Politică

Atenţie, e cu bani! Schimbările anunţate de Fisc de la 1 septembrie

Ziarul de Vrancea
7 aug 2013 1873 vizualizări
Ultimele noutăţi fiscale: de la 1 septembrie se aplică TVA de 9% la paine, făină de grau şi alte produse de panificaţie u taxarea inversă se extinde la energie electrică şi certificate verzi, iar durata măsurii s-a prelungit pană la sfarşitul anului 2018 u timbrul de mediu se va plăti şi pentru autoturismele dobandite prin partaj, după cum a decis Guvernul Ponta, aşa că dacă aveţi maşini de înmatriculat grăbiţi-vă

Prima zi de toamnă vine cu schimbări care se vor vedea la buzunare. Pe 2 august a fost publicată în Monitorul Oficial Oordonanţa de Guvern 16/2013, prin care s-au modificat Legea 571/2003, OG 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale, societăţile comerciale cu capital de stat şi regiile autonome, precum şi OUG 9/2013, privind timbrul de mediu pentru autoturisme. Potrivit acestui act normativ, “contribuabilii declaraţi inactivi, indiferent de situaţiile care au generat inactivitatea, pot ajusta, în favoarea lor, TVA aferentă achiziţiilor efectuate în perioada în care codul de TVA era invalid, destinate operaţiunilor care urmează a fi realizate după reînregistrare, prin înscrierea sumelor în primul decont de TVA sau într-un alt decont depus ulterior reînregistrării”, se precizează într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. De asemenea, beneficiarii pot deduce TVA aferentă achiziţiilor efectuate de la contribuabilii declaraţi inactivi, indiferent de situaţiile care au generat inactivitatea, atat în cazul achiziţiilor efectuate în cadrul unei proceduri de executare silită, cat şi în cazul achiziţiilor efectuate de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii 85/2006. În altă ordine de idei, persoanele fizice au posibilitatea de a deduce din veniturile din salarii cheltuielile efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ în limita sumei de 300 lei/an, conform OG 99/2006, privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. În ceea ce priveşte contribuţiile sociale obligatorii, plătitorii veniturilor din silvicultură pentru care impozitul se reţine prin stopaj la sursă nu mai au obligaţia să stabilească contribuţia individuală la sănătate.

Din septembrie avem TVA mai mic la paine

De la 1 septembrie se aplică o cotă de redusă de TVA de 9% pentru livrarea următoarelor bunuri: toate sortimentele de paine, precum şi următoarele specificăţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CSPA 1071. La acestea se adaugă făină albă de grau, făină semialbă de grau, făină neagră de grau şi faină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CSPA 1061, triticum spelta, grau comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00 şi secară care se încadrează NC 1001 90 00. În perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2018 se vor aplica măsuri simplicate (taxare inversă) şi pentru livarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, aşa cum este definită la art. 132, alin. a), lit. e), dar şi pentru transferul de certificate verzi, aşa cum sunt definite la art. 2, lit. h, din Legea 220/2008. Taxarea inversă pentru livrările de cereale şi plante tehnice se va aplică pană la 31 decembrie 2018, în loc de 31 mai 2014. Această modalitate de taxare înseamnă o procedură simplificată de plata a TVA, în care nu se mai plăteşte taxa pe tot lanţul de la producători la cumpărători, ci doar de cumpărătorul final. Nemaiexistand TVA pe acest traseu, nu mai este nici evaziune fiscală.
Timbrul de mediu se plăteşte şi la partaj
La societăţile la care statul este implicat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit obţinut de societăţile naţionale, companiile naţionale, societăţile comerciale cu capital de stat şi regiile autonome nu se va mai repartiza pentru acoperirea pierderilor contabile provenite din ajustările cerute de aplicarea IAS 29 “Raportarea financiară în economiile hiperinflaţioniste”. Această pierdere se acoperă din rezervele constituite din profitul net, prime de capital şi capital social. Guvernul a acoperit OG 16/2013 şi portiţele prin care pană acum se putea evita plata timbrului de mediu. Această taxă se datorează şi pentru autovehiculele dobandite prin partaj. În ultimele luni, mii de romani au efectuat partajul voluntar al bunurilor la notar pentru a-şi putea înmatricula maşinile fără plata timbrului de mediu. În plus, după cum a decis Guvernul, de ecotichetul de 12.000 lei/auto nou achiziţionat beneficiază de acum şi persoanele juridice care vor achiziţiona auto electrice noi. Acest ecotichet este acordat celor care cumpără autoturisme electrice, nepoluante, pentru a încuraja comercializarea acestora. Criteriile de eligibilitate, modelul ecotichetului, modalitatea de utilizare şi metodologia de finanţare se stabilesc prin Ghid de finanţare a programului aprobat prin ordin al ministrului mediului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tecuceanu v, acum 3908 zile, 3 ore, 50 minute, 41 secunde
cei de la politie nu vor sa mai inscrie masini inca de luni.cele cu partaj.fac abuz cred.stie careva ceva.spun ca au o circulara interna.e posibil asa ceva?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.