Politică

Crin Antonescu: "Preşedintele Băsescu a cauţionat transformarea României în poligon electoral unguresc"

Ziarul de Vrancea
13 aug 2013 698 vizualizări
Crin Antonescu îl acuză pe Traian Băsescu că a încurajat "transformarea Transilvaniei în poligon electoral unguresc", calificând atacul şefului statului la adresa Budapestei drept "o atitudine provincială". Totodată, liderul PNL susţine că preşedintele ar trebui să-i retragă decoraţia acordată lui Laszlo Tokes.

 

Şeful PNL a susţinut că preşedintele "a susţinut tacit înfiriparea unor formaţiuni extremiste în comunitatea maghiară din România de tipul celei a lui Laszlo Tokes" şi a sprijinit instalarea acestuia din urmă în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

"Transilvania a fost consacrată ca poligon electoral al politicienilor din Ungaria. Băsescu a încurajat acest lucru. A susţinut tacit înfiriparea unor formaţiuni extremiste în comunitatea maghiară din România de tipul celei a lui Laszlo Tokes. A încurajat această situaţie atunci când Tokes Laszlo a fost pus de Viktor Orban vicepreşedinte al Parlamentului European, cu sprijinul europarlamentarilor PDL. Când Traian Băsescu a ajuns în situaţia de a mulţumi public premierului unei altei ţări pentru alegerea ca preşedinte, s-a creat un precedent ca domnul Orban să facă poligon electoral unguresc în România. Traian Băsescu a cauţionat transformarea României în poligon electoral", a spus Antonescu.

El a salutat reacţia MAE şi a liderului UDMR, Kelemen Hunor, faţă de declaraţiile liderului Jobbik, Vona Gabor. 

Crin Antonescu a prezentat un istoric al situaţiilor în care Traian Băsescu nu a avut o reacţie adecvată faţă de declaraţiile şi acţiunile premierului ungar, Viktor Orban.

"Traian Băsescu este singurul şef de stat din istoria modernă care a mulţumit public, fizic, între Viktor Orban şi Laszlo Tokes pentru faptul că a fost ales preşedinte al României. Când Traian Băsescu a ajuns în situaţia fără precedent pentru un şef de stat pentru a mulţumi public pentru alegerea sa ca preşedinte în România şi de cetăţenii români atunci s-a creat un precedent şi un ascendent ca Viktor Orban şi toţi ceilalţi să facă poligon electoral unguresc din România", a spus Antonescu.

Potrivit liderului PNL, declaraţiile preşedintelui Băsescu au fost făcute în scop electoral şi nu reprezintă un răspuns serios de politică externă.

"Ăsta e provincialism, marginalitate, caricatură, ori România merită să se comporte serios, să fie reprezentată serios, să fie tratată serios, să nu mai fie victima alegerilor în alte ţări. Domnul Traian Băsescu nu s-a adresat autorităţilor de la Budapesta, vrea să-i pună la punct, dar nu li s-a adresat încă. S-a adresat ca într-un fel de miting electoral cetăţenilor români scandalizat de declaraţiile unor politicieni maghiari. Ca atitudine de politică externă, în calitate de şef al statului cu cei care doreşte să îi pună la punct nu cunosc nicio reacţie", a subliniat preşedintele PNL.

www.gandul.info

 

   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.