Politică

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi

Ziarul de Vrancea
19 aug 2013 696 vizualizări
Şeful DNA a cerut, luni, procurorului general al Românieri să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte din perioada în care a fost ministru al Transporturilor.

 

"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi  a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală. 

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Premierul Ponta declara, în 13 august, că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca, dacă preşedintele Băsescu respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, să fie înaintată imediat o altă propunere, opinând că probabil îi face un "dosar" celui nominalizat.

Prim-ministrul a arătat că a discutat şi cu Ovidiu Silaghi, iar în cazul în care nominalizarea este respinsă, coaliţia de guvernare va face imediat o nouă nominalizare, care, conform Constituţiei, nu mai poate fi respinsă de preşedinte.

Ponta a spus că liderii USL au luat în calcul posibila respingere a lui Ovidiu Silaghi, dar nu au discutat încă despre persoane concrete pentru o nouă nominalizare.

Întrebat dacă ştie că preşedintele Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat: "Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi".

Întrebat dacă ştie că Ovidiu Silaghi ar fi primit o citaţie la DNA, Ponta a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat acest lucru, probabil Silaghi va fi chemat la parchet înainte de 23 august.

Surse judiciare au declarat că Silaghi ar fi trebuit să fie citat în 21 august să se prezinte la DNA.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 23 iulie, că va lua în 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august, dar această dată pică duminică. El a subliniat că, în consecinţă, va lua pe 23 august o decizie legată de Silaghi.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar".

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, "între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă".

 

www.mediafax.ro

 

 

 

 

DNA cere Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Ponta: Silaghi şi-a retras candidatura pentru Transporturi, vom face altă propunere

 

Cu cinci zile înainte de a expira termenul pe care preşedintele Traian Băsescu l-a impus pentru a-l numi în funcţia de ministru al Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi a primit o veste, nu de la Cotroceni, ci de la DNA. Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a cerut, luni, procurorului general al României să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte din perioada în care a fost ministru al Transporturilor. Silaghi ar fi pretins şi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni în cazul unor contracte.

"Nu am influenţat şi nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad Nadlac deţinut de firmele domnului Nelu Iordache", s-a apărat liberalul, printr-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura la postul de ministru, iar PNL va face o nouă propunere până luni.  Anunţul a fost făcut chiar de premierul Victor Ponta.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor urmează să dea un aviz pe cererea DNA, decizia finală aparţinând însă plenului Camerei Deputaţilor.

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Ovidiu Silaghi drept succesor al lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Preşedintele Băsescu a anunţat că va da un răspuns solicitării pe 23 august, după ce a avut în prealabil o discuţie cu şeful PNL, Crin Antonescu. Preşedintele s-a arătat reticent faţă de propunerea USL, însă a motivat că acest lucru are legătură cu privatizarea CFR Marfă, pe care Victor Ponta, ca interimar la Transporturi ar trebui să şi-o asume.

Ce acuzaţii i se aduc liberalului

Potrivit DNA, Ovidiu Silaghi, care a îndeplinit funcţia de ministru al Transporturilor până în toamna anului trecut, ar fi pretins 200,000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni pe lângă reprezentanţi CNADNR în cazul rezilierii, dar şi a continuării unor contracte.

"Din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", se arată într-un comunicat al DNA.

Fenechiu: S-a înrăutăţit situaţia în Burkina Faso

Reacţiile la cererea DNA nu au întârziat să apară.  Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, pentru gândul, că preşedintele Traian Băsescu nu e străin de acest dosar.

"Sunt convins 100% de faptul că Traian Băsescu cunoaşte în amănunt toate dosarele penale ale politicienilor, încă din faza cercetărilor premergătoare, sunt convins că dacă dacă Ovidiu Silaghi nu era propus pentru a fi ministru al Transporturilor nu se începea nicio urmărire penală împotriva dumnealui, văd cu stupoare cum DNA anunţă public că domnul Silaghi este acuzat că ar fi primit şpagă 200.000 de euro. Mi se pare strigător la cer pentru că astăzi domnului Silaghi i se pune pecetea de şpăgar. Eu mi-aş dori din toată inima ca DNA-ul să funcţioneze cu profesionalism fără să facă justiţie prin mass-media. Traian Băsescu a ştiut de acest dosar şi părerea mea este că şi spune când să li se dea drumul şi când să fie ţinute. S-a înrăutăţit situaţia în Burkina Faso", a declarat Fenechiu, pentru gândul.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, în momentul condamnării sale în "dosarul Transformatorul" la cinci ani de închisoare, că ceea ce i se întâmplă este demn de Burkina Faso.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.