în administraţia locală.

“Se accentuează decalajul dintre comune şi oraşe, într-un dispreţ total faţă de locuitorii şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, deşi s-a promis, la fiecare întâlnire cu decidenţii din administraţia publică centrală, că această formă de discriminare va fi eliminată. Iată o formă la fel de ABERANTĂ şi ILOGICĂ în ceea ce priveşte viziunea asupra capacităţii administrative a comunelor României, CONDAMNATE LA SUBDEZVOLTARE PRIN LEGE!”, susţin cei din Asociaţia Comunelor.

Evaziunea fiscală – “măsurile preconizate vor duce la creşterea evaziunii fiscale”

O altă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Ponta criticată de reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România este cea care vizează evaziunea fiscală a produselor din sectorul agricol.

Prin ea “se urmăreşte desconsiderarea demnităţii primarului comunei, căci la nivelul comunelor sunt producătorii reali, pe de o parte, iar măsurile preconizate sunt în detrimentul acestor producători şi vor conduce la creşterea evaziunii fiscale şi la descurajarea micilor producători agricoli, pe de altă parte! Este de neînţeles de ce se doreşte crearea unei rupturi între autorităţile administraţiei publice locale şi micii producători agricoli?”, afirmă primarii de comune.

Asigurarea locuinţelor – unde se duc banii

Aleşii locali se plâng şi de faptul că prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, primarii pot da amenzi pentru nerespectarea legii, dar doar 60% se duc către bugetul local, iar 40% către bugetul de stat. “ESTE ÎNCĂ O ANOMALIE!”, afirmă cei din Asociaţia Comunelor.

Marea problemă a administraţiei locale – INCOMPATIBILITATEA

La punctul nouă al Protestului Asociaţiei Comunelor din România se regăseşte problema incompatibilităţii.

“Eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”, se arată în documentul înaintat premierului Ponta şi ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc.

Pensii şi salarii mai mari pentru primari

La punctele 10 şi 11 ale Protestului înaintat Guvernului, Asociaţia Comunelor din România vizează reconsiderarea activităţii primarului în sistemul de pensii, dar şi asigurarea unei remuneraţii corespunzătoare.

Ce forme de protest pregătesc primarii

În “Protestul” Asociaţiei Comunelor din România se vorbeşte şi despre alte forme de protest dacă Guvernul nu va reacţia “urgent la cele solicitate”.

Cele mai dure ameninţări pentru partidele politice o constituie “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţie, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”.

ACOR susţine că va sesiza şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale pentru încălcarea autonomiei locale în România, Comitetul Regiunilor, Reţeaua Asociaţiilor de Autorităţi Locale din Sud-Estul Europei, Consiliul Comunelor şi Regiunilor din Europa – CCRE/CEMR, precum şi Organizaţia Mondială a Oraşelor şi Administraţiilor Locale Unite – UCLG. De asemenea, urmează să fie sesizate Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI.

Primarii de comune susţin că pot ajunge şi la forme mai radicale de protest precum grevă.

“Protestul” Asociaţiei Comunelor din România a fost adoptat, în unanimitate, în sesiunea extraordinară a Adunării Generale din 29 iulie 2013.

“Orice om normal îşi pune întrebarea firească: dar de ce oare aceste situaţii se perpetuează de la o perioadă la altă perioadă, de la un guvern la alt guvern? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător: numai aşa autorităţile administraţiei publice locale pot fi marionete în mâna şi în folosul celor care ajung pe „culmile administraţiei”! Astfel, cu precădere primarii comunelor, în loc să-şi îndrepte întreaga lor capacitate pentru punerea în aplicare a unor strategii de dezvoltare economico-socială, pe termen mediu şi lung, stau slugarnic, cu mâna întinsă la cei care, prin intervenţiile lor, pot „picura” ceva resurse pentru îndeplinirea unor proiecte la nivel local, iar atunci când se „picură”, criteriul este strict legat de numărul celor care ar putea să voteze în favoarea celui de pe „culme”. Este limpede că într-o astfel de situaţie nu se poate vorbi de dezvoltare durabilă a colectivităţilor locale, de menţinere în administraţie a unor oameni valoroşi, ci de o dezvoltare arbitrară în folosul şi în interesul unor micimi!”, este avertismentul celor din ACoR.

Cine a participat la întâlnirea cu Ministerul de Finanţe

La întâlnirea de astăzi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe au participat din partea AcoR Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, judeţul Dâmboviţa, Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, Ghiorghe BUTE, primarul comunei Scânteieşti, judeţul Galaţi Vasile Vatră, primarul comunei Gugeşti, judeţul Vrancea; Cornel NANU, primarul comunei Cornu, judeţul Prahova; Marian MUŞAT, primarul comunei Valea Salciei, judeţul Buzău; Mircea VELICA, primarul comunei Izbiceni, judeţul Olt şi Dorinel SOARE, primarul comunei Niculeşti, judeţul Dâmboviţa.

Reprezentanţii AcoR i-au cerut premierului Ponta ca până pe 27 august să aibă o întâlnire la Guvern pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3870 zile, 9 ore, 16 minute, 50 secunde
NINI SAPUNARU,INTRI PE "FINISH"!!!! TE HALESTE ASTA!!!!! ABIA ASTEAPTA!!! si pe ala ALIN TRASCULESCU,l-a ascultat,l-a "lucrat",acum zice mersi ca nu l-a bagat la racoare!!! citeste integral
stroe vasilica, acum 3870 zile, 9 ore, 21 minute, 48 secunde
...VOTAREA SE POATE FACE DIN BIROUL LUI OPRISAN,LA CONSILIUL JUDETZEAN!!! ca si pana acum,judetzul rosu,l-a inrosit MAREAN!! avand BEJ-ul vis-a-vis de biroul sau!!!IL DOARE_N ...DE PAREREA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.