Politică

EUROBAROMETRU. Peste două treimi dintre români nu au încredere în Guvern

Ziarul de Vrancea
23 iul 2013 887 vizualizări
Peste două treimi (69%) dintre români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii astăzi.

Conform mediafax.ro, numai 26% dintre români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% dintre cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.

Așteptări mai mari de la Guvern

Dezamăgirea românilor se explică și prin așteptările acestora față de Executiv. 47% dintre români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.


În acelaşi timp, 23% dintre români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european. Doar 6% dintre români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% dintre români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% dintre europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

Ceva mai multă încredere în UE

Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles. Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.


www.evz.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.